Milli Eğitim Bakanı: Okulların ne zaman açılacağı ile ilgili yarın Bilim Kurulu ile toplanacağız, somut verilere göre karar verilmeli

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, koronavirüs salgını sonrası uzaktan eğitim uygulamasının ikinci günü ve eleştiriler ile ilgili konuştu, okulların ne zaman açılacağı sorusunu yanıtladı

Fotoğraf: AA

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Haber Global Ankara Temsilcisi Tuba Atav'ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Eğitim Bilişim Ağı'nda (EBA) yayınlanan ders görüntüleri ile ilgili eleştirileri yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, eski Başbakan Adnan Menderes'in idam edilmesine dair animasyon görüntülerin yayın kapsamında yer alması ile alakalı "Bakan olarak tek tek görüntüleri incelemem mümkün değil" dedi.

"Bizim ekiplerimiz kontrollü olarak içeriklere bakıyor. Kontroller sırasında bir hata olmuş. Projenin tamamını kötülemek anlamında bir şey değil. Hukuksal bir konu süreci beklememiz lazım. Ben bu işe Ziya öğretmen olarak bakıyorum. Pedagojik olarak bakıyor Ziya öğretmen" diye konuşan Selçuk, gerekli hukuki sürecin başlatıldığını belirtti:

Bu ders aralarındaki bir etkinlik kuşağı ile ilgili. Bir inceleme başlattım. Prensip olarak neyi nasıl yapacağımızla ilgili arkadaşlarımızın yüzlercesi bu konuya eğiliyor. Bu çalışma sırasında bir program yerine başka bir içerik konuluyor yanlışlıkla. Burada şöyle bir şey var. Bizim ekiplerimiz kontrollü olarak içeriklere bakıyor. Kontroller sırasında bir hata olmuş. Projenin tamamını kötülemek anlamında bir şey değil. Hukuksal bir konu süreci beklememiz lazım. 

"EBA bir sosyal medya platformu"

 Uzaktan eğitim ile kastettiğimiz içerik televizyon yayını. Peki, bilişim ağı yani EBA hangi fonksiyonu görecek? Çocuklarımız konu tekrarı yapmak isterlerse, TV'deki programları kaçırırlarsa böyle bir yoğunluk olabilir. Bir öğrenci iki saat kalıp orada videolar izleyebilir, binlerce deney var. Deneyleri izleyebilirler, öğretmenleri ile etkileşime girebilirler. EBA bir sosyal medya platformu. Bir haftada 3 kanal kurup bunun içeriklerini oluşturup bütün ülkenin ihtiyacını giderebilmek bizim için büyük bir proje. Ben bütün ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. MEB'in bu projede çalışan ekibine ben tekrar teşekkür ediyorum. 

Okullar ne zaman açılacak?

"Bilim Kurulu ile istişare halindeyiz, yarın bir toplantımız olacak" diye konuşan Selçuk, şöyle konuştu:

Hastalıkla ilgili ne zaman pik yapacağı vs bizim konuşmamız doğru değil, bu bir bilim alanı. Bilim Kurulu ile istişare halindeyiz, yarın bir toplantımız olacak. Toplantı sonucunda bir değerlendirme yapılır. Önemli olan veriye dayalı yapılması. Somut verilere göre bir karar vereceğiz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Meslek liselerinde maske üretimi 

Bizim geldiğimizden beri artık meslek liselerinde bakış açısı pardigmal olarak dönüşüyor. Meslek liselerini üretimin içine sokmamızın nedeni de bu zaten. 

Milli Eğitim Bakanlığı'nda pozitif vaka var mı?

MEB'de virüse yakalanan kimsenin olmadığını söyleyen Selçuk, "Vücut ısılarını ölçüyoruz. Meslek liselerinin maskelerini tek kullanımlık olarak kullanıyor, atıyoruz. Dezenfektanlar her alanda var. Bu süreçte meslek lisesi hayatın içine girdi. Elbise, maske, cihaz, cerrahi maske üretiyoruz. Meslek lisesi yapması gerekeni yapıyor, çok mutluyuz. Duruma bağlı olarak maske kullanıyorum. Genelde dijital ortamda toplanıyoruz. Maske ile toplantı yapıyoruz. Çay servisi falan iptal edilerek yapılıyor toplantılarımız. Çay ocaklarının tamamı kapandı." dedi.

LGS ve YKS sınavlarıyla ilgili açıklama

(Üniversite sınavları) LGS MEB ile ilgili, YKS ÖSYM ile ilgili. MEB'in ilgisi hangi konulardan sınav yapılacak konusu ile ilgili. Bu konuda da bizim paketimiz hazır. LGS ile ilgili öğrencilerimizin neye ihtiyaçları olduğuna bakıyoruz. Yüz yüze işlenen konular neyse onlardan soru soracağımızı söyleyerek, ki sınav tarihimiz belli olursa -bizim ertelemek gibi bir niyetimiz yok- sınava giren 12. ve 8. sınıf öğrencilerine bir şey söylemek isterim. Sınav senesinde olmayan öğrenciler MEB'in konularını izliyor. Sınav senesinde olan öğrencilerimiz sınavın içinde çıkması muhtemel konularla ilgili içeriklerle karşılaşacaklar. Bu nedenle EBA'yı takibi ihmal etmesinler. 

Ücretli Öğretmenler

Ulusal paket açıklandı. Her sektörle ilgili ciddi bir çalışma yapıldı. Her gün Maliye Bakanımız ayrıntıları paylaşıyor. Bu bağlamda bizim de iki konumuz var. Eğer bir öğretmen bir dersi vermeden bir ücret ödersek mevzuata göre bu mümkün değil. Bu konuyu biz bir telafi eğitimi yapacağız zaten. Bu yazın da olsa, mesela, yazın telafi programını kim verecek? Her şekilde bu tür sorunlara bir çözüm bulmaya çalışıyoruz.

 

Independent Türkçe, Haber Global

DAHA FAZLA HABER OKU