ABD’nin bir gözü koronavirüste diğeri İran’da

Koronavirüs, diplomatik olarak yalnız bırakılan ve ekonomisi ABD yaptırımları altında ezilen İran’daki durumun ne kadar kırılgan olduğunu gözler önüne serdi

ABD Başkanı Donald Trump / Fotoğraf: AFP

ABD bugünlerde koronavirüs salgınıyla mücadeleye yoğunlaşmış durumda. Ancak ABD Başkanı Donald Trump yönetimi bir yandan bu salgının ülke ekonomisi üzerinde yarattığı büyük etkileri hafifletmeye çalışırken diğer yandan İran’ın bu durumdan faydalanarak askeri alanda attığı adımları takip ediyor.

New York Times (NYT) gazetesi, Beyaz Saray içinde ABD Başkanı ile danışmanları arasında İran’ı vurma konusunda yaşanan fikir ayrılığına işaret ederek bu durumun Washington yönetiminin Tahran’ın koronadan faydalanma ihtimalinden duyduğu endişeyi gösterdiğini yazdı.

Gazetedeki yazıya göre aralarında ABD Başkanı Mike Pompe ile ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien’ın da bulunduğu bir grup üst düzey yetkili, Irak’ın başkenti Bağdat’ın kuzeyindeki Taci Askeri Üssü’ne düzenlenen ve iki ABD askerinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı görüştü. ABD Savunma Bakanı Mark Esper ve O'Brien’in saldırıya misilleme olarak İran’ı vurma önerisini reddettiği belirtilen yazıda söz konusu iki ismin ‘Pentagon’un saldırıyı düzenleyen Iraklı Şii örgütlerin arkasında İran’ın olup olmadığı hususunda herhangi bir kanıt bulunmadığını’ aktardığı bildirildi. İki ismin ayrıca böyle bir misillemenin daha kapsamlı bir savaşa kapı aralayabileceği ve Irak’la zaten gergin olan ilişkilerin bütünüyle kopmasına yol açabileceği hususunda uyardığı ifade edildi.

İran’da koronavirüs salgını

Koronavirüs salgınının etkileri İran için sonuçlara yol açtı. Nitekim komşu ülkeleri Irak, Türkiye ve Pakistan kara seferlerini askıya alırken, körfez ülkeleri de İran’a yönelik uçuş seferlerini durdurduğunu ilan etti. Bu da İran’ın bölgesel ve uluslararası yalnızlığını daha da artırdı.

İran Sağlık Bakanı Yardımcısı Ali Rıza Reisi, önceki gün yaptığı açıklamada virüsle mücadele kapsamında şu ana kadar 28 milyon kişinin sağlık taramasından geçtiğini ve 80 binden fazla test yapıldığını belirtti.

İran Sağlık Bakanlığı İletişim ve Halkla İlişkiler Birimi Başkanı Kiyanuş Cihanpur, Reisi ile aynı gün yaptığı açıklamada ülke toplam onaylanmış koronavirüs vaka sayısının 20 bin 600’e, ölü sayısının da bin 556'ya yükseldiğini bildirdi.

İnsani ve tıbbi yardımları

ABD Dışişleri Bakanlığı Bölge Sözcüsü Geraldine Griffith, Independent Arabia’ya yaptığı açıklamada, Bakan Pompeo ile Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’un gerçekleştirdikleri görüşmede Washington’ın İran halkına virüsle mücadele konusunda yardım edebileceği meselesini ele aldıklarını söyledi.

Griffith, ülkesinin İran'a teslim etmesi için WHO’ya gerekli malzemeleri sağlamak adına elinden geleni yapmaya hazır olduğunu vurguladı.

"İran rejiminin insani yardım ve tıbbi malzeme teklifimizi kabul etmesini umuyoruz" diyen Griffith, ülkesinin İran halkına virüsle mücadelede destek olabilmek adına İsviçre aracılığıyla açtığı insani kanalları kullanmaya hazır olduğunu kaydetti.

Griffith, ABD’nin Tahran’a yönelik yaptırımlarının İran halkını değil, ‘İran rejimi içindeki kötü aktörleri’ hedef aldığının altını çizdi.

İran halkının yaşadığı tüm sıkıntıların sorumlusunun İran rejimi olduğunu söyleyen Griffith açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Tahran rejimi her zaman için İran halkının acılarından birinci derecede sorumlu olmuştur. Rejim İran’ın servetini, halkını gözetmek yerine yurt dışındaki terörist grupları finanse ederek heba etti."

Griffith ayrıca davranışlarını değiştirene kadar İran’a ‘azami baskı’ politikasını uygulamayı sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Halil Erdoğan

independentarabia.com/node/104651

DAHA FAZLA HABER OKU