Albayrak: Yüzde 5 büyümeden eminim; Türkiye bu süreçten en pozitif çıkan ülke olacak

Dün açıklanan 100 milyar liralık paketi değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Türkiye tarihinde ekonomi politikaları hiç bu kadar senkronize olmadı” dedi

Fotoğraf: AA

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, koronavirüs salgınının ekonomiye etkileriyle ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün açıkladığı 100 milyar liralık paketi değerlendirdi. 

“Anadolu Ajansı Özel Yayını”nda konuşan Albayrak, Türkiye’nin likidite açısından bir sorunu olmadığını söyleyerek "Şu anda bütçe riski yok, Türkiye ekonomisi bu süreçten en pozitif çıkan ülke olacak” ifadelerini kullandı. 

“Suyun derinliğini hâlâ bilmiyoruz” diyen Albayrak “Ekonomik İstikrar Kalkanı" adlı paketin tüm paydaşlarla görüşmeler neticesinde oluşturulduğunu söyledi. 

Albayrak, paketle birlikte turizm, ihracat, ticaretin farklı alanlarında oluşabilecek nakit akışı sıkışıklığı, iş akışında yaşanabilecek problemler için rahatlama getirecek “Üç aylık pencere açıldığını” söyledi ve ekledi: 

“Belirlediğimiz sektörler muhtasar, stopaj, SGK primleri, KDV ödemeleri noktasında bu üç aylık özellikle piyasaya ciddi bir likidite rahatlaması oluşturulacak.

Üç aylık yaklaşık 50-60 milyar liralık bir likidite piyasada bu manada ilişkili sektörlere, etkilenen sektörlere bir rahatlama sunacak. 

Ötesinde Merkez Bankamızın ucuz bir şekilde daha uygun maliyetli şekilde likidite penceresini açmasıyla birlikte finansal kurumların bankalara yoğun bir likidite akışıyla bu süreçten etkilenen maliyeti olacak. 

Esnafa verilecek desteğin marketler, büfeler, bakkallar, şarküteri, manav gibi alt kırılımlar olduğunu söyleyen Albayrak, Halkbank kredilerinde faizsiz şekilde bütün ana para ve faizi ödemelerinin üç ay boyunca ertelendiğini söyledi ve ekledi: 

“Başvuran herkes bundan faydalanacak. Peki “Bu da yetmez. döndüremiyoruz, bize bir can suyu lazım” deniliyor. Özellikle kamu bankalarımızın aracılığı başta olmak üzere likidite imkanından Kredi Garanti Fonu  teminatı desteğiyle faydalanacaklar. 

Yaklaşık 650 bin emekliye ulaşılacak

Enflasyonda aşağı yönde olumlu bir seyir olacağını vurgulayan Albayrak, “Yüzde 5 büyümeden eminim” dedi. 

Hazine ve Maliye Bakanı, "Mart ayında hafif bir yavaşlama ile birlikte ilk çeyreği beklentilerin üzerinde kapatacağız” diye konuştu. 

Esnafların kamu bankaları başta olmak üzere likidite imkanlarından faydalanacağını hatırlatan Albayrak, emeklilerin maaşının bin 500 liraya kadar çıkartılacağı ile ilgili “Yaklaşık 650 bin emekliye gelir desteği sağlanmış olacak” dedi. 

Albayrak, “Türkiye tarihinde ekonomi politikaları hiç bu kadar senkronize olmadı” diye konuştu. 
 

berat albayrak
Fotoğraf: AA


Berat Albayrak, sosyal medyada geniş yer alan  “Teşvik paketinde kişilerin faturalarına destek olacak madde yoktu” ya da “ABD, vatandaşlarına 1000 dolar verecek” gibi yorumları “Türkiye’nin başına ne geldiyse bilgi kirliliği pandemisinden geldi” diyerek değerlendirdi. 

“Paniklik bir durum yok” diyen Albayrak  “Sosyal medyada marketler yağmalanmış. Yok öyle bir durum. Gidiyorum markette, dünya kadar ürün var. Gıda tedariği yapan şirketler, ‘Türkiye’ye istemediğinden fazla şu gıdayı veririz, bu gıdayı veririz’ diyor” ifadelerini kullandı. 

Kişilere nakit destek verilip verilmeyeceği ile ilgili Albayrak, ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için 2 milyar lira ayrılması ve en düşük emekli maaşının bin 500 liraya çıkarılması ile ilgili maddeleri hatırlatarak şunları söyledi: 

Bizim önceliklediğimiz kesim dar gelir grubu. Emekliler ve alt gelir grubu dediğimiz 2 milyona yakın aile. Bu maddelerin bahsettiğiniz adımları atan bir tarafı oldu. 


Albayrak, kişilerin kira ve faturalarına destek verilip verilmeyeceği ile ilgili sorulara ise “Şu anda gündemimizde yok” dedi. 

100 milyar liralık ekonomi paketinin bütçenin 2020 performansı için risk teşkil etmediğini aktaran Albayrak, "Küresel resmin olumsuz senaryolarına karşı maliye politikaları elimizde bir silah, gerektiğinde tabii ki kullanacağız ama bugün için böyle bir risk görmüyorum” dedi. 

Albayrak, “Döviz kurundaki yükselişin enflasyon üzerinde ciddi bir fiyatlama davranışı olmadığını düşünüyorum” diye konuştu. 


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU