Google aramalarında koronavirüs: Kullanıcılar en çok neyi aradı?

Çin'de ortaya çıkan ve pandemi ilan edilen koronavirüsle ilgili Google aramalarında patlama yaşanıyor. Salgının İtalya, ABD, İngiltere ve Türkiye'deki verileri ve en çok aranan kelimeler araştırıldı

Google aramalarında koronavirüs / Fotoğraf: AA

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve Covid-19 adı verilen hastalığa yol açan koronavirüs yüzlerce ülkeye yayıldı.

Bu dönemde birçok kişi eve kapanırken Google'da 'Coronavirüs' kelimesinin aranmasında patlama yaşandı.

“Evde kolonya yapımı, korona belirtileri”

Kullanıcılar salgın hakkında bilinmeyenleri,  salgının gidişatını, ve alınması gereken tedbirleri öğrenmek için çok sayıda Google araması yaptı. Verilerde 'evde kolonya yapımı' aramasındaki artışı, en fazla arama yapan ülkelerin kıyaslamasını da görebilmek mümkün. Öte yandan Türkiye'nin yükselişte olan arama kelimelerine bakıldığında ise 5. sırada 'kolonya' yer alırken 6. sırada 'korona', 7. sırada 'koronavirüsü', 9. sıra 'corona belirtileri', 10. sıra ise 'corona virüsü belirtileri' görülüyor.

Tükenmez Haber’in Google verilerinden derlediği birkaç tablo şöyle:

10-11 Mart tarihinde zirve yapıyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'deki ilk Kovid-19 hastasının tanısını 11 Mart tarihinde koymuştu. Türkiye'de koronavirüsle ilgili son üç aydaki Google aramaları ise bu sürece paralel olarak 10-11 Mart tarihleri arasında zirve noktasına ulaşıyor. 

 

 

En fazla aratan iller sıralamasında Van, Ağrı ve Batman ilk sırada

Son üç ayda 'koronavirüs' kelimesini en fazla aratan iller ise sırasıyla Van, Ağrı, Batman, Bayburt, Diyarbakır, Bitlis, Siirt, Mardin, Gümüşhane ve Malatya 

 

 

Evde kolonya yapımı

Aşağıdaki grafikte ilk vakanın açıklandığı tarihe paralel olarak 'evde kolonya yapımı' aramaların da yükselişte olduğu görülüyor. 

 

 

Netflix

Evden çıkmayanların favori aktivitelerinden biri de dizi ve film izlemek. Aşağıdaki grafikte Google üzerinden dijital yayın platformu Netflix'i aratanları görüyorsunuz. 

Son birkaç aydır düşüş eğiliminde olan grafik, ilk vakanın ortaya çıkması ve evde kalmaya yönelik tedbirlerle yükselişe geçiyor.

 

Google

 

Yasaklama ile birlikte tiyatro, sinema ve konser kelimelerinde düşüş 

Salgın ile birlikte alınan tedbirlerden biri de sinema, tiyatro gibi salonlarda toplu halde izlenen kültürel aktivitelerin yasaklanması. Yasaklama ile birlikte 'tiyatro, sinema, konser' kelimelerinin aramalarında düşüş gözüküyor. 

 

 

ABD, Birleşik Krallık, İtalya ve Türkiye’nin kıyaslaması

Bu grafikte ise ABD, İngiltere, İtalya ve Türkiye'nin Google arama oranları bir arada yer alıyor. Salgında en fazla insanın yaşamını yitirdiği İtalya'da ise salgının olağanüstü artış gösterdiği 23 Şubat tarihinde aramalar en yüksek sayıya ulaşıyor fakat daha sonra ölen insanlar artmasına rağmen aramalar inişli çıkışlı devam ediyor. Türkiye'deki aramalar ise 10-11 Mart tarihleri arasında zirve noktasına ulaşıyor.

 

 

Dünya genelindeki aramalar

'Coronavirüs' kelimesinin son üç aydaki dünya genelindeki Google aramalarının grafiğine bakıldığında ise Çin'deki ilk ölümlerin gerçekleştiği tarihle başlayan bir yükseliş gözüküyor.

 


Tükenmez Haber, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU