​Netanyahu'nun önde gelen rakibi Gantz kimdir?

Netanyahu ve partisi Likud, mart seçimlerinde daha iyi bir performans gösterdi. Dindar müttefiklerinin desteğini kazanan Başbakan üçüncü kez çoğunluğun desteğini alamadı

Fotoğraf: Reuters

İsrail’in Eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz, Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilmişti. Geçen yıl ilk kez seçimlere adaylığını açıkladığında yıldızı parlayan 60 yaşındaki Gantz, radikal sağ ideolojilerin karşısında kendisini pragmatik ve ılımlı olarak tanımlıyor. Aynı zamanda Binyamin Netanyahu’nun skandalları karşısında kendisini siyasi arenada “temiz bir adam” olarak tanıtmaya çalışıyor. Ancak üç farklı seçimde yarıştığı rakibiyle aynı radikal güvenlik vizyonunu paylaşıyor. Nisan ayında düzenlenen seçimlerde merkezdeki Mavi-Beyaz İttifakı’nın aldığı oy oranı Likud partisininkine yakınken eylül ayında daha iyi bir performans göstermişti. Fakat her iki taraf da yeni bir hükümet kurmak için gerekli parlamento çoğunluğunu elde edemedi.

Hükümet süreci

Netanyahu ve partisi Likud, mart seçimlerinde daha iyi bir performans gösterdi. Dindar müttefiklerinin desteğini kazanan Başbakan üçüncü kez çoğunluğun desteğini alamadı. Gantz ise aralarındaki derin bölünmelere rağmen nihayetinde Netanyahu karşıtı güçlerin yeni hükümeti kurma önerisini elde etti. İstikrarlı bir hükümet kurup kuramayacağı belli olmayan Gantz dün, İsrail'in dördüncü seçime gitmemesi gerektiğini vurguladı. Resmi olarak hükümet kurmakla görevlendirilmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Birkaç gün içinde geniş bir ulusal hükümet kurmak için elimden geleni yapacağım” dedi. Zirâ İsrail’de yeni bir hükümet kurulması acil bir ihtiyaç olmaya devam ediyor.

Açıkça Netanyahu'nun on yıldır devam eden iktidarına bir son vermek mesajını veren Gantz, söz konusu açıklamalarında “Dünya, pragmatik olduğumuzu ve İsrail Devleti çıkarlarını kişisel çıkarlarımıza tercih ettiğimizi bilmeli” ifadelerini kullandı.

Gantz’ın biyografisi 

Gantz, 1959’da ülkenin güneyindeki Kefar Ahim’de, Holokost’tan kurtulan bir ailede dünyaya geldi. 1977’de asker olarak orduya katıldı. 2001’de paraşütçü olduğu sırada generalliğe terfi etti, 2011-2015 yıllarında Genelkurmay Başkanlığı yaptı.

Destekçileri tarafından oldukça sevilen ve askeri rütbesiyle dikkat çeken 1.95 boyundaki Gantz, Mavi-Beyaz İttifakı kurulmadan önce herhangi bir siyasi deneyime sahip değildi. Askeri işlerde uzman ve Haaretz’de yazan gazeteci Amos Harel, dört çocuklu Gantz’ın orduda kalıcı bir etki bırakmadığını ancak istikrarı ve dürüstlüğüyle ön plana çıktığını söylüyor. Netanyahu karşısında daha açık bir toplumsal vizyona sahip olan Gantz, şu an İsrail’de yasaklı olan sivil evliliği destekleyen laik bir hükümet kurmak istiyor. Aynı zamanda politikalarını uygulamakta kararlı davranacak bir başbakan imajı çizmek istiyor.

Gantz, bir seçim kampanyasındaki konuşmasında 2014’te Gazze’de çok sayıda Filistinli “teröristin” ortadan kaldırıldığını söylediği son savaştan sorumlu kişi olmasıyla övünüyor. Ölen siviller konusunda ise değinmiyor.

Netanyahu hükümetini birçok tavize imza atmakla suçlayan Gantz, İsrail'in 2008'den bu yana üç kez karşı karşıya geldiği Hamas hareketine karşı caydırıcılık politikası uygulama sözü veriyor.

İki eski genelkurmay başkanı Moşe Yaalon ve Gabi Ashkenazi ile ittifak halinde olan Gantz kendisini “güçlü bir adam” olarak pazarlamaya çalışıyor. Likud, Gantz’ın isimleri birbirine karıştırdığı ya da dil sürçmesi yaşadığı bazı konuşmalarından alıntıların olduğu bir video yayınlamıştı. Gantz, gazeteciler kendisine sık sık düştüğü bu hatalar hakkında soru yönelttiğinde “Düşünme hızım bazen konuşma hızımı aşıyor. Nitekim ben TV’de kariyer yapacak değilim. Haber spikeri de değilim. Orduda yaklaşık 40 senelik geçmişe sahip bir liderim” cevabını vermişti.

Gantz, Tel Aviv Üniversitesi’nden tarih, Hayfa Üniversitesi’nden siyaset bilimi ve ABD Ulusal Savunma Üniversitesi’nde ulusal kaynak yönetimi üzerine yüksek lisans diplomalarına sahip.

Gündemdeki soru ise Gantz’ın Netanyahu gibi başarılı bir konuşmacı ve politikacıyla boy ölçüşüp ölçüşemeyeceği.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independentarabia.com/node/102926

DAHA FAZLA HABER OKU