IMF, Türkiye'den borç istedi mi? Erdoğan'ın sözlerine ekonomistlerden itiraz var

Cumhurbaşkanı Erdoğan “IMF bizden borç istedi, biz 'verelim' deyince almaktan vazgeçti” dedi, ekonomi yazarları Uğur Gürses ve Mustafa Sönmez'e göre "işin aslı başka”

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ATV'de katıldığı programda soruları yanıtlarken, bir kez daha IMF'nin Türkiye'den borç istediğini söyledi.

Erdoğan, "IMF bizden 2 sene önce 5 milyar dolar borç istedi. Ben o zaman başbakandım, 'verin' dedim. Vereceğimizi anlayınca almaktan vazgeçtiler" dedi. 

Erdoğan, bu açıklamayı muhalefetin seçim sonrası IMF ile anlaşma yapılacak iddialarını yanıtlarken yaptı. 

Erdoğan'ın sözlerine iki ekonomi yazarından itiraz geldi. 

İktisatçı yazar Mustafa Sönmez, Twitter hesabında, “O işin aslı öyle değil; IMF sadece Türkiye’den değil tüm üye ülkelerden para istedi; finansman ABD’den gelince de herkese teşekkür etti” yazdı. 

 

 

Ekonomi yazarı Uğur Gürses de 2009 krizi sonrasında IMF’nin ihtiyaç için bir kaynak oluşturma kararı aldığını, Türkiye'nin de 5 milyar dolarlık taahhütte bulunduğunu yazdı. Gürses, IMF'nin bu ilave ihtiyatı kullanmaktan vazgeçtiğini söyledi. 

 

 

"IMF Türkiye'den borç istedi mi" tartışması, yine Erdoğan'ın sözleri üzerine, 2014 yılında da gündeme gelmişti.

Dönemin Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, CHP'li Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesine verdiği yanıtta, "2012 yılı başından bu yana sürmekte olan IMF kaynaklarının artırılmasına yönelik çalışmalar kapsamında, başta G-20 ülkeleri olmak üzere, bir grup ülke tarafından toplam 456 milyar ABD Dolan tutarında taahhütte bulunulduğunu, bu çerçevede, Türkiye adına Merkez Bankası'nın 5 milyar ABD Dolan tutarında taahhütte bulunduğunu" söylemişti. 

Babacan'ın yanıtına göre IMF doğrudan Türkiye'den borç istemedi. Kaynakların artırılması kararının ardından taahhütte bulunan çok sayıda ülke arasında Türkiye de vardı.

"Türkiye IMF'den borç istedi mi" tartışması Kasım 2017'de de yine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleriyle gündeme taşındı. 

Eski Lİberal Demokrat Parti Genel Başkanı Cem Toker, sosyal medya hesabında, IMF'ye "Bizden borç istediniz mi" diye sorduğunu yazmış ve gelen yanıtı paylaşmıştı. 

 

 

IMF'nin Daimi Temsilcilik Ofisi Müdürü Sinem Mengüç imzalı yanıt Babacan'ın ifadeleriyle benzer nitelikteydi.

Yanıtta, 2008 krizi sonrası IMF'nin finansal kaynağını artırma kararı aldığı ifade edildi. Türkiye ile ilgili şu ifadeler kullanıldı: 

"Türkiye, daha önceki güçlü makroekonomik yönetimi sayesinde 2008 krizine iyi bir şekilde direndi. G20 ülkelerinin kararlarına ve IMF'nin Yönetim Kurulu'na ilkeli desteğini sürdüren Türkiye,  IMF'nin kaynaklarını genişletme sürecine yardım konusunda oldukça yapıcı bir rol üstlendi."

DAHA FAZLA HABER OKU