New Yorklu cerrah: Koronavirüs hastane duvarlarını aştı, 30 gün içinde zirve yapabilir

Columbia başcerrahı, "tespit edilmemiş hasta sayısının daha önce düşünülenden 'çok daha büyük' olduğunu" söylüyor

Koronavirüs vaka sayısının hızla arttığı New York'ta sağlık yetkililerinden kaygı verici bilgiler geliyor (Reuters)

New York'un kapasitesini zaten aşmış sağlık sistemi gelecek birkaç hafta içinde enfeksiyon sayısının "zirve" yapmasına hazırlanırken, bu şehirden üst düzey bir cerrah koronavirüs salgınının hastane duvarlarını "aştığı" uyarısını yaptı.

New York-Presbiteryen Hastanesi/Columbia Üniversitesi Irving Tıp Merkezi başcerrahı ve Columbia Üniversitesi Cerrahi Bölüm Başkanı, şehrin sağlık kapasitesinden bahsettiği bir dizi günlük resmi bildiride, hastane sisteminin 30 gün içinde Kovid-19'a yenik düşebileceği öngörüsünde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Craig Smith'e göre, o gün geldiğinde New York-Presbiteryen'in 934 kadar yoğun bakım ünitesi yatağına ihtiyacı olacak ancak gerçekçi olmak gerekirse 700 yatağa bile ulaşılmayacak.

Smith cuma günü meslektaşlarına yazdığı notta, "Somut delillere dayalı veriler endişe verici hale geldi. Keşke daha rahatlatıcı bir kelime kullanabilseydim" dedi.

Cumartesi günüyse Smith, "enfekte hastaların bakımıyla ilişkili yığılımlarda" enfeksiyonlar ortaya çıkmaya başladıkça "bölümden meslektaşları arasında enfekte olanların sayısında artış" beklediğini söyledi. Smith, bilmeden virüs kapmış ama "tespit edilmemiş kişi sayısının tahayyül ettiklerinden çok daha büyük" olduğunu ve önümüzdeki günlerde bunun ortaya çıkacağını tahmin ediyor.

Uyarılar, şehrin haddinden fazla çalışan sağlık sistemini güçlendirmek için emekli hemşire ve doktorların gönüllü yedek sağlık çalışanlarına katılmasına yönelik çağrıların ardından geldi.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio'nun çağrısıyla birlikte geçen hafta bir gün içinde bin emekli sağlık çalışanı şehirde Sağlık Bakanlığı'na bağlı Tıbbi İhtiyat Birlikleri'ne katılmıştı.

Bu gruptaki kişiler, bakanlığa kayıt yaptıran diğer yaklaşık 9 bin tıp gönüllüsünün arasına katılmış oldu.
 


Şehirde 4 bin 500'den fazla doğrulanmış koronavirüs vakası var. Eyalet genelindeki hasta sayısıysa 11 bin 600'ü aşma sınırında. 22 Mart itibarıyla şehirde en az 60 kişi yaşamını yitirdi.

ABD genelindeyse vaka sayısının yaklaşık 25 bine ulaştığı ve 300'den fazla kişinin öldüğü bildirildi.

New York Valisi Andrew Cuomo, New Jersey ve Connecticut valilerine katılarak komşu üç eyaletin sakinlerini evlerinde kalmaya çağırdı. Cuomo, eyalet genelinde gerekli olmayan işyerlerinin de kapatılmasını emretti.

Cuomo ayrıca kritik tıbbi malzemeler azalmaya başladığından 6 bin suni solunum cihazı ve filtreli N95 yüz maskesi satın almayı planladığını açıkladı. Belediye Başkanı De Blasio ise cuma günü yaptığı açıklamada, şehir sakinleri evde kalma uyarılarını önemsemez ve Donald Trump yönetimi radikal acil durum tedbirleri almazsa nisan başına dek şehrin "temel tıbbi malzemelerinin, bu krizde hastanelerde oluşan yoğun baskı yüzünden tükenebileceği" konusunda uyarmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU