Amerikalı eski istihbaratçı Monica Witt, ulusal güvenliğe “ciddi zarar verebilecek” bilgilerle İran’a kaçtı

İranlı dört bilgisayar korsanıyla ortak çalıştığı belirtilen eski istihbarat uzmanından yıllardır haber yok

Fotoğraf: FBI 

ABD Hava Kuvvetleri için çalışırken 2013 yılında İran’a kaçan Monica Elfriede Witt, ulusal güvenliğe “ciddi zarar” verebilecek bilgileri bu ülkeyle paylaşmakla suçlanıyor.

Yeni açıklanan federal bir iddianameye göre, eski istihbarat analisti Witt’in İran adına çalışmak ve casuslukla itham edildiği bildirildi.

Hala kayıp olduğu bildirilen 39 yaşındaki Witt, başkent Washington’ın bulunduğu federal bölgede görevli büyük jüri tarafından “Amerikan ulusal savunmasına ait bilgileri İran hükümeti temsilcilerine teslim etmek ve bu iş için komplo kurmakla” suçlandı.

Çarşamba sabahı açıklanan iddianameye göre, “2013 yılında İran’a kaçan Witt’in ABD İstihbarat Komitesi’ndeki (USIC) eski meslektaşlarını hedef alan İran istihbarat servislerine yardım ettiği” ileri sürülüyor. Witt’in ayrıca “ABD Savunma Bakanlığı Özel Erişim Programı’na ait gizli bir görevi ve kod adını deşifre ettiği” de iddianamedeki suçlamalar arasında yer alıyor.

Önemli bilgileri İran’a verdiği belirtilen Monica Elfriede Witt hakkında yakalama kararı çıkarıldı. FBI üzerinde “aranıyor” yazan Witt’in fotoğraflarını Twitter hesabından paylaştı.

Amerikalı istihbarat uzmanının yanı sıra dört İranlıya da suçlamalar yönelten savcılar, soruşturma için istihbarat camiasında Witt’in eski çalışma arkadaşlarını incelediklerini kaydetti.

Hazırlanan iddianamede yer alan dört İranlının Tahran yönetimine bağlı İran Devrim Muhafızları adına hareket ettiği kaydedildi.

Soruşturmada adı geçen İranlı bilgisayar korsanları Mojtaba Masoumpour, Behzat Mesri, Hüseyin Parvar ve Muhammet Peryer komplo, bilgisayar güvenliğini kırma ve ağırlaştırılmış kimlik hırsızlığı girişimlerinde bulunmakla suçlandı.

2014-2015 yıllarına uzanan iddialarda “sahte sosyal medya hesapları kullanmak ve İran Devrim Muhafızları Ordusu adına çalışmak”la suçlanan şahısların, hedeflerindeki bilgisayarlara ve ağlara gizlice erişim sağlayacak kötü amaçlı yazılımı yaymaya çalıştığı ileri sürüldü.

İddianamede kendilerinden “Siber Komplocular” olarak bahsedilen ve Witt gibi kaçak durumunda olan İranlı bilgisayar korsanlarının her biri için ayrı ayrı yakalama emri çıkarıldı.

ABD kamuoyunda gündeme oturan gelişme, Adalet Bakanlığı’nda Ulusal Güvenlik Birimi Başkanı olarak görev yapan Bakan Yardımcısı John Demers ile bazı üst düzey yetkililerin, “İran’ı içeren ulusal güvenlikle ilgili bir eylemi” basınla paylaşmak istediği bir sırada yaşandı.

Görüşmede Demers’e eşlik eden yetkililer arasında, Washington Savcısı Jessie Liu, Ulusal Güvenlikten Sorumlu FBI Başkan Yardımcısı Jay Tabb, Hazine Bakanlığına bağlı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi Müdürü Andrea Gacki ile Hava Kuvvetleri Özel Soruşturmalar bölümünden özel ajan Terry Phillips yer aldı.

Bir araya gelen yetkililer Hava Kuvvetleri Özel Soruşturmalar birimi için çalışan eski karşı istihbarat uzmanı Monica Witt hakkında açıklanan iddianameyi tartıştı.

ABD’yi sarsan gelişmeyi değerlendiren Ulusal Güvenlik Birimi Başkanı Demers “Vatandaşlarımızdan birinin ülkemize ihanet etmesi nedeniyle ABD adına üzücü bir gün” açıklamasını yaptı.

Öte yandan ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, “İran rejiminin siber saldırılarına karşı devam eden çalışmaların bir parçası olarak, yurt içinde ve yurt dışında Amerikalıları hedef alan İranlı kötü niyetli siber aktörler ve gizli operasyonlara karşı harekete geçildiğini” söyledi.

İranlı şirketlere en son uygulanan yaptırımlarla ilgili konuşan Bakan Mnunchin, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“ABD Hazine Bakanlığı, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü’nü destekleyen New Horizon (Yeni Ufuk) adlı organizasyona yaptırım uyguluyor. Bu kuruluş ev sahipliği yaptığı uluslararası konferanslarda antisemitizm ile Yahudi soykırımını inkar etmeyi yayarken, bir yandan da katılımcıları üye yapma ve onlardan zarar verici bilgileri toplaması için İranlı istihbarat yetkililerine platform sunuyor. Ayrıca, Amerikan personelinin kullandığı bilgisayarları tehdit eden kötü yazılımları kurma girişimlerinde bulunan İran merkezli bir firmaya da yaptırım uyguluyoruz.”

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU