Koronavirüsle mücadelede öne çıkan Çin üniversitesi deneyimlerini kitaplaştırıp internetten yayımladı

“Covid-19 Önleme ve Tedavi El Kitabı” şeklinde kitaplaştırılan deneyimler internet üzerinden erişime açıldı

Raporda programı başlatan Jack Ma Vakfı'na da teşekkür edildi (Zheijang University School of Medicine)

Dünya genelinde şu ana kadar yaklaşık 250 bin kişiyi etkisi altına alan ve Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi ilan ettiği yeni tip koronavirüsle mücadele konusunda hem teorik hem de pratik olarak öne çıkan Çin’in Zheijang Üniversitesi Tıp Fakültesi, deneyimlerini kitaplaştırdı. 

İnternet üzerinden erişime açılan “Covid-19 Önleme ve Tedavi El Kitabı” isimli kitapçıkta Çinli bilim insanları önleme ve kontrol yönetimi, tanı ve tedavi konusunda denedikleri ve işe yaradığını belirttikleri yöntemleri paylaştı.

Türkçe’ye de çevrilen kitapçığın editör notu kısmında yer alan, “Bilinmeyen bir virüsle karşılaşıldığında, paylaşma ve işbirliği en iyi çözümdür” ifadesi dikkat çekti. İlk olarak Çince ve İngilizce olarak hazırlanan kipapçığın İtalyanca, İspanyolca, Korece, Japonca versiyonları da yayımlanacak. 

Zheijang Üniversitesi Tıp Fakültesi (FAHZU) First Affiliated Hastanesi’nin desteğiyle tıp uzmanlarından oluşan grup, dünya genelinde pandemiyle mücadele eden tüm sağlık çalışanlarının faydalanabilmesi için tavsiyelerde bulundu. 

Kitapçıkta sağlık personelinin uygulaması gereken kişisel korunma yöntemleri, hastanede uygulanması gereken protokoller, denenen tedavi yöntemlerine dair detaylı bilgiler yer aldı. 

“Sağlık kurumundaki tüm çalışanlar maske kullanmalı”

Sağlık personelinin birinci seviye korunma için tek kullanımlık cerrahi bone, maske, üniforma kullanılması öneriliyor. Öte yandan izolasyon koğuşunda veya ateş departmanında görevli olan personelin N95 tıbbi maske, lateks eldiven, koruyucu gözlük, cerrahi bone gibi ekipman kullanması öneriliyor. Üçüncü seviye korunma gerektiren daha ciddi tıbbi operasyonel süreçlerde, ameliyat ya da otopsi yaparken diğer ekipmanlara ek olarak tüm yüz solunum koruyucu aletler ya da motorlu hava temizleyici respiratör kullanılması tavsiye edildi.

 

Ekran Görüntüsü (4).png
Sağlık personeli için Zheijang Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin uyguladığı korunma yöntemleri (Zhejiang University School of Medicine)

 

Sağlık personelinin alması gereken önlemler konusunda düşülen notlarda, “Tüm sağlık kurumdaki tüm çalışanlar tıbbi maske takmalı. Acil servis, enfeksiyon hastalıkları polikliniği, göğüs hastalıkları polikliniği, endoskopik inceleme odası (gastrointestinal endoskopi, bronkofibroskopi, laringoskopi gibi) ve stomatoloji departmanında çalışan tüm personel cerrrahi maske yerine birinci seviye korumalı tıbbi koruyucu maske (N95) kullanmalı. Şüpheli veya tanısı doğrulanmış hastadan solunum yolu örneği alırken ikinci seviye koruma önlemlerine uyulmalı ve tam yüz koruma siperi kullanılmalıdır” ifadeleri yer aldı. 

Şüpheli veya tanı konmuş hastaların kıyafet, yatak çarşafı gibi bulaşıcı dokuma ürünlerinin de “klor içeren dezenfektanlarla 90 derecede en az 30 dakika yıkayarak dezenfekte” edilmesi önerildi. 

 

Ekran Görüntüsü (5).png
Zheijang Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde sağlık personelinin olası bir bulaşma anında uygulaması gereken tedbirler (Zhejiang University School of Medicine)

 

Cildin, göz ve solunum yolu gibi mukoz zarların hastanın vücut sıvısı, kanı gibi maddelerle doğrudan hastalığa maruz kalabileceği belirtilirken, sağlık personelinin maruz kalan vücut bölgesini dezenfekte etmesinin ardından belirlenen bir izolasyon alanına girmesi ve ilgili departmana bildirilmesi önerildi. 

“Kişiselleştirilmiş, İşbirliğine Dayalı ve Multidisipliner Yönetim”

FAHZU’nun sağlık durumu hızla değişebilen ağır Kovid-19 tanılı hastalar için oluşturulduğunun belirtilmesinin ardından, multidisipliner yaklaşımın Kovid-19’un tanı ve tedavi etkinliğini artırabildiği ifade edildi. Ayrıca tedavi planının bireysel farklılıklar, hastalığın seyri ve hasta tiplerinin arasındaki farklar gibi faktörlerin göz önünde tutularak belirlenmesinin etkili olabileceği aktarıldı. 

Ayrıca her ne kadar etkili antiviral ilaçlar için klinik kanıtların olmadığı ifade edilse de FAHZU’da temel antiviral tedavi için arbidol ve lopinavir/ritonavir uygulandığı belirtildi. Kovid-19’un viral bir hastalık olması nedeniyle antibiyotik tavsiye edilmese de, tedavi sırasında ikincil enfeksiyonların önlenebilmesi için antibiyotik kullanılabileceği belirtildi. 

 

 

Zheijang bölgesinde hastalığın gelişimi QR kodu sistemiyle takip edildi

Tüm dünyadan sağlık personelinin yararlanması için hazırlanan kitapçığın yanı sıra, Zheijang Üniversitesi’nden iki bilim insanı ve Zheijang bölgesinin başkenti Hangzhou’nun Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nden bir yetkili daha önce bu bölgede uygulanan tedbirleri World Economic Forum için kaleme almıştı. 

Yetkililer bölgede alınan tecrit önlemlerinin kapsamı ve derecesine dair açık yönlendirme sağlandığını belirtmiş ve bu uygulamanın bireyler, apartmanlar, kuruluşlar ve şehir yönetimine kadar çeşitli düzeylerde takip edildiğini aktarmıştı. 

 

technode.jpg
QR kodlu sistemle bireysel olarak hastalığın nasıl bir ilerleme süreci geçirdiği tespit edilebildi (Technode)

 

Ayrıca yurttaşları bilgilendirmek için merkezi bir iletişim sisteminin de kullanıldığı ifade edilmişti. Şehirde hastalığın seyrinin izlenmesi için QR kodlarının kullanıldığı bir sistemin de uygulandığı belirtilmişti. Bu sistem sayesinde her birey vücut sıcaklığını ve günlük durumunu güncelleyerek hastalığın takip edilmesini sağladı. 

DAHA FAZLA HABER OKU