Prof. Dr. Ateş Kara: Liglerin ne zaman başlayacağını virüsün yayılma hızı belirleyecek

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Süper Lig'de kulüp başkanlarının başlama tarihleri vermesiyle ilgili yaptığı açıklamada, liglerin başlaması için tarih verilemeyeceğini söyledi

Fotoğraf: AA

Bilim Kurulu Üyesi Profesör Doktor Ateş Kara, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle liglerin ertelenmesinin ardından Süper Lig'deki kulüp başkanlarının başlama tarihi tartışmaları ve sporcu sağlığı üzerine önemli açıklamalarda bulundu.

Kovid-19 konusunda sporcular özelinde dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Kara, "Ligler ertelendi ama antrenmanlar hep birlikte aynı ortamda devam edecekse olmaz… Sosyal mesafe önemli. Soyunma odasında da bu kurala uyulmalı. Oyuncular arasında en az 1 metre mesafe olmalı, herkesin duşu ayrı olmalı" şeklinde konuştu.

"Ateş ve öksürükle hastalık atlatılmışsa bir şey olmaz" diyen Kara, hastaneye yatan ve akciğer tedavisi görecek kadar bulguya rastlanmışsa, oksijen ve yemek konusunda makinayla desteklenen sporcularda uzun süre  iz bırakma ihtimali olduğunu söyledi.  

Prof. Dr. Kara, bazı organların kendini yenileyebileceğini belirterek, şu uyarıyı yaptı: 

Kemik kırılsa bile kendini yeniler, eski haline gelir. Ama akciğer böyle değil. Sporcular koşarlarken akciğer kapasitesi normal bir insanda yüzde 20'ye ihtiyaç duyuyorsa onlarda yüzde 40'a ihtiyaç duyar. Bu hastalığı geçiren oyuncu için normal hayatında sorun olmaz ama spor hayatlarında sorun olabilir. 'Biz genciz, bir şey olmaz' diye düşünmesinler.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Ligler ne zaman başlar sorusunu tartışmak için erken"

Geçtiğimiz haftaiçi yapılan Kulüpler Birliği Vakfı toplantısında tartışılan ligin başlangıç tarihine ilişkin de açıklamalarda bulunan Kara,"Ligler ne zaman başlar sorusunu tartışmak için erken… Benim düşüncem önümüzdeki 2-3 hafta belirleyici olacak. Ondan sonra ligler ne zaman başların cevabı da bulunabilir" değerlendirmesinde bulundu.

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Atalanta ile Valencia arasında oynanan maçın İtalya'daki en çok ölüm oranının görüldüğü bölgede görüldüğünü hatırlatan Kara, şöyle konuştu:

Çünkü maç için birçok insan bir araya geldi. Maçtan sonra da sokaklarda kutlamalar sürdü. Böylece virüs taşıyanlarla taşımayanlar buluşarak hastalığın hızla yayılmasına neden oldu.

Teknik direktör ya da sporculardan yurt dışına kimseye temas etmeden ve özel uçakla dahi gitse dönüşünde 14 gün karantina şartlarına uyması gerektiğini belirten Kara, virüsten korunmak için nelere dikkat edilmesi gerektiğini, şu sözlerle anlattı: 

Evde kalmaya devam… Yürüyüş yapılacaksa kimsenin olmadığı saatler olmalı. '2-3 kişi bir araya gelelim, yürürken de sohbet edelim' olmasın.
Elimizi yıkıyoruz, kolonya da kullanıyoruz ama insanlarla aramıza koyacağımız mesafe şart. Önce su ve sabun. Sonrası kolonya ve dezenfektan. Elimi sıcak suya soktum çıktım yok öyle bir şey. Mikrobun ölmesi için zaten 60 derece olması ve 30 dakika yıkaman gerek. 20 saniye su ve sabunla yıkamalıyız. Sıcaklık fazla olursa derideki boşluklar daha çok açılır. O zaman da bakteriler oradan içeri girer. En ideali musluk suyu sıcaklığı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU