Koronavirüs: Almanya'dan zor durumdaki Fransa'ya "Hastanelerimizi kullanın" teklifi

Baden-Württemberg eyaletinin sağlık bakanlığının sözcüsü "Tabii ki Fransız komşularımıza yardım etmeye çalışacağız" dedi

Fransa'da 450 kişi virüs yüzünden ölürken, Almanya'da bu sayı yalnızca 70 (AFP)

Almanya'nın güneybatısındaki Baden-Württemberg eyaletinde yer alan hastaneler, artan vaka sayısıyla baş etmeye çalışan Fransa'nın eyalete komşu doğu bölgesindeki koronavirüs kapmış hastaları kabul edecek.

Eyaletin sağlık bakanlığı, günlük gazete Schwaebische Zeitung'un cumartesi günü yayımladığı haberi doğruladı. Bu haberde, Eyalet Başbakanı Winfried Kretschmann'ın yoğun bakım yatağı konusunda giderek artan bir sıkıntı çeken Fransa'ya yardım teklif ettiği bildiriliyordu.

Sağlık bakanlığının sözcüsü Markus Jox, yetkililerin solunum cihazına ihtiyaç duyan Fransız hastaları kabul etmelerini, Baden-Württemberg'de boş yatağı bulunan tüm hastanelerden istediğini ifade etti.

Eyaletin kendi kapasitesinin de sınırlı olduğunu belirten Jox, "Tabii ki Fransız komşularımıza yardım etmeye çalışacağız" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransa şimdiye kadar koronavirüsle ilgili 12 bin 612 doğrulanmış vaka ve 450 ölüm bildirirken, Emmanuel Macron cuma günü Fransız vatandaşlarını henüz "bu krizin başlangıcında" olduklarını belirterek uyardı.

İçişleri bakanlığının cuma günü gerçekleştirdiği kriz toplantısında konuşan Macron şunları söyledi:

Bu ilk dalgayı göğüslemek için olağanüstü önlemler aldık fakat virüse karşı bir yarış başlattık.
Oldukça çok reaksiyon göstermek ve kendimizi her an yeniden hazırlamak zorundayız. Önünü kesmemiz gerekiyor.

Alman sınırındaki Alsas salgından en fazla etkilenen yer olurken, Fransa'nın kuzeydoğusundaki Grand Est ve Bas-Rhin bölgeleri adına konuşan bir yetkili, hastaneler ve yoğun bakım servislerinin "kapasitelerini aştığını" ve buralarda "aşırı yığılma" olduğunu söyledi.

Fransa pazartesiden bu yana ulusal çapta tecrit altında. France24'ün haberine göre, başkent Paris'in yanı sıra güney şehri Nice'de de yetkililer, halkın sokağa çıkma yasağını yok sayarak kalabalık biçimde toplanmasını önlemek için parkları, mesire alanlarını ve yürüyüş yollarını kapattı.
 


Almanya'daysa şimdiye kadar 20 binden fazla virüs vakası bildirildi fakat toplam zayiat sadece 70 ölümle görece düşük kaldı.

Almanya yönetimi, hafta sonu boyunca sosyal mesafelenmeye uyulmaması durumunda, 83 milyon vatandaş için ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan etmek zorunda kalınabileceğini belirterek cuma günü uyarıda bulundu.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in sözcüsü Stefan Seibert şunları söyledi:

Bu durumla ilgili acımasız analizler yapıyorlar. Kararı toplumun cumartesi günü nasıl davranacağı belirleyecek.

Almanya krizle mücadele etmek için şimdiye dek okul, restoran ve dükkanları kapattı. Cuma günü aldığı kararla, salgınla başa çıkmak için sokağa çıkma yasağı getiren ilk Alman eyaleti Bavyera oldu.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU