"İslam dünyanın kanseridir" diyen Britanyalı öğretmen meslekten men edildi

Eğitim Bakanlığı, 53 yaşındaki erkek öğretmenin "sürekli olarak ırkçı ve dini nefreti teşvik eden saldırgan paylaşımlar yaptığını" tespit etti

Birleşik Krallık'ta iddiaların geçtiği okulun yönetimi, öğretmenin davranışları hakkında disiplin heyetine deliller sundu (Reuters)

Somerset'te bir ilkokul öğretmeni, Facebook sayfasında bir dizi İslamofobik yorum yaptığının tespit edilmesi üzerine meslekten men edildi.

Öğretmenlik disiplin kurulunda görülen meselede, 53 yaşındaki Philip Turner'ın internette "İslam dünyanın kanseridir. Kesin artık!" diye yazdığı ve bazı "kabul edilemez" görüşlerini sınıfta da paylaştığı belirtildi.

Eğitim Bakanlığı, öğretmenin "ırkçı ve dini öfkeyi teşvik eden saldırgan paylaşımlar yapmayı sürdürerek kabul edilemez bir hoşgörüsüzlük" gösterdiği sonucuna vardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Velilerin Turner'ın görüşlerine dair kaygılarını ilk kez Eylül 2018'de dile getirmesi üzerine öğretmenin Clevedon Mary Elton İlkokulu'ndaki görevine Ocak 2019'da son verilmişti.

Okul yönetimi tarafından yürütülen soruşturmada, söz konusu öğretmenin Facebook sayfasında İslam'ı "berbat, berbat, berbat din" şeklinde nitelendirdiği ve bir grup Asyalı erkeğin fotoğrafının yer aldığı bir makale paylaşarak altına "Daha fazla çocuk tecavüzcüsü. Bilin bakalım ortak noktaları ne?" yorumunu yazdığı tespit edildi.

Turner ayrıca bir yorumunda şu iddiada bulundu:

Sağ siyasi bir partiye oy verirsem veya destek belirtirsem işimi kaybederim. UKIP (Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi) varabileceğim son nokta, bu da bazı liberal delilikleri kabullenmek zorunda bırakır.

Bu ay içinde Öğretmenlik Düzenleme Kurumu'na bağlı mesleki disiplin kurulu, Turner'ın 2017 Facebook paylaşımlarına dair okul yönetimince derlenen kanıtları inceledi.

Öğretmenin sınıfta "kabul edilemez" bazı görüşleri paylaştığını, 5. ve 6. sınıf öğrencileriyle "uygunsuz" konuları tartıştığını iddia eden okula göre, bu durum en az bir öğrencinin "Eğer etnik azınlık mensubu bir kişi, ülkenin siyasetinden memnun değilse 'orayı terk etmesi' gerekli" önerisinde bulunmasına yol açtı.
 


Düzenleyici kurum, okulun iddialarının "kanıtlanmış" olduğuna karar vererek, Turner'ın davranışının "ciddi bir meselenin suistimali anlamına geldiği" yargısına vardı.

Eğitim Bakanlığı Turner'ı süresiz olarak öğretmenlikten men etti. Turner, İngiltere'de hiçbir okulda, sixth form colleges kurumlarında (devlet kolejleri olarak bilinen bu okullara başarılı 16 ile 19 yaş arası öğrenciler kabul ediliyor -ed.n.), gençlerin kaldığı yerleşkelerde ve çocuk yurtlarında ders veremeyecek.

Okulun yönelttiği iddiaların hiçbirini kabul etmeyen ve mesleki disiplin duruşmasına katılmayan Turner'ın hakkında çıkan yasaklama kararını Yüksek Mahkeme'ye götürme hakkı bulunuyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU