ABD 70 milyon kişiyi tecrit altına almaya, Çin ise hayvanat bahçesini yeniden açmaya hazırlanıyor

Çin, dışarıdan gelenler dışında, anakarada üç gündür yeni vaka görülmediğini açıklarken, ABD’nin üç eyaletinde toplam 70 milyon kişi tecrit altına alınıyor

Normalde yoğun trafiğin olduğu Los Angeles'taki 110 Harbor Freeway, cuma günü böyleydi (AP)

ABD'nin New York, Illinois ve Kaliforniya eyaletlerinde toplam 70 milyon kişi koronavirüs yüzünden tecrit altına alınıyor.

Ülkenin en büyük eyaleti Kaliforniya’da cuma günü başlayan tecrit önlemleri, Illinois’de cumartesi, New York’ta da pazar günü devreye girecek. 

Toplamda 70 milyonu aşkın kişinin yaşadığı bu üç eyalette, çalışması elzem görülen meslek grupları dışındaki insanların evlerinde durmaları gerekecek. Buralardaki Amerikalıların gıda ve ilaç alışverişi gibi geçerli gerekçesi olmadan dışarıda bulunmaması bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Connecticut ve Oregon eyaletleri de benzer önlemler almaya hazırlanıyor. 

CNN’e göre, ABD’de en az 18 bin 763 kişiye koronavirüs teşhisi konulurken, bunlardan en az 258’i öldü.

Dünya çapında teyitli koronavirüs vakası sayısı ise 275 bini geçti. Johns Hopkins Üniversitesinin tuttuğu istatistiklere göre, bunlardan en az 11 bini öldü, yaklaşık 90 bini ise iyileşti. 

Yeni virüs, çoğu insanda hafif ya da orta derecede semptomlara neden olurken, yaşlılar ve önceden sağlık sorunları olanlarda zatürreye dahi yol açabiliyor. Hastalığa yakalananların büyük çoğunluğu iyileşiyor. 

İlk virüs haberlerinin geldiği Asya’da yeni endişe sebebi, dünyanın diğer yerlerinden bölgeye gelen hastalar. 
 

cin-ap.jpeg
Çin, çok sayıda Avrupa ülkesine yardım göndererek “halkla ilişkiler savaşı”nı kazanmaya çalışıyor (AP)


Bugün açıklama yapan Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, üst üste üç gündür Çin anakarasında yeni vaka görmediklerini ancak son 24 saatte virüse sahip 41 kişinin dışarıdan ülkeye geldiğini belirtti. 

Evden çıkma yasaklarının yumuşatıldığı Çin’de, “Virüs yeniden yayılmadan ekonomi nasıl hareketlendirilebilir?” sorusunun yanıtı aranıyor. 

Virüsün ilk duyulduğu kenti olan Vuhan’da süpermarketlerin yanı sıra, bazı perakende dükkanları da sabah 9‘dan akşam 6‘ya kadar açık tutulabilecek. Tek şart, yakınlarda şüpheli vaka olmaması. Her haneden bir kişi, günde iki saate kadar alışveriş için dışarıya çıkabiliyor. 

Pekin Hayvanat Bahçesi da pazartesi günü kapılarını yeniden açabileceğini fakat ziyaretçilerin en az bir gün önceden rezervasyon yaptırmaları ve maske takmaları gerektiğini açıkladı. Ülkedeki pek çok önemli müze ve eğlence merkezi, yaklaşık iki aydır kapalıydı.

Çin’de 81 bini aşkın kayıtlı vakadan 3 bin 259’u yaşamını yitirirken, yaklaşık 72 bin kişinin iyileştiği açıklandı.


 

Independent Türkçe, AP ve CNN

DAHA FAZLA HABER OKU