Enfeksiyon kapma riski yüksek olan meslekler listesinde sağlıkçılar ilk sırada...Onları kimler takip ediyor?

Bazı meslek grupları diğerlerine göre salgınlardan daha çok etkileniyor. Sağlık çalışanları hastalıklara yakalanma riski en fazla olan meslek grubundan. Peki enfeksiyonlara yakalanma riski yüksek diğer meslekler hangileri?

Koronavirüs bütün insanların sağlığını tehdit ediyor.

Ancak bazı meslekler doğaları gereği diğer gruplara göre enfeksiyon kapma riskine daha fazla sahip bulunuyorlar.

hamid hancı.jpg
Hamid Hancı / Fotoğraf: İHA

 

Peki bu meslek grupları hangileri?

Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamid Hancı, enfeksiyon kapma riskini en yüksek yaşayan meslek grubunun sağlık çalışanları olduğunu belirterek onlar içerisinde de ilk sıraları, diş hekimleri, kliniklerde çalışanlar, mikrobiyoloji uzmanları, kan ürünleriyle çalışanlar ve en çok hastalarla temas edenler olduğunu belirtti.

temizlikçi.jpg
Temizlik işçileri de risk taşıyan meslek gruplarından biri / Fotoğraf: AA

 

İnsanla teması çok olan meslek grupları riskli

Bunun dışında kalabalık ortamlarda çalışan veya bulunmak zorunda kalan meslek gruplarının da her zaman en fazla risk içerisinde olanlar olduğunu kaydeden Hancı bunları şöyle sıraladı:

Yurtlarda kalan öğrenciler ile koğuşlarda birlikte kalan askerler her zaman enfeksiyon kapmaya en yakın kesimleri. Bunun yanında arama kurtarma ekipleri, polisler insanlarla temasları fazla olduğundan risk içerinde olanlar. Yine berberler, güzellik merkezlerinde çalışanlar da risk taşıyor. Öğretmenleri de unutmamak gerekiyor. Çocuklarla iç içe olduklarından öğretmenler de bulaşıcı hastalıklardan etkilenebiliyor. Bunun yanında pek tabii ki temizlikçiler ve AVM gibi kalabalık yerlerde çalışan insanlar da diğer riskli gruplar.

para sayanlar.jpg
Para alışverişi çok yapılan mesleklerde hastalık riskine açık / Fotoğraf: AA

 

Para alışverişi olan meslekler de risk altında  

KLİMUD Laboratuvar Güvenliği Çalışma Grubu Başkanı ve Tıbbi Mikrobiyoloji ve Parazitoloji Uzmanı Doktor Orçun Zorbozan, koronavirüsün bulaşma koşullarına dikkat çektikten sonra sözlerini şöyle devam ettirdi:

Çalışma ortamında özellikle kapalı alanlarda insanlar ile 1.5 metreden daha yakın mesafede bulunulan meslekler, yani virüsü taşıyan aerosollere maruz kalınabilen meslekler, bu hastalık açısından risk altındadırlar. Mesleği gereği çok fazla kişinin dokunduğu yüzeylerle temas etmek durumunda olanlar da cansız yüzeylerdeki virüsleri ellerine bulaştırma yoluyla enfekte olabileceklerinden bu meslek gruplarındakiler de risk altındadırlar. İkinci gruptaki meslekler için en önemli taşıyıcılardan biri paradır. Çok fazla para alışverişi olan meslekler bu hastalık açısından risk altındadırlar.

orçun.jpg
Orçun Zorbozan / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Risk nasıl azaltılır?

Kalabalık işyerlerinde çalışan kişi sayısı ile kişiler arasındaki mesafenin azaltılabileceğini söyleyen Zorbozan,  önerilerini şöyle sürdürdü:

Yoğun müşteriye sahip işyerlerinde müşteriler kapalı alana uygun mesafe gözetilerek sıra ile alınabilir. Enfekte yüzeylerle temasın çok olduğu meslekler için de özellikle para temasını mümkün olduğunca azaltmak, el hijyenine önem vermek, elleri uygun şekilde yıkamak, el yıkama imkânı kısıtlı ise uygun el dezenfektanlarını kullanmak ve elleri ağıza, buruna, yüze ve gözlere götürmemek bulaşma riskini azaltacaktır.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU