İran’da 129 hasta daha öldü, Hamaney ABD’nin yardım teklifini geri çevirdiğini açıkladı

İran'da yeni tip koronavirüs nedeniyle 129 kişi daha hayatını kaybetti. İran lideri Hamaney ise, ABD’nin yardım teklifini geri çevirdiklerini açıkladı. Hamaney, ABD’ye “İlacınız hastalığı daha da arttırabilir” dedi

Fotoğraf: Reuters

İran Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler Sorumlusu Kiyanuş Cihanpur, ülkedeki koronavirüs salgını ile ilgili son sayıları açıkladı. Son 24 saatte Kovid-19 nedeniyle ülke genelinde 129 kişinin daha hayatını kaybettiğini belirten Cihanpur ölü sayısının bin 685'e yükseldiğini aktardı.

Vaka sayısının bin 28 artarak 21 bin 638'ye ulaştığını söyleyen Cihanpur, 7 bin 913 kişinin ise tedavilerinin tamamlanmasının ardından taburcu edildiğini belirtti.

İran'da, Kovid-19'un ilk kez 19 Şubat'ta Kum kentinde tespit edildiği duyurulmuştu.

 

iran.JPG
Fotoğraf: Reuters​​​​​​​​​​​​​​

 

‘ABD birkaç ilaç ve yardım teklif etti’

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney devlet televizyonundaki nevruz konuşmasında dünyayı saran koronavirüsle ilgili açıklamalarda bulundu. 

Dünyanın uluslararası bir virüs salgını ile karşı karşıya olduğuna dikkati çekerek şunları anlattı:

Amerikalılar kaç kez, 'Bizden isteyin, İran'a ilaç ve tedavi konusunda yardıma hazırız' teklifinde bulundular. Bu ilginç bir açıklama. Öncelikle siz kendi derdinize çare bulun. Eğer elinizde varsa kendiniz için kullanın.

ABD yönetimini, "İran'ın en kötü düşmanı" olarak nitelendiren Hamaney, "ABD yöneticileri yalancı, tamahkar, şarlatan, merhametsiz ve teröristtir. Ne kadar kötü sıfat varsa onlarda mevcuttur" dedi.

 

4004051536991924.JPG
Fotoğraf: Reuters

 

‘Sizin verdiğiniz ilaca hangi mantık güvenir’

ABD yönetiminin, koronavirüsü üretmekle suçlandığın ileri süren Hamaney, şöyle konuştu:

Siz bu virüsü üretmekle suçlanıyorsunuz. Bu iddianın ne kadar doğru olduğunu bilmiyorum ama böyle bir iddia söz konusuyken, hangi mantık sahibi sizin vereceğiniz ilaca güvenir. İlacınız hastalığı daha da arttırabilir veya kalıcı hale getirebilir. Sizin buraya doktor olarak göndereceğiniz kişiler, ürettikleri zehrin etkilerini yakından görmek için geleceklerdir. Söylendiğine göre İranlıların genetiğine uygun olarak virüsün bir bölümü İranlılar için üretilmiş. İranlılardan kimse, Amerikalıların bu teklifini kabul etmedi, etmeyecektir.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU