Mars’a yolculukta “espri yapacak” ekip üyesi aranıyor

“Bunlar herkesin uyum içinde çalışmasını sağlama, gerginlikler olduğunda kişiler arasında bağlantı kurma ve gerçekten morali artırma yeteneğine sahip insanlar”

İnsanoğlu bilinmeyene doğru yapacağı bir sonraki büyük yolculuğuna hazırlanırken, Mars istikametindeki uzay aracında espri yapabilecek bir kişinin de olması gerektiği belirtiliyor.

Kızıl gezegene seyahat edecek astronotların eşi benzeri görülmemiş bir izolasyon seviyesine dayanmak zorunda kalacakları vurgulanıyor. Öyle ki bu deneyim Kristof Kolomb’un Yeni Dünya arayışı gibi tarihi yolculuklarla kıyaslanıyor.

Mürettebatın bu tür bir görev için uygun olmasını sağlamayı amaçlayan NASA, bu zorlu koşulların gerektirdiği sosyal yapı için incelemelerde bulunuyor.

Bu kapsamda Alaska’daki balıkçılık kampları ya da Antartika’ya yapılan keşif gezileri gibi izole ortamlarda çalışan ekipleri gözlemleyen NASA, bu ekiplerde özellikle bir rolü üstlenen kişilerin kritik öneme sahip olduğunu keşfetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Florida Üniversitesi’nden araştırmacı Dr. Jeffrey Johnson konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Gruplar, sınıfın en komiği rolünü üstlenen bir kişi olduğunda en iyi şekilde çalışır” dedi.

Dr. Johnson sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Bunlar herkesin uyum içinde çalışmasını sağlama, gerginlikler olduğunda kişiler arasında bağlantı kurma ve gerçekten morali artırma yeteneğine sahip insanlar.”

 

Dr. Johnson, Güney Kutbu’nda Rusya, Polonya, Çin ve Hindistan’dan gelen ekiplerle 4 yaz boyunca çalışırken bu yapıyı defalarca gözlemlediğini söyledi. Konuya ilişkin önemli bir tarihi örnek de veren Dr. Johnson, ünlü kutup kaşifi Roald Amundsen’e eşlik eden ve iyi bir espri anlayışına sahip olduğu belirtilen aşçı Adolf Lindstorm’a dikkati çekti.

Kaşif Roald Amundsen günlüğüne şunları yazmıştı:

 

“Lindstorm, Norveç kutup seferine diğer tüm insanlardan daha büyük ve daha değerli hizmetler sunmuştu.”

 

Washington’daki Amerikan Bilimsel Gelişme Birliği (AAAS) toplantısında sosyal rollerle ilgili en son bulgularını sunan Dr. Johnson ise şunları söyledi:

 

“Mars görevinin gerginliği giderecek, insanları bir araya getirecek Lindstrom benzeri bir kişiye ihtiyacı olacak. Tabii neşeli olmak işi almak için yeterli değil. Bu kişilerin aynı zamanda mükemmel bilim insanları ve mühendisler olmaları ve çok sıkı bir eğitim sürecini tamamlayabilmeleri gerekiyor.”

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 


https://www.independent.co.uk/news/science

 

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU