Bilim insanları yeni RNA görüntüleme teknolojisini kullanarak koronavirüs test kitleri geliştirecek

Teknik, RNA moleküllerini hassas şekilde tespit etmek amacıyla geliştirildi

Araştırmada yer alan doktora sonrası araştırmacı Lena Dolgosheina (SFU)

Simon Fraser Üniversitesi (SFU) araştırmacıları, koronavirüs test kitleri geliştirmek için Mango adı verilen öncü görüntüleme teknolojisini kullanacak. Bu teknoloji, parlak renklerinden ötürü Mango diye anılıyor.

SFU araştırmacıları, Kanada Sağlık Araştırmaları Enstitüsü (CIHR) tarafından Kovid-19'la mücadeleye katkı sunmak için kısa süre önce açıklanan hızlı fonlama fırsatına karşılık veren az sayıda Kanadalı araştırma ekibi arasında yer alıyor.

SFU araştırmacıları ve moleküler biyoloji ve biyokimya profesörü Peter Unrau, Mango'yu, RNA moleküllerini hassas şekilde tespit etmek amacıyla geliştirdi. Bunun, hücrelerin işleyişine dair temel keşiflere olanak sağlarken koronavirüs gibi virüsler için de viral görüntülmenin iyileştirilmesine yardımcı olacağı düşünülüyor

Unrau liderliğindeki son araştırma, yaşayan bir hücre içindeki RNA'nın tek tek moleküllerini tespit etmek için Mango kullanılmasını içeriyor.

Unrau, "Moleküllerden oluştuğumuz için bir hücre içinde işler ters gittiğinde bu, moleküler düzeyde gerçekleşir" diyor ve ekliyor:

Mango sistemini bir katalizör olarak kullanıyoruz. Sadece temel araştırma sorularını genişletmemizi sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda koronavirüs gibi patojenleri daha hızlı ve daha verimli şekilde tespit ediyor.

Mango sistemi, özellikle de bir floresan boyaya sıkıca bağlanan bir RNA Mango aptamerden oluşuyor. Aptamer bir mıknatıs gibi davranıyor, bu boya moleküllerini hedefliyor ve bağlanıyor. Boya bağlandığında uyarılıyor ve parlıyor. Aptamer "mıknatısını" içerecek şekilde modifiye edilmiş RNA molekülleri artık hücrenin diğer kısımlarından ayrışıyor, bu da araştırmacıların RNA moleküllerini mikroskop altında görmesini ve incelemesini kolaylaştırıyor.

Unrau "Hücre düzenlemesi RNA seviyesinde gerçekleşir" diyor ve ekliyor:

Uzun zamandır odak noktası proteindi ama bir hücre içindeki süreçlerin büyük çoğunluğunu düzenleyen protein değil RNA'dır.

RNA Mango boyaları şu anda Richmond, BC'deki Uygulamalı Biyolojik Gereçler'den (Applied Biological Materia) temin edilebiliyor. CIHR finansmanının mümkün kıldığı koronavirüs araştırması, ekibin Mango NABSA (nükleik asit sekansına dayalı amplifikasyon) olarak bilinen bir izotermal test metodolojisi geliştirmesini olanaklı kılacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Üniversitenin internet sitesinde Mango NABSA kitlerinin, koronavirüsü test etmek için kullanılabileceği belirtiliyor.

Unrau "Mango, son teknoloji ürünüdür. Kanser ve diğer hastalıklar için etkili tedavilerin geliştirilmesi, hücrelerin nasıl çalıştığını ayrıntılı ve hızlı bir şekilde öğrenmek için daha iyi görüntüleme yöntemleri gerektirir" diye ekliyor.

Araştırma Nature Communications'ta yayımlanmıştır.

Simon Fraser Üniversitesi

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

DAHA FAZLA HABER OKU