Dünya evine kapandı, sokağa çıkma yasakları, kısıtlamalar peş peşe geliyor

Koronavirüs salgını nedeniyle dünya dev bir cezaevine döndü. Birçok ülke sokağa çıkma yasakları uygulamaya başladı. Risk gruplarına sınırlandırmalar getirildi. Tedbirlerin artarak sürmesi bekleniyor

Halka evlerinden çıkmamaları yönünde çağrılar yapılan Türkiye'de 65 yaş üzerindekiler ve kronik hastalığı bulunanlar için sokağa çıkma yasağı getirildi / Fotoğraf: AFP

Çin’de başlayarak dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs salgını insanların evlerine kapanmalarına neden oldu. Birçok ülke sokağa çıkma yasağı uygularken bazı ülkeler de kısmi sokağa çıkma yasağı ya da risk gruplarına sınırlandırmalar getirdi.

Yunanistan’da yasak başladı

Türkiye’nin komşusu Yunanistan da salgınla mücadele etmek için sokağa çıkma yasağı uygulayan ülkeler arasına katıldı. Ülkede sabah saat 06.00’dan itibaren sokağa çıkma yasağı yürürlüğe girdi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis dün, halka sesleniş konuşmasında, iş ya da başka nedenlerden zorunlu olarak evden çıkma durumunda olan kişilerin önceden gideceği yeri bildiren bir form doldurarak yetkililerden izin alması ve nüfus cüzdanlarını yanlarında bulundurması gerektiğini açıkladı.

 

ap yunan.jpg
Fotoğraf: AP

 

3 vaka yasak getirdi

Orta Amerika ülkesi El Salvador Cumhuriyeti'nin başkenti San Salvador'da koronavirüs vaka sayısının 3 olduğu açıklandıktan sonra sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Birçok kamusal alan, market ve uluslararası havaalanı kapatılırken, güvenlik güçleri sokaklarda tedbir amaçlı devriye gezdi.

Güney Amerika ülkesi Şili'nin başkenti Santiago'da vaka sayısının 600'ü aşması ve ilk ölümün yaşanmasının ardından sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Güvenlik güçlerinin bazı bölgelerde tedbir amaçlı devriye gezdiği görüldü.

48 saat sonra başlayacak

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, salgının yayılmasını önlemek amacıyla 48 saat sonra ülke genelinde zorunlu haller dışında sokağa çıkmanın yasaklanacağını açıkladı.

Yeni Zelandalılara kendilerini karantinaya almaya hazır olmaları çağrısında bulunan Ardern, ‘‘Bu, kelimenin tam anlamıyla hayatları kurtaracak, binlerce hayatı kurtaracak" dedi. 

İlk etapta 4 hafta süreyle uygulanacak yasakların virüsün kontrol altına alınamaması durumunda uzatılacağını ifade eden Başbakan Ardern, süpermarketler, doktorlar, eczaneler ve servis istasyonları gibi zorunlu hizmet veren iş yerlerinin dışında kalan mekanlar ve okulların yarından itibaren kapatılacağını söyledi. 

438 vakaya rastlanan ve bir kişinin hayatını kaybettiği Rusya da Türkiye gibi 65 yaş üzerinde olanlara ve kronik hastalığı bulunanlara sokağa çıkma yasağı getirdi. Yasağın 26 Mart'tan 14 Nisan'a kadar geçerli olduğu duyuruldu.

 

italya afp.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Dünya’da salgından en çok etkilenen ülke olan İtalya şimdiye kadar 5 bin 476 insan kaybetti. 9 Mart’ta tamamı kırmızı bölge ilan edilen İtalya’da evden zorunlu ihtiyaçlar dışında çıkmak yasak.

Sokağa çıkma kısıtlamasını denetlemek için askerler şehir merkezlerinde görev yapıyor.

 

ap çin.jpg
Fotoğraf: AP

 

Çin sert tedbirler uyguladı

Yeni tip koronavirüsün ilk görüldüğü Çin ise hastalığın merkezi durumundaki Vuhan kentinde ocak ayı sonundan itibaren sokağa çıkma yasağı uyguladı. Hastalar, katı şekilde toplumdan tecrit edildi.

11 milyonluk kente giriş çıkışlar kapatıldı. Salgınla mücadelede başarılı sonuçlar alınan Vuhan’da 14 gün içinde yeni vaka çıkmazsa karantinanın kaldırılacağı açıklandı. Çin’de şimdiye kadar 3 bin 274 kişi hayatını kaybetti.

 

afp fransa.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Kısmi yasak uygulanıyor

674 kişinin hayatını kaybettiği  Fransa’da 17 Mart Salı öğleden itibaren yürürlüğe giren sokağa çıkma sınırlandırmasında sadece mesleki veya tıbbi gereklilik durumlarında istisnaya izin veriliyor. Çocuklarına bakmak zorunda olanlar ile yaşlı ve bakıma muhtaç aile fertleriyle ilgilenenlerin sokağa çıkmasına müsade ediliyor. Evden çalışamayacak durumdakiler ve temel mesleklerde çalışanlar için de yasak yok. Fransızlar evlerinden her ayrıldıklarında, evden çıkış gerekçelerini bildirdikleri bir form doldurmak zorunda.

 

ap ispanya.jpg
Fotoğraf: AP

 

Bin 813 kişinin hayatını kaybettiği İspanya’da da sokağa çıkma yasağı uygulanmıyor.  Fransa’nın benzeri bir sokağa çıkma sınırlaması uygulayan ülkede bu hafta sokağa çıkma sınırlaması konusunda daha sıkı tedbirler alınması bekleniyor.

 

ap almanya.jpg
Fotoğraf: AP

 

Bavyera’da yasak başladı, Almanya bekliyor

Almanya’da da birçok Avrupa ülkesi gibi kısmi sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Lokanta, kafe ve eğlence merkezlerini kapatan Almanya, halkın market alışverişi için sokağa çıkmasına izin veriyor. Bazı eyaletlerde ise daha sert sınırlandırmalar uygulanıyor. Bavyera eyaletinde 2 hafta sürecek sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Ülke genelinde bir yasak uygulanmasının gündemde olduğu iddia edilen Almanya’da Başbakan Angela Merkel’in eyalet başbakanlarıyla yapacağı telekonferans görüşmenin ardından durumun netlik kazanacağı belirtildi. 25 bine yakın hasta sayısına rağmen ülkede şu ana kadar 94 kişi hayatını kaybetti.

 

ap ingiliz.jpg
Fotoğraf: AP

 

Salgın nedeniyle 281 hastanın hayatını kaybettiği Birleşik Krallık’ta henüz sokağa çıkma yasağı ilan edilmedi. Halka, sokağa gereksiz yere çıkmaması çağrıları sürüyor. Önlemler kapsamında başkent Londra'da 40 metro istasyonu kapatıldı. Lokanta, kafe ve eğlence merkezleri de akşam saatlerinde kapatılacak.

 Ölü sayısının 75’e çıktığı Belçika, halkın sokağa çıkışlarını denetlemek amacıyla 10 bin polis görevlendirildi. Salgına karşı mücadele kapsamında sıkı tedbirlerin alındığı ülkede polisin özellikle deniz kenarına gitmeye çalışanları engellemeyi hedeflediği bildirildi.

Avusturya’da uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması 13 Nisan’a kadar uzatıldı.

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU