İtalya'da koronavirüs ölümlerine dair demografik tablo ortaya çıktı: Yaş ve cinsiyet dağılımı ne, hangi hastalıkları olanlar daha çok etkilendi?

Istituto Superiore di Sanità’nın yayımladığı bir rapor ise koronavirüsten etkilenen nüfusun yapısına dair önemli bilgiler sunuyor

İtalya koronavirüsle savaşmaya devam ederken Roma ülke bayrağının renkleriyle aydınlandı (Reuters)

12 Aralık 2019’da Çin’in Vuhan kentinde tespit edilen koronavirüs kısa sürede dünya çapında yayıldı. 3 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Çin’de salgının hızı azalırken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) koronavirüs krizinin merkez üssünün Avrupa olduğunu açıkladı.

Avrupa ülkeleri arasında İtalya, salgından özellikle etkilendi. Vaka sayısının bugün itibarıyla 47 bini geçtiği ülkede bir günde yüzlerce insanın öldüğü bildirildi. Ülkede 4 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği, yaklaşık 5 bin kişinin de virüsten kurtulduğu ifade ediliyor.

İtalya’nın salgından neden bu denli kötü etkilendiği ise merak konusu. İtalyan Ulusal Sağlık Servisi'nin önde gelen teknik-bilimsel organı Istituto Superiore di Sanità’nın yayımladığı bir rapor ise koronavirüs yüzünden ölen nüfusun demografik yapısına dair önemli bilgiler sunuyor. Ölen kişi sayısının 3 bin 200 olduğu 20 Mart verileri üzerinden hazırlanan raporda öne çıkan başlıklar şu şekilde:

Ölenlerin ortalama yaşı

Raporda yer alan verilere göre İtalya’da Kovid-19’dan ölen hastaların yaş ortalaması 78,5’e denk geliyor (ortanca yaş 80, aralık 31-103).

Ayrıca ölen kişilerin ortanca yaşının (80) ülkedeki koronavirüs teşhis edilen kişilerin ortanca yaşından (63) farkının 15’ten fazla olduğu görüldü.

Bunun yanı sıra salgın yüzünden ölen kadınların yaşının da erkeklerden fazla olduğu ortaya çıktı. Kadınların ortanca yaşı 82’yken, erkeklerinse 79 olduğu görüldü.

 

jşjh.png
İtalya'da koronavirüsten ölen kişilerin cinsiyetlere göre dağılımı (Istituto Superiore di Sanità)

 

Eştanısı bulunan hastalar

Raporda ayrıca, vakalarda Kovid-19 teşhisinden önce rastlanan en yaygın hastalıklar da yer aldı. Buna göre hastalıklara ilişkin veriler grafik incelemesine dayanıyordu ve hastanede ölen 481 hastada mevcuttu. Bu kişilerin yüzde 1,2’sinde başka hastalık bulunmazken, Kovid-19 harici bir hastalığı olanların oranı yüzde 23,5, iki hastalığı olanların oranı yüzde 26,6 olduğu tespit edildi. Yüzde 48,6’sının ise 3 veya daha fazla eştanısı vardı.

En yaygın hastalıklar arasında ise iskemik kalp hastalığı, atriyal fibrilasyon, inme, diyabet, demans, kanser ve böbrek yetmezliği gibi hastalıklar yer aldı.

Hastalarda görülen semptomlar

Raporda hastanelere başvuran hastaların gösterdiği en yaygın semptomlar da sıralandı. Ateş ve solunum güçlüğü en yaygın semptomlar olurken, ishal ve kanlı balgam gibi semptomların daha az görüldüğü bildirildi. Öte yandan hastaneye kabul sırasında hastaların yüzde 5,7’sinin semptom göstermediği görüldü.

Hastaların yüzde 76’sında ateş, yüzde 73’ünde nefes darlığı, uüzde 40’ında öksürük, yüzde 8’inde ishal, yüzde 1’inde de kanlı balgam görüldü.

Ölümler kaç günde gerçekleşti?

Koronavirüs yüzünden ölen hastalardaki enfeksiyonun seyir süreleri ise şöyle sıralandı:

-Semptomların görülmesinden ölüme kadar geçen ortanca süre: 8 gün.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

-Semptomların görülmesinden hastaneye yatırılmaya kadar geçen ortanca süre: 4 gün.

-Hastaneye yatıştan ölümün gerçekleşmesine kadar geçen ortanca süre: 4 gün.

Öte yandan yoğun bakıma sevk edilen hastaların, hastaneye yatıştan ölümün gerçekleşmesine kadar geçen ortanca süresinin 1 gün uzadığı, yani toplamda 5 güne ulaştığı görüldü.

50 yaş altı ölümler

Mart 2020 verilerine göre ölen 3 bin 200 kişinin 36’sı 50 yaş altındaydı. Bunlardan 9'u 40 yaşından küçük, 8'i erkek ve 1'i kadındı. Yaşları 31 ile 39 arasında değişiyordu.

40 yaşın altındaki 2 hasta için klinik bilgi mevcut değil. Ancak geri kalan 7 hastada önceden mevcut ciddi hastalıklar (kardiyovasküler sorunlar, böbrek sorunları, psikiyatrik patolojiler, diyabet, obezite) vardı.


Independent Türkçe,  Istituto Superiore di Sanità

DAHA FAZLA HABER OKU