Koronavirüsle ilgili 7 mit ve gerçekler

Uzmanlar daha önce sosyal medya kaynaklı bilgi kirliliğinin tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirtmişti

Uzmanlar yeni tip koronavirüsün yayılmasını önlemek için "sosyal mesafe" uygulamayı öneriyor (CDC)

Yeni koronavirüs dünya genelinde yayılırken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) insanların sağlıklı ve güvende kalabilmesi için doğru bilgi almalarını sağlamaya çalışıyor.

Şu anda dünya genelinde 200 binden fazla insana bulaşan ve resmi adıyla Kovid-19 olarak bilinen virüsü önlemek veya tedavi etmek için belirli bir ilaç bulunmuyor.

Bununla birlikte DSÖ her yaştan insana kendilerini koruması için ellerini alkol bazlı dezenfektanlarla sık sık temizlemek veya su ve sabun kullanarak yıkamak gibi basit tedbirler almalarını tavsiye ediyor.

Yaşlı insanlar ve halihazırda sağlık problemi olanlar (astım, diyabet ve kalp hastalığı gibi) ciddi hastalığa karşı daha savunmasız gibi görünse de DSÖ herkesin kendini Kovid-19'dan korumak için tedbirler alması gerektiğini söyledi. 

Aşağıda virüse dair bazı yaygın efsaneler ve yanılgılar hakkında kuruluşun tavsiyelerini bulabilirsiniz.

1- Kovid-19 sıcak ve nemli iklime sahip bölgelerde bulaşabilir mi?

Mevcut kanıtlar Kovid-19'un sıcak ve nemli havaya sahip alanlar da dahil olmak üzere tüm ortamlarda bulaşabileceğini ve iklime bakılmaksızın virüsün bildirildiği herhangi bir alanda koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini gösteriyor.

Soğuk havaların yeni koronavirüsü veya diğer hastalıkları öldürebileceğine inanmak için hiçbir neden yok, çünkü insan vücudunun olağan sıcaklığı dış sıcaklık veya hava durumuna bakılmaksızın 36,5 ile 37 derece civarında seyreder.

Sıcak suyla banyo yapmak da Kovid-19 kapmanızı engellemeyecek ve aşırı sıcak suyla banyo yapmak sizi yakabileceği için zararlı da olabilir.

2- Kovid-19 sivrisinek ısırıklarıyla bulaşabilir mi?

Yeni koronavirüsün sivrisinekler üzerinden bulaşabileceğini gösteren hiçbir bilgi ya da kanıt mevcut değil.

Kovid-19 öncelikle enfekte kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında ortaya çıkan damlacıklarla, ya da salya damlacıkları veya burun akıntısı yoluyla yayılan bir solunum virüsü.

3- Kovid-19'u öldürmek için el kurutma makineleri ve morötesi dezenfeksiyon lambaları kullanılabilir mi?

El kurutma makineleri yeni koronavirüsü öldürme konusunda etkili değil ve kendinizi korumak için ellerinizi sık sık alkol bazlı el dezenfektanıyla temizlemeli veya su ve sabunla yıkamalısınız.

Elleriniz temizlendikten sonra kağıt havlu veya ılık hava üfleyen kurutucu kullanarak iyice kurutmalısınız.

Morötesi ışınım cildi tahriş edebileceğinden morötesi lambalar elleri veya cildin diğer bölgelerini mikroplardan arındırmak için kullanılmamalı.

4- Enfekte kişileri tespit etme konusunda termal tarayıcılar ne kadar etkili?

Termal tarayıcılar Kovid-19 enfeksiyonu nedeniyle ateşi olanları (vücut sıcaklığı normal vücut sıcaklığından daha yüksek olanları) tespit etme konusunda etkili.

Bununla birlikte, enfekte olan fakat henüz ateşi yükselmemiş kişileri tespit edemezler. 

Çünkü enfekte olmuş insanların hastalanıp ateşlenmesi iki ile 10 gün arası bir vakit alır.

5- Kovid-19'u öldürmek için üstümüze alkol veya klor sıkmalı mıyız?

Vücudunuzun her yerine alkol veya klor sıkmak, vücudunuza çoktan girmiş virüsleri öldürmez ve bu tür maddeler kıyafetlerinize ve vücudunuzun göz ve ağız gibi kısımlarında bulunan mukoza zarlarına zarar verebilir.

Hem alkolün hem de klorun yüzeyleri dezenfekte etmek için yararlı olabileceğini fakat uygun öneriler çerçevesinde kullanılmaları gerektiğini unutmayın.

Benzer şekilde, burnu düzenli olarak tuzlu suyla yıkamanın insanları yeni tip koronavirüsün bulaşmasından koruyabildiğine dair bir kanıt da yok.

 

 

6- Zatürre aşısı virüse karşı korur mu?

Pnömokok aşısı ve Hib aşısı (Hemofilus influenza tip B) gibi zatürreye karşı yapılan aşılar Kovid-19'a karşı koruma sağlamaz.

Virüs o kadar yeni ve farklı ki kendi aşısını gerektiriyor, araştırmacılar şu anda bunu geliştirmeye çalışıyor.

Bu aşılar Kovid-19'a karşı etkili olmasa da, sağlığınızı korumak için solunum yolu hastalıklarına karşı aşı olmanız özellikle tavsiye ediliyor.

7- Peki antibiyotikler?

Antibiyotikler virüslere karşı işlemez, sadece bakteriler üzerinde etkilidir ve bir virüs olan Kovid-19 için önleme veya tedavi aracı olarak kullanılmamalı.

Bununla birlikte, yeni koronavirüs nedeniyle hastaneye yatırılan bir hastaya, eşzamanlı bakteriyel enfeksiyonlar mümkün olduğundan antibiyotik verilebilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU