Trump'ın koronavirüs eleştirisine validen sert yanıt: Twitter'dan çık ve işini yap

ABD Başkanı, Kovid-19 salgınına karşı federal devletten daha güçlü bir karşılık talep eden valilere çıkıştı

ABD Başkanı Trump, koronavirüse karşı yeterli önlemleri almamakla suçlanıyor (AP)

Illinois Valisi geciken federal hükümet hamlesinin, eyaletleri fazlasıyla ihtiyaç duydukları tıbbi malzeme ve diğer kaynaklar için rekabet etmek zorunda bıraktığını söyledikten sonra, Donald Trump medyayı ve eyaletlerinin koronavirüsle mücadelesine liderlik eden valileri eleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vali J. B. Pritzker pazar günü CNN'e yaptığı açıklamada, nakit sıkıntısı çeken eyaletlere, maske ve sağlık çalışanlarının ihtiyaç duyduğu diğer malzemeler gibi, kişisel korunma ekipmanları alınmasına yardımcı olacak, "federal hükümetin koordine ettiği bir çaba olması gerektiğinden" bahsetti. ABD Başkanı ayrıca, şirketleri bu malzemelerin üretimine başlamaya zorlayacak acil durum talimatını vermekte tereddüt ettiği için de eleştirilere maruz kaldı.

Başkan, "sahte haberlerin" ve valinin "kendi yetersizlikleri yüzünden" federal hükümeti suçlamaması gerektiğini söyledi.

Trump şöyle konuştu:

Başarısız olursanız, sizi desteklemek için buradayız ve her zaman burada olacağız!

Vali Pritzker ise başkana aynı şekilde yanıt vererek, şu ifadeleri kullandı:

Amerikalıları ve İllinoislileri korumak için harekete geçebileceğin değerli ayları boşa harcadın. Arka planda öfke nöbetleri geçirmek yerine ulusal tepkiye önderlik etmen gerekiyor. İhtiyaç duyduğumuzda testler neredeydi? (Kişisel koruyucu ekipman) nerede? Twitter'ı bırak (ve) işini yap.

ABD Başkanı, federal devletten daha güçlü müdahale talep eden diğer Demokrat valilere de çıkıştı. Michigan Valisi Gretchen Whitmer'ı geçen hafta "Michigan'ın başarısız valisi" diye nitelendirdi.

Pazar günü itibarıyla Illinois, en az 6 can kaybıyla birlikte 753 doğrulanmış koronavirüs vakası bildirdi.

Illinois şu anda, salgının bulaşmasını kontrol altına almaya yardımcı olmak için, eyalet çapında "evde kalma" kararı alan 6 eyaletten biri.
 


Vali Pritzker, CNN'e şunları söyledi:

Bunlar ulusal çapta yapılmalıydı... Eyaletimde yaşayan 1,7 milyon kişiyi korumalıyım.

Daha fazla ABD'liye "evde kalması ve diğerleriyle etkileşimi önceden olduğu gibi devam ettirmeyi durdurmaları söylenmezse, göreceklerinden binlerce, hatta on binlerce fazla ölüm göreceklerini" söyledi.

2,7 milyonluk nüfusa sahip Chicago metropolünü de kapsayan eyalet, 17 Mart'ta binlerce kişinin sandık başında bir araya geldiği Demokrat Parti ön seçimlerini ertelememişti.

Chicago Belediye Başkanı Lori Lightfoot da başkanın yorumlarına karşılık vererek şunları söyledi:

Tanrım... Lütfen öne çık ve bir lider ol. Aldatmacalar ve sahte haberler hakkında mızmızlanırken Kovid-19 salgını tüm ABD'yi vurdu. Ülkedeki liderlik boşluğunu (Vali Pritzker) ve diğerleri doldurdu. Ya liderlik yap ya da yollarından çekil.

Pazar günü, Louisiana ve Ohio da evden çıkmama talimatı yayımladı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU