Cezaevlerinde koronavirüs paniği

Özgecan Sırma Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: AA

Türkiye'de Kovid-19 mücadelesi kapsamında, cezaevlerinde bir takım tedbirler alındı.

Daha önce detaylı olarak duyurulduğu üzere, bu önlemlerin başında, görüşlerin kaldırılması, nakillerin ertelenmesi, cezaevi kurumuna avukat, tedarikçi, personel girişlerinde ateş taraması akabinde maske, eldiven verilmesi, eğitim ve kursların durdurulması, sürekli dezenfekte çalışmaları vb. bulunuyor.

fazla oku

Bir diğer konu ise dev bir karantina süreci geçiren tutuklu, mahkumlar bir yandan eğitim, kurs süreçlerini bırakırken, diğer yandan aileleri ile sınırlı olan görüş imkanından da mahrum kaldılar.

Bu sebeple ailelerine haber verebilmeleri ve alabilmeleri adına telefon görüşü haftada iki olacak şekilde düzenlendi.

On dört günlük süreçte hastalık, hiçbir belirti vermeksizin taşınabiliyor. Bu doğrultuda özellikle gardiyan gibi mahkum, tutuklular ile temas halinde olan ve kurum dışına çıkabilen personelin özellikle belirtilerin olmadığı süreçte kurumda bulunanlara Kovid-19 taşıması kuvvetle muhtemel!

Cezaevinde bu salgının görülmesi halinde, kurumda bulunanların canı ve güvenliğinden sorumlu olan devlet ve bünyesinde bulunan ilgili bakanlık, böyle bir durumda nasıl bir acil müdahale planı öngörüyor?

Ceza infaz kurumlarının revir ve sağlık üniteleri bu anlamda ne kadar yeterli?

Yaklaşık 300 bin mahkum, tutuklu ile aileleri korku dolu bir bekleyiş içerisindeler. 

Bazı ülkelerde Kovid-19 ile mücadele kapsamında af ilan edildi.

Özellikle çocuklu, gebe, 60 yaş üzerinde olan ve kronik rahatsızlık sahibi tutuklular için adli kontrol hükümleri ile hemen tahliye mümkün olabilir.

Mahkumlar için ise, yine risk grubu başta olmak üzere bir çerçeve dahilinde af söz konusu olmalıdır. 

En riskli yerlerin başında toplu yaşanan yerler gelir ve bu önlemler alınır iken cezaevleri unutulmamalıdır.

Özellikle risk grubu tutuklu, mahkumlar için tahliye yolu açılmalı; bununla beraber çok sıkı önlemler ile ceza infaz kurumları koruma altına alınmalıdır.

Bu kapsamda, tanı kitleri gönderilerek düzenli taramaların yapılması, koğuş kalan sayıları ile kurum kapasitelerinin denetlenmesi, revir ve sağlık kuruluşlarının nitelik, kapsam, çalışanlarının arttırılması, mümkün olduğunca sık dezenfekte sağlanması gerekmektedir.

Adalet Bakanlığı tarafından acil müdahale planı başta olmak üzere, riskli grupta bulunan tutuklu ve mahkumlar adına alternatif infaz yöntemleri ile adli kontrol hükümleri uygulanarak tahliyelere yönelik çalışmaların bir an evvel açıklanması, uygulanması bekleniyor.

Yarın çok geç olmadan cezaevleri için harekete geçilmeli!

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU