Birleşik Krallık'tan bilim insanları, salgının yayılma biçimini anlamak için virüsün gen haritasını çıkarıyor

"Genom dizileme, Kovid-19'u ve yayılmasını anlamamıza yardımcı olacak"

Hastalığın bulaştığı kişilerden alınan "çok sayıdaki" numune, Birleşik Krallık'taki laboratuvarlara teslim edilecek (AP)

Birleşik Krallık'taki (BK) en iyi araştırma gruplarından bazıları, ülke genelindeki laboratuvarlarda virüsün genom dizilemesini gerçekleştirerek Kovid-19 koronavirüsünün nasıl yayıldığını ve davrandığını değerlendirmeye çalışacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ulusal Sağlık Sistemi (NHS), Halk Sağlığı Birimleri, Wellcome Sanger Enstitüsü ve çok sayıda akademik kurumdan oluşan BK Kovid-19 Genom Bilimi Konsorsiyumu, genom dizilemesini virüsün yayılma şeklini ve nasıl davrandığının haritasını çıkarmak için kullanacak.

Bu tekniğin, bilim insanlarına gelecekteki mutasyonların tedavisine yardımcı olabilecek genetik koddaki varyasyonların tespit edilmesinde olanak tanıyarak, virüsün daha iyi anlaşılmasını sağlayacağı düşünülüyor.

Proje, virüsün faaliyetlerini nasıl yerine getirdiğini daha iyi anlamak için genetik yapısını önceden sıralayan Çin'deki ve Fransa'daki bilim insanlarının yaptığı benzer çalışmaları takip edecek.

BK İş, Enerji ve Sanayi Stratejisi Bakanı Alok Sharma şunları söyledi:

Tarihin bu kritik anında yeni konsorsiyum, BK'nın en parlak ve en iyi bilim insanlarını salgını daha iyi kavramak, hastalıkla mücadele etmek ve sonuçta insanların hayatlarını kurtarmak için bir araya getirecek. Hükümet olarak, olabildiğince fazla hayat kurtarmak ve iş kaybını mümkün olduğunca engellemek için Kovid-19'la mücadelede elimizden geleni yaparak yorulmadan çalışıyoruz.

Hastalığın bulaştığı "çok sayıdaki" kişiden alınan numuneler Belfast, Birmingham, Cambridge, Cardiff, Edinburgh, Exeter, Glasgow, Liverpool, Londra, Norwich, Nottingham, Oxford ve Sheffield'daki laboratuvarlara gönderilecek ve bu laboratuvarlar virüsün işleyiş biçimini gösteren daha net bir resim çizmek üzere ortak çalışma yürütecek.

Bu verileri kullanan bilim insanları, virüsün nasıl yayıldığını ve farklı suşların ortaya çıkıp çıkmadığını anlayabilmek için virüsün ülke çapında geçirdiği değişiklikleri izleyebilecek.

Hükümetin baş bilimsel danışmanı Sir Patrick Vallance şunları söyledi:

Genom dizilemesi Kovid-19'u ve yayılmasını anlamamıza yardımcı olacak. Ayrıca gelecekteki tedavilere rehberlik etmekte ve müdahalelerin etkisini görmede yardımcı olabilir. BK, genom araştırma ve geliştirme konusunda dünyada önde gelen güzergahlardan biri ve bu konsorsiyum kapsamında çalışacak en önemli beyinlerimizin, hastalıkla başa çıkmamıza yardımcı olacak hayati ilerlemeler gerçekleştireceğinden eminim.

Wellcome Sanger Enstitüsü Direktörü Profesör Sir Mike Stratton şunları ekledi:

Süregelen Kovid-19 salgınına yanıt olarak Sanger Enstitüsü, bölgesel dizileme merkezleriyle birlikte, BK'daki koronavirüs salgınını daha iyi anlayabilme mücadelesinde BK Halk Sağlığı Birimleri'ni, bölgesel NHS merkezlerini ve birçok üniversiteyi desteklemek için geniş kapsamlı dizileme platformunu kullanıma açacak. Çok sayıda doğrulanmış Kovid-19 vakasından gelen numunelerin tümünün genom dizilimi yapılacak. Araştırmacılarımız, Sanger Enstitüsü'nün genom bilimi ve bulaşıcı hastalık gözetimi konusundaki uzmanlığını kullanarak, ortaya çıkan verileri analiz etmek ve koronavirüsün BK'daki yayılma biçimini anlamak için ülkenin önde gelen diğer gruplarıyla ortak çalışma yürütecek. Bu, salgını kontrol altına almak ve daha fazla yayılmasını önlemek için kullanılacak ulusal ve uluslararası stratejilere bilgi sağlayacak.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU