Vatikan üst düzey Kardinali cinsel istismar suçlamaları nedeniyle kovdu

Bir dönemin güçlü piskoposlarından Washington’ın eski başpiskoposu Theodore McCarrick, yakın tarihte Vatikan tarafından kovulan en üst düzey kilise görevlisi  

Fotoğaf: AgenPress.it

ABD’li eski bir kardinal, genç bir çocuğa cinsel istismarda bulunduğu ve itiraf dinlerken cinsel ilişki talep ettiği suçlamaları nedeniyle Roma Katolik rahipliği görevinden alındı.  

Theodore McCarrick, Papa’nın liderlik edeceği ve dünyanın dört bir yanındaki piskoposların bir araya gelerek kiliseyi saran cinsel taciz krizini tartışacağı olağanüstü zirveye günler kala, Vatikan tarafından meslekten menedildi.

Vatikan’dan yapılan açıklamaya göre, 88 yaşındaki McCarrick temyize başvurdu ancak kararın onaylandığı kendisine Cuma günü bildirildi.

Bir dönemin güçlü piskoposlarından Washington’ın eski başpiskoposu McCarrick, yakın tarihte rahiplikten kovulan en yüksek düzeydeki kilise görevlisi oldu.

McCarrick geçen yıl Temmuz’da cinsel istismar suçlamaları nedeniyle istifa etmek zorunda kaldığında yaklaşık 100 yıl içinde unvanını kaybeden ilk kardinal olmuştu.

Vatikan gözlemcisi İnanç Doktrini Topluluğu geçen ay McCarrick’i, itiraf dinlerken cinsel ilişki talep etmekten ve çocuklar ve yetişkinlerle cinsel ilişki kurmaktan “gücün kötüye kullanılmasının ağırlaştırıcı faktörü ile” suçlu bulmuştu.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

McCarrick, 1958 yılında bir rahip olarak atandığında kilisenin kurallarına uygun olarak evlenmeme ve cinsel ilişkide bulunmama yemini etmişti.

Şimdilerde Kansas’daki bir manastırda yaşayan McCarrick bundan böyle dini törenlere görevli olarak katılamayacak.

2001 ve 2006 yılları arasında Washington’ın başpiskoposluğunu yürüten McCarrick devlet başkanları ve papalara yakınlığı ile biliniyordu. McCarrick yol gösterdiği genç insanlar tarafından “Ted Amca” olarak adlandırılmayı tercih ediyordu.

McCarrick, suçlamalardan yalnızca birine yanıt vermiş ve 50 yıl önce 16 yaşındaki genç bir çocuğa cinsel istismarda bulunduğunu “kesinlikle hatırlamadığını” söylemişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 


https://www.independent.co.uk/news/world/americas

 

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU