Finlandiya'da koronavirüsten dolayı camiler kapatılınca, cuma namazı internet üzerinden kılındı

Finlandiya İslam Cemaati imamlarından Ramil Belyaev, konuya ilişkin “Günümüz teknolojilerini kullanarak böyle istisnai durumlarda cuma namazı internet üzerinden kıldırılabilir” dedi

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tüm dünyada salgına dönüşmesinin ardından, ülkeler tedbirlerini genişletiyor.

Çoğu ülke toplu kullanım alanlarını kapatarak, salgının yayılmasını engellemeye çalışıyor.

Toplu kullanım alanlarının kapatılması kararı, camileri de kapsıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye dahil birçok ülke salgının yayılmasını engellemek için toplu namazları yasaklayıp, camileri kapattı.

Özellikle Müslüman ülkelerdeki dini kurumlar, halka namazlarını evde kılması çağrısında da bulundu.

Finlandiya’da cuma namazı internet üzerinden kılındı

Finlandiya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında camilerde cemaatle namaz kılınmasının yasaklanmasının ardından bugün ilk kez internet üzerinden cuma namazı kılındı.

Cuma namazını Facebook hesabı üzerinden yaptığı canlı yayınla kıldıran Finlandiya İslam Cemaati imamlarından Ramil Belyaev, yaptığı açıklamada, tedbirler kapsamında Helsinki ve Javenpaa şehirlerindeki camileri kapatmak zorunda kaldıklarını anımsatarak, camilerin kapatılmasının ardından cuma namazının nasıl kılınacağıyla ilgili meselenin ortaya çıktığını söyledi.

İlk olarak cuma namazı yerine evde öğle namazının kılınması çözümünün ortaya konduğunu anlatan Belyaev, "Fakat bir başka imkan daha var. O da günümüz teknolojilerini kullanarak böyle istisnai durumlarda cuma namazının internet üzerinden kıldırmak." dedi.

Namaz öncesinde Facebook hesabından açıklama da yapan Balyaev, namazın kılınmasında bazı değişikliklerin olduğunu belirterek, "İlk ve son 4 rekat sünnetleri kılmayıp ezandan sonra hutbe okunacak ve ardından 2 rekat farz kılınacak. Canlı yayını takip edenler, namazı imamın arkasında kılacak." diye konuştu

Finlandiya'da ilk kez böyle bir uygulama yapılırken, Belyaev bunun geçici bir çözüm olduğunu belirterek, normal zamanlarda cuma namazlarına camilere ortalama 100 kişinin geldiğini, internet üzerinden kılınan cuma namazına 50 ila 60 kişinin katıldığını ifade etti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU