Kanada'dan 2020 Tokyo kararı: Olimpiyatlara sporcu gönderilmeyecek

Kanada, Japonya'da düzenlenecek 2020 Tokyo Olimpiyatları'na teşvik ettikleri halk sağlığına ters düşeceği gerekçesiyle katılmama kararı aldı

Fotoğraf: Reuters

Kanada Olimpiyat Komitesi (COC), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'na katılmayacağını açıkladı. Benzer bir kararı geçtiğimiz günlerde Büyük Britanya Olimpiyat Komitesi de almıştı.

 

 

COC'un internet sitesinden yapılan açıklamada, "Bu karar sadece sporcularla ilgili değil, halk sağlığıyla da ilgilidir. Koronavirüs ve bununla ilişkili riskler, sporcular, aileleri ve Kanada halkı için güvenli değildir. Sporcularımızın olimpiyat oyunlarına yönelik çalışmalarını devam ettirmesi de tüm Kanadalıları takip etmeye teşvik ettiğimiz halk sağlığı tavsiyesine ters düşmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Bu kararın, Kanada Paralimpik Komitesi ile birlikte alındığı bildirildi.

 

Tokyo 2020 - AA.jpg
Fotoğraf: AA

 

Büyük Britanya'da sporcu sağlığı için katılmayacağını açıkladı

Büyük Britanya Olimpiyat Komitesi (BOA), Kovid-19 salgınından etkilenip etkilenmeyeceği merak konusu olan 2020 Tokyo Olimpiyatları'na ilişkin karar alma sürecini desteklediklerini ancak sporcularının sağlığını tehlikeye atmayacaklarını belirtti.

 

 

BOA'nın internet sitesinden yapılan açıklamada, virüsün yayılmasını önlemek için uyulması gereken kuralların, sporcuların hazırlık ve kota süreçlerini zorlaştırdığı hatırlatılarak, şöyle denildi:

Devam eden karar alma sürecini destekliyoruz ve gereken katkıyı sunmaya hazırız. Bununla birlikte sporcular ya da delegasyondaki herhangi birinin sağlığını, hiçbir koşulda tehlikeye atmayacağımızın bilinmesini istiyoruz.

 

Ayrıca İspanya Olimpiyat Komitesi Başkanı Alejandro Blanco, sporcuların düzenli antrenman yapamadığını aktararak oyunların bu koşullarda düzenlenmesinin eşitsizliğe yol açacağını savunmuş, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Üyesi Hayley Wickenheiser ise takvimin değiştirilmemesi yönündeki ısrarın "duyarsızlık ve sorumsuzluk" olduğunu söylemişti.

Kadınlar sırıkla atlama olimpiyat şampiyonu Katerina Stefanidi ve heptatlon dünya şampiyonu Katarina Johnson-Thompson da Kovid-19 krizi yüzünden çalışmalarına odaklanamadıklarını ifade etmişti.

IOC, salgının yayılma hızındaki değişim ve sporcuların sağlığı göz önüne alınarak 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nın ertelenip ertelenmeyeceği yönündeki kararını 4 hafta içinde alacağını duyurmuştu.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU