IŞİD’ın sonu yaklaşıyor: Militanlar sivillerin arasına saklandı

IŞİD’ın kalan birkaç yüz savaşçısı, Suriye’nin doğusunda küçük bir köyde bulunan kamplardaki sivillerin arasına saklandı. Örgütün çöküşü yakın

IŞİD kamplarından kaçan anne ve kız, ülkenin kuzeyine gidecek olan kamyonlara binmek için bekliyor - AFP

Suriye’nin Deyrizor kentindeki Bagoz köyüne yapılan kuşatma sonrası onlarca IŞİD’ci teslim oldu. Sonun yaklaştığını anlayan aileler sıralar halinde kampları terk ediyor.

Ancak son ana kadar savaşmayı tercih eden bazı savaşçılar kamplardaki sivillerin çıkışını engelliyor. ABD destekli Demokratik Suriye Güçleri’ne (SDG) göre IŞİD’in kontrol ettiği bölgelerde yaklaşık 1600 kadın ve çocuk bulunuyor. Kamplardaki sivillerin çoğunun IŞİD savaşçılarının aileleri olduğu düşünülüyor.

Son saldırı her an gelebilir

IŞİD’in kontrol ettiği bölgelerde geriye kalan tek şey sivillerin kaldığı 54 kamp. Geçtiğimiz Çarşamba (13 Şubat) günü çekilen ve tam net olmayan görüntülerde IŞİD militanlarının ve sivillerin kaldığı kamplarda hareketlilik gözlenmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aynı günün gecesi çatışmalar durmuş ve IŞİD militanlarına teslim olmaları için son bir şans verilmişti. Ancak bu anlaşma bitti, şu an son bir saldırı yapılması bekleniyor.

Bagoz operasyonu sorumlusu Demokratik Suriye Güçleri komutanı Adnan Afrin, operasyonun sona ermek üzere olduğunu ve IŞİD’in yakında ortadan kaldırılacağını söyledi. Rojava Basın Merkezi’ne konuşan Afrin “Birkaç gün önce kilometrelerden bahsediyorduk, dün alanı 1 kilometrekareye kadar daralttık, bugün bu miktar daha az. Şuan yüzlerce metrekare alandan bahsediyoruz” dedi.

İngiliz komutan: IŞİD yıkılsa bile operasyon devam edecek

IŞİD Karşıtı Uluslararası Koalisyon Güçleri Komutan Yardımcısı Vekili İngiliz Komutan Christopher Gekka, kontrol bölgelerine ulaşmayı başaran kadınlardan bazılarının kaçmaya çalışırken IŞİD militanları tarafından açılan ateş sonucu yaralandığını söyledi. Gekka, “Bu aşağılık ve dehşet verici davranış, son topraklarına yapışan IŞİD’in barbarlığını ve çaresizliğini gösteriyor” dedi. 

 

Halifelik düştükten sonra da IŞİD’le mücadelenin devam edeceğini belirten İngiliz komutan, “Örgüt yıkılmaya yakın. Ancak bu operasyonun sonu anlamına gelmiyor. Radikaller hala bölgenin güvenliğini tehdit ediyor. Bu tehdit ortadan kalkana kadar da operasyonlara devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Çocuğunu un ve suyla doyurmuş

Independent’e konuşan IŞİD’in elinden kaçmış bir anne, yemek bulamadığı için çocuğuna un ve su yedirerek onu hayatta tutmaya çalıştığını söyledi. 

Savaş alanından ülkenin kuzeyindeki gözaltı merkezlerine götürülen siviller, burada IŞİD’le bağlantılarına yönelik soruşturmaya alınıyor. 

Uluslararası Kurtarma Komitesi’ne (IRC) göre soğuk hava ve tıbbi yetersizlik sonucu geçtiğimiz ay 51 çocuk öldü.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independentarabia.com/node/8066/

Independent Türkçe için çeviren: Abdurrahman Koç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU