Koronavirüs salgınının Avrupa futboluna zararı 4 milyar euro: En çok kayıp Premier Lig'de

Avrupa'da liglerin ertelenmesi 4 milyar euroya mal oldu. En çok zarar 1 milyar 150 milyon euro ile İngiltere Premier Lig'de olurken, ikinci sırada La Liga yer aldı

Fotoğraf: Pixabay

Avrupa'nın en büyük 5 futbol ligi kabul edilen İngiltere (Premier Lig), İspanya (La Liga), İtalya (Serie A), Almanya (Bundesliga) ve Fransa'nın (Ligue 1), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle toplam zararının yaklaşık 4 milyar euro olacağı tahmin edildi.

KPMG Football Benchmark tarafından yapılan araştırmada, Avrupa'nın en büyük 5 futbol liginin koronavirüs nedeniyle yaşadığı zararlar incelendi.

Şu ana kadar 5 büyük lig, UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'nde 541 karşılaşma iptal edilmiş veya ertelenmiş durumda.

 

Liverpool-Reuters.jpg
Premier Lig'de Liverpool, açık ara lider durumda / Fotoğraf: Reuters

 

En çok zarar eden Premier Lig oldu

Araştırmaya göre İngiltere Premier Lig, 1 milyar 150 milyon euro ile 1 milyar 250 milyon euro arasında zararla en büyük gelir kaybına uğrayan lig olacak.

20 takımın mücadele ettiği ve 29 haftanın geride kaldığı İngiltere Premier Lig'de Liverpool, 82 puanla zirvede yer alıyor. En yakın takipçisi ise 57 puan toplayan ve bir maç eksiği bulunan son şampiyon Manchester City. Milli futbolcu Çağlar Söyüncü'nün takımı Leicester City ise 53 puanla üçüncü sırada bulunuyor.

 

Barcelona-Reuters.jpg
Barcelona, La Liga'da 58 puanla zirvede / Fotoğraf: Reuters

 

La Liga ikinci sırada

İspanya'da Kovid-19 salgını nedeniyle ileri bir tarihe ertelenen La Liga'nın, 800 milyon euro ile 950 milyon euro arasında bir zarara uğrayacağı ön görülüyor. 

Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Valencia, Sevilla, Villareal ve Getafe gibi dünyaca ünlü kulüplerin mücadele ettiği La Liga'da 27 hafta geride kalmıştı.

Lig lideri Barcelona, 58 puan toplarken, Real Madrid 56 puanla ikinci, Sevilla ise 47 puanla üçüncü sırada bulunuyor.

 

Bayern-Reuters.jpg
Bayern Münih, topladığı 55 puanla Borussia Dortmund'un 4 puan önünde ilk sırada yer alıyor / Fotoğraf: Reuters

 

Almanya'da zarar 650-750 milyon euro

Almanya, diğer Avrupa ülkelerine oranla lig maçlarını daha geç erteledi. 

Bayern Münih, Borussia Dortmund, RB Leipzig, Schalke 04, Wolfsburg, Borussia Mönchengladbach ve Eintracht Frankfurt gibi takımların mücadele ettiği Bundesliga, 650-750 milyon euro gelir kaybıyla ekonomik olarak en çok zarar gören üçüncü lig oldu. 

25 haftası geride kalan ligde Bayern Münih 55 puanla birinci, Borussia Dortmund 51 puanla ikinci sırada yer aldı. RB Leipzig ise topladığı 50 puanla üçüncü konumda.

 

Juventus-Reuters.jpg
Cristiano Ronaldolu Juventus, Serie A'nın zirvesinde / Fotoğraf: Reuters

 

Kovid-19'un en çok etkilediği İtalya, gelir kaybında dördüncü

Kovid-19 salgınında son verilere göre ölümlü vaka sayısında Çin'i geride bırakan İtalya'da, gün geçtikçe durum daha da kötüye gidiyor.

Sokağa çıkma yasağının olduğu ülkede futbol maçları da ertelendi. Serie A ekiplerinin toplamda uğrayacağı ekonomik zararın ise 550-650 milyon arasında olması bekleniyor.

Juventus, Inter, Milan, Roma, Lazio, Napoli ve Atalanta gibi kulüplerin mücadele ettiği 20 takımlı Serie A'da 26. hafta maçları tamamlanmıştı.

Cristiano Ronaldo'nun da formasını giydiği Juventus, 63 puanla zirvede yer alırken, 62 puanlı Lazio ikinci, 54 puanlı Inter üçüncü sırada. Zlatan Ibrahimovic'in takımı Milan ise 36 puanla yedinci sırada yer aldı.

 

PSG-Reuters.jpg
PSG, 20 takımlı Ligue 1'd -e 68 puanla birinci sırada bulunuyor / Fotoğraf: Reuters

 

En az zarar Ligue 1'de 

Avrupa'nın beş büyük liginde Kovid-19 salgını nedeniyle ertelemelerden en az zararın 300-400 milyon euroluk kayıpla Ligue 1'de olacağı ön görülüyor. 

Paris Saint-Germain, Marsilya, Olympique Lyon, Monaco, Lille gibi ünlü takımların yarıştığı 18 takımlı Ligue 1'de 28 hafta geride kaldı.

Ligde son iki yılın şampiyonu Paris Saint-Germain 68 puanla birinci sıraki yerini koruyor. En yakın takipçisi Marsilya 56 puanla ikinci olurken, Rennes 50 puanla üçüncü konumda. Milli futbolcular Yusuf Yazıcı ve Mehmet Zeki Çelik'in formasını giydiği Lille ise 49 puanla dördüncü.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU