Suriye istihbaratının üst düzey yetkilisi, işkence suçlamasıyla Almanya'da tutuklandı

Biri üst düzey iki yetkili, savaşın başlarında hükümet karşıtı eylemcilere işkence yapmakla suçlanıyor

Fotoğraf: AA

Suriye istihbaratının iki eski üyesi, ülkedeki halk ayaklanmasının ilk dönemlerinde hükümet karşıtı eylemcilere işkence yaptıkları şüphesiyle tutuklandı.

Federal savcılara göre, 2012'den beri Almanya'da yaşayan istihbaratçılardan biri Salı günü Berlin'de diğeri de güneybatıdaki Renanya-Palatina eyaletinde tutuklandı.

El Muhaberat'ın üst düzey bir üyesi olduğu söylenen 56 yaşındaki Anwar R., 2011-2012 yıllarında Şam'daki El-Hatib tutukevinde tutuklulara işkence yapmakla suçlanıyor. 42 yaşındaki Eyad A. ise tutukluları hapishaneye getiren operasyon timinde olmakla suçlanıyor.

Tutuklamalar, Beşar Esad rejiminin üst düzey yöneticilerinin dünyanın başka yerlerinde de yargılanmasının önünü açabilir ve hükümeti insanlığa karşı işlenen suçlardan sorumlu tutma çabalarında önemli bir kilometre taşı olabilir.

Uluslararası Af Örgütü'nün kriz kampanyaları müdürü Kristyan Benedict, The Independent'e verdiği demeçte, "Tutuklamalar, savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve Suriye'deki diğer ciddi insan hakları ihlalleri mağdurlarına adalet sağlamak için son derece önemli. Şimdi, Esad'ın işkence ağının üst düzey yöneticilerinin mahkemelerde yargılanmalarını görmeye çok daha yaklaştık," dedi.

Tutuklamaları yapan Alman federal savcıları, işkence mağduru altı kişiyi dinledi ve çatışmadaki tüm taraflarca işlenen suçları araştıran Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezi'nin (ECCHR) araştırmalarından destek aldı.

ECCHR’nin genel sekreteri Wolfgang Kaleck, soruşturmaya yardım eden işkence mağdurlarının gelecekte de herhangi bir ceza davasında tanıklık edeceğini söyledi.

“Tutuklama, bir kez daha, Almanya'nın Suriye'deki işkence suçlarına karşı dokunulmazlıkla mücadeleyi ciddiye aldığını gösteriyor” dedi ve ekledi;

 

“Esad'ın işkence düzeninin mağdurlarına çok önemli bir mesaj gönderiyor. Adalet olmadan, Suriye'de kalıcı bir barış olmayacak.”

 

2011’de Esad hükümetine karşı ayaklanmanın başlamasından bu yana güvenilir kaynaklara dayanan tahminler işkence, tıbbi bakım eksikliği nedeniyle ve idam yoluyla 17 bin'den fazla kişinin devlet nezaretinde öldüğünü gösteriyor. Uluslararası Af Örgütü'ne göre, yine on binlerce insan işkenceye maruz kaldı ve bir şekilde kurtuldu.

El Muhaberat’ın yönettiği El-Hatib tutukevinde "sorgucu" olarak çalışan Enver R.'nin, tutuklulara işkence yapılmasına nezaret etmekle ilgili sorumluluk sahibi olduğu söyleniyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün 2015’de yayımladığı bir raporda, tutukevinde bin kadar insan bulunduğu tespit edilmişti. Kaçmadan önce El Hatip'te yedi buçuk yıl boyunca çalışan Fahed El-Mahmud, İnsan Hakları İzleme Örgütü üyelerine şunları söylemişti:“Ayaklanmanın başlamasından sonra El Hatip'te günde yaklaşık altı-yedi kişi ölürdü, ... iki veya üçün altına hiç düşmedi. Bir gün… [Eylül 2012'de] 11 tutuklu öldü.”

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

The Independent Türkçe için çeviren Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU