İran’da koronavirüs 127 can daha aldı, Ruhani ölüm oranlarının düşmeye başladığını savundu

Koronavirüs salgınına dün 127 kurban veren İran’da son 24 saatte ise 122 kişi daha hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanı Ruhani ise virüs nedeniyle hastanelere başvuruların ve ölüm oranlarının düşmeye başladığını ileri sürdü

Fotoğraf: Reuters

Türkiye’nin komşularından İran, koronavirüs salgınında en çok kayıp veren ülkeler arasındaki yerini koruyor.

Salgındakı son durum hakkında rutin açıklamasını yapan İran Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler Sorumlusu Kiyanuş Cihanpur, son 24 saatte 122 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle ölü sayısının bin 834’e çıktığını aktardı.

 

indir (1).jpg
Fotoğraf: Reuters

 

Cihanpur, vaka sayısının da bin 411 artarak 23 bin 49'a ulaştığına da söyledi.

8 bin 913 kişinin tedavilerinin tamamlanmasının ardından taburcu edildiğini aktaran Cihanpur, 5 Mart'ta başlatılan Koronayla Ulusal Mücadele Seferberliği kapsamında sağlık taramasından geçen kişi sayısının 41 milyonu aştığını belirtti.

 

20200324_2_41523120_53346401.jpg
Fotoğraf: AA

 

Kısıtlamalar 2 gün daha uzatıldı

Ülkede salgının tablosu böyle görünürken, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülke genelindeki kısıtlamaların 3 Nisan'a kadar uzatıldığını açıkladı.

Ülke genelindeki kısıtlamaların uzatıldığını açıklayan Ruhani, market, manav ve eczane gibi dükkanların halkın ihtiyaçlarının karşılanması için bu kapsamda olmadığını hatırlatarak, "Koronayla Ulusal Mücadele Kurulu, daha önce 1 Nisan'a kadar durdurduğumuz tüm işler için tatil süresini 3 Nisan'a kadar uzattı" dedi. 

Devlet memurlarının da 3 Nisan'a kadar dönüşümlü olarak çalışmasını isteyen Ruhani, "Bu süreçten çıkabilmemiz için memurların üçte biri işe gitsin. Üçte ikisi ise izinli sayılsın." ifadelerini kullandı.  

 

20200324_2_41523120_53346402.jpg
Fotoğraf: AA

 

Başkent Tahran'da düzenlenen ve kendisi dışındaki tüm yetkililerin koruyucu maskeyle katıldığı Koronayla Ulusal Mücadele Kurulu toplantısında konuşan Ruhani, hastanelere başvuruların ve ölüm oranlarının düşmeye başladığını ileri sürdü.

Ruhani, tedbirler kapsamında geçici olarak cezaevlerinden serbest bırakılan kişilerin izin süresinin de 19 Nisan'a kadar uzatılmasına karar verildiğini aktardı. 

 

indir (2).jpg
Fotoğraf: Reuters

 

‘Tüm faaliyetler 1 ay durdurulsun’

İran Meclisi Vatandaşlık Hukuku Fraksiyonu Başkanı Abdulkerim Hüseyinzade ise salgının yayılmaya devam ettiğini, önüne geçebilmek için ülkedeki tüm faaliyetlerin 1 ay süreyle askıya alınmasını önerdi.

Hüseyinzade, Meclis Başkanı Ali Laricani'ye hitaben yazdığı mektubunda, Kovid-19'la mücadele için acil bir yasa tasarısının mecliste hazırlanıp onaylanması gerektiğini belirtti. 

Ülkedeki tüm faaliyetlerin bir ay süresince durdurulması çağrısında bulunan Hüseyinzade, Anayasa'nın 79'uncu maddesinin meclise bu yetkiyi verdiğini savundu. 

Hüseyinzade, mektubunda, "Sevgili vatandaşlarımızın canlarını öldürücü koronavirüsten korumalıyız. İran, tarihi ve insani bir felakete yalnızca birkaç adım uzaklıktadır. Bu durum acil ve doğru kararlar alma kararlılığımızı da güçlendirmelidir" ifadelerini kullandı.

 

indir (3).jpg
Fotoğraf: Reuters

 

Kum’dan İran’a yayıldı

İtalya, İspanya ve hastalığın ortaya çıktığı Çin'in ardından en çok can kaybının yaşandığı İran'da, virüs ilk kez 19 Şubat'ta Kum kentinde tespit edilmiş, ardından tüm eyaletlere yayılmıştı.

Halkın temel ihtiyaçlarının karşılandığı market, manavlar ve eczanelerin dışındaki alışveriş noktaları da 1 Nisan'a kadar kapatılmıştı. Ülke genelindeki ilk ve orta dereceli okullar ile üniversitelerde eğitime ara verilirken, sportif ve sanatsal faaliyetler de Nevruz Bayramı tatilinin sonrasına, 3 Nisan'a kadar ertelenmişti.

 

 

Karantina önerisi kabul edilmedi

İran'da bir grup milletvekili, 20 Mart'ta Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye Kovid-19 mücadele için ülke genelinde karantina uygulaması çağrısında bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Ruhani, salgının etkili olduğu bölgelerin karantinaya alınması önerilerine daha büyük sorunlara yol açabileceği gerekçesiyle karşı çıkmıştı. Ruhani, vatandaşların şehirlerin giriş çıkış noktalarında kontrolden geçirildiğini ve şüpheli durumdaki kişilerin sağlık merkezlerine yönlendirildiğini açıklamıştı. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU