İran ile sınırlar kapatıldı ama kaçak geçişler devam ediyor… CHP Van İl Başkanı Kurukcu: Dün 36 İranlı sığınmacı yakalandı

Koronavirüsün İran’da görülmesinin ardından Türkiye doğu komşusuyla sınırları kapattı. Ancak kaçak geçişlerin önüne geçilmiyor. CHP Van İl Başkanı Kurukcu, sınırı kaçak geçenleri karantina altına aldığını ama tedbirlerin yetersiz olduğunu savundu

İran sınırı kapatıldı ama Türkiye'ye kaçak geçişler devam ediyor / Fotoğraf: AA

Çin'in Hubey eyaletinin Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs (Kovid-19) hızlı bir şekilde tüm dünyaya yayılmaya devam ediyor.

Salgının hızla yayıldığı ülkelerden biri de İran. Salgın nedeniyle ülkede bin 934 kişi hayatını kaybederken, 24 bin 811 kişiye de salgın tanısı konuldu.

25 Şubat’ta İran gündemiyle toplanan Türkiye Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu, sınır hareketinin azaltılması yönünde tavsiye kararı verdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun imzasıyla 81 ildeki valilikler, İl Emniyet Müdürlükleri, İl Jandarma Komutanlıkları, İl Göç Müdürlükleri ile hudut sınır kapılarına "Hudut kapılarında alınması gereken tedbirlerle" ilgili bilgilendirildi.

Genelgenin ardından İran ile Türkiye arasında kara ve demir yolu geçişlerine imkan veren Ağrı/Gürbulak, Van/Kapıköy, Hakkari/Esendere, Iğdır/Dilucu kara hudut kapıları ile Van/Kapıköy demir yolu hudut kapısı geçici süreyle giriş-çıkışlara kapatıldı.

 

Kapıköy Sınır Kapısı
Kapıköy Sınır Kapısı Fotoğraf: AA

 

Ancak İran sınırından Van’a kaçak geçişler devam ediyor. Dün de 36 kişilik İranlı bir göçmen gurubu yakalandı.

“Mülteciler Özalp, Saray, Başkale ve Çaldıran’dan kaçak geçiş yapıyor”

Sınırdan kaçak geçişlerle ilgili Independent Türkçe’ye konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu, son bir haftadır mültecilerin sınırdan kaçak geçişlerinin engellenmesi için yoğun bir diplomasi faaliyeti yürüttüklerini söyledi.

Salgın haberlerinin ardından oluşturdukları gündem sonrası Kapıköy Sınır Kapısı’nın kapatıldığını aktaran Kurukcu, İran’a sınır olan kentin Özalp, Saray, Başkale ve Çaldıran ilçelerinden kaçak göçmenlerin Türkiye’ye geçiş yaptıklarını söyledi.

Duyumdan öte sınır hattında bulunan köylülerle sürekli irtibat halinde olduklarını belirten Kurukcu, “Dün bile Saray’ın birkaç köyünde Van’a geçmeye çalışan 36 kişilik bir grup minibüs içerisinde güvenlik güçleri tarafından yakalandı. Mülteciler Van merkez İskele mahallesinde bulunan askeri hastanesinde yakalanan grup hemen karantina altına alındı” dedi.

 

CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu
CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

“Köylüler mültecileri güvenlik güçlerine bildirsin”

Kaçak geçişleri gündeme taşıdıktan sonra jandarmanın sınır hattında tedbirlerini artırdığını ifade eden Kurukcu, ülkemize salgının daha fazla yayılmaması ve sıkı tedbirlerin alınması için kentin valisi ile tekrar görüşeceğini kaydetti.

Sınır köylerinden para karşılığı insan kaçaklığı yapan vatandaşlara çağrıda bulunan Kurukcu, devamında şunları söyledi:

“İran’da vaka sayısı çok daha fazla. Oradan gelecek mültecilerde virüs olması durumunda yüzlercesine bulaştırma ihtimali var. Salgının ülkemize daha fazla yayılmaması için elimizden gelen gayreti göstermemiz gerekiyor. Burada biraz da iş sınır köylülerine düşüyor. Köylüler göçmen gördüğünde hemen jandarma, polis gibi güvenlik güçlerine haber vermeli. Bu illet bir salgın ve ülkemize daha fazla yayılmaması için tüm hemşerilerimi duyarlı olmaya çağırıyorum.”

Özellikle Saray, Başkale ve Çaldıran sınırında güvenlik tedbirlerin daha fazla sıklaştırılmasını talep eden Kurukcu, bir mültecinin bile kontrolsüz ülkeye geçişine izin verilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU