ABD'deki ankette en tanınmış Müslüman Hz. Muhammed, en tanınmış Hristiyan Papa, en tanınmış Yahudi Hz. İsa çıktı

Amerikalılar arasında yapılan çalışmada katılımcıların önemli bir kısmıysa herhangi bir isim vermedi

Geniş kapsamlı araştırma için farklı inanış kategorilerinde sorular yöneltildi (Pew)

ABD merkezli Pew araştırma şirketinin Amerikalı yetişkinler üzerinde yaptığı ankette, bazı dinlerden bahsedince akla ilk kimin geldiği soruldu. İslam’da Hz. Muhammed birinci sırada gelirken, Katolik Hristiyanlıkla ilgili sorudaysa ilk söylenen “Papa” ikinci akla gelense Hz. İsa oldu.

4 Şubat-19 Şubat 2019 tarihlerinde 10 bin 971 kişinin katılımıyla yapılan ve kısa süre önce sonuçları paylaşılan Amerikan Trends Panel araştırmasında kişilere Katoliklik, İslam, Budizm, Evanjelik Protestanlık, Yahudilik ve ateizmi temel alarak "akıllarına kim geldiğine" dair sorular yöneltildi.

“Katoliklik deyince aklınıza ilk kim geliyor?” sorusuna katılımcıların yüzde 47’si “Papa” yanıtını verdi, yüzde 5'i Papa Françesko adını verirken, yüzde 5'i Meryem Ana, yüzde 2’si Papa II. John Paul, yüzde 1’i de Martin Luther dedi.

Aynı soru İslam için yöneltildiğinde katılımcıların yüzde 26’si Hz. Muhammed, yüzde 5’i Usame Bin Ladin ve yüzde 4’ü Muhammed Ali’nin adını verdi. Yüzde 37’siyse “kimse”, “bilmiyorum” ya da “cevap vermek istemiyorum” gibi seçenekleri tercih etti.
 


Yahudilikle ilgili sorudaysa ilk sırada yüzde 21’le Hz. İsa cevabı yer aldı. Bu yanıtı yüzde 13’le Hz. Musa ve yüzde 8’le Hz. İbrahim cevapları izledi.

Evanjelik Protestanlık bölümünde ilk sırada yüzde 21’le Billy Graham yer alırken, yüzde 5’le Martin Luther ve yüzde 2’yle Hz. İsa yanıtları verildi. Bu kategoride katılımcıların yüzde 46’sıysa “kimse”, “bilmiyorum” ya da “cevap vermek istemiyorum” seçeneklerinden birine başvurdu.

Ateizm konusundaki soruya yüzde 6'sı "şeytan" yanıtını verdi

Budizm kısmında katılımcıların yüzde 55’i Buda’nın adını verdi, yüzde 7’sinin ilk aklına gelen Dalay Lama, yüzde 3’ünün de Mahatma Gandi oldu.

Ateizm bahsindeyse ankete katılanların yüzde 10’u aileler, arkadaşları, kendileri ya da tanıdıkları birilerinin adını verdi. Yüzde 6’sı “şeytan” dedi, yüzde 4’ü Richard Dawkins ve yine diğer yüzde 4’ü Madalyn Murray O’Hair yanıtını verdi. Yüzde 51 gibi çoğunluksa “kimse”, “bilmiyorum” ya da “cevap vermek istemiyorum” gibi seçenekleri işaretledi.

 

Pew

DAHA FAZLA HABER OKU