“İngiltere’nin Suudi Arabistan’a silah ihracatı Yemen’de kayıplara sebep oluyor”

İngiliz parlamentosuna göre, ülkenin Başbakanı Theresa May’in silah ihracatını azaltmayı reddetmesi uluslararası insan hakları hukukuna ters

Fotoğaf: AA 

İngiltere’nin Suudi Arabistan’a silah satışının Yemen’de “ciddi sivil kayıplara” neden olduğu ve bu durumun yasa dışı olabileceği belirtildi.

Lordlar Kamarası Uluslararası İlişkiler Komitesi tarafından hazırlanan rapora göre ülkenin Başbakanı Theresa May’in silah ihracatını azaltmayı reddetmesi uluslararası insan hakları hukukuna ters düşüyor.

May, Yemen’de 2015 yılında acımasız bir savaşın başlamasıyla büyüyen insani felakete rağmen 4,7 milyar sterlin (yaklaşık 32 milyar TL) değerindeki silah ihracatına yasak getirilmesi çağrılarına karşı çıkmıştı.

Suudilerin öncülüğündeki koalisyon ile İran destekli radikaller arasındaki bu savaşta, aşırı açlık ya da hastalık sebebiyle 5 yaşın altındaki 85 bin çocuğun hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. 14 milyon kadar insan ise kıtlık riski ile karşı karşıya.

Bağımsız uzmanlar, Suudilerin öncülüğündeki koalisyon tarafından yürütülen hava saldırılarından kaynaklanan “olağanüstü sivil kayıp oranlarına” dikkati çekmişti. Buna göre geçen sonbaharda her ay yaklaşık 166 kişi hayatını kaybetmişti.

Lordlar Kamarası Uluslararası İlişkiler Komitesi, Theresa May’in Riyad’a silah satışını “bir aciliyet meselesi olarak” dizginlemesi gerektiğini belirterek, ülkedeki durumu “vicdana aykırı” olarak niteledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lordlar Kamarası Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Lord Howell ise konuyla ilgili şunları söyledi:

 

“Suudilerin öncülüğündeki koalisyona silah ihracatı lisansı verilmesi konusunda hükümetin kıl payı kadar uluslararası insan hakları hukukundan yana davrandığı iddiasına katılmıyoruz. Suudilerin öncülüğündeki koalisyona ihraç edilen silahların miktarı ve türü göz önüne alınırsa, hükümet kıl payı bir şekilde uluslararası insan hakları hukukuna ters düşüyor. Bu silahların Yemen’deki ciddi sivil kayıpların sebebi olma ihtimalinin yüksek olduğuna ve uluslararası insan hakları hukukunun ihlali riskini oluşturduklarına inanıyoruz.”

 

Rapor, İngiliz hükümetine, Suudi Arabistan’ın İngiliz silahlarının uluslararası insan hakları hukukunu ihlal edecek şekilde kullanılmadığına dair verdiği teminata güvenilmemesi çağrısı yapıyor.

İngiltere’de muhalefetteki İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn, Suudi Arabistan’a silah satışına yasak getirilmesini talep etmiş, “Almanya, Hollanda, Norveç ve diğerlerinin” bunu çoktan yaptığını ifade etmişti.

İngiliz bakanlar ise, ihracatın “katı kriterler” açısından değerlendirildiğini ve “bu malzemelerin uluslararası insan hakları hukukunun ciddi bir şekilde ihlali kapsamında kullanıldığına dair net bir risk” olması durumunda ihracatın durdurulacağını belirtmişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 


https://www.independent.co.uk/news/uk/politics

 

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU