Başsavcılık: Nezaket dışı, kaba ve rahatsız edici yorum Cumhurbaşkanı'nın onur, şeref ve haysiyetini rencide etmez

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı avukat Bozkurt Nuhoğlu hakkında cumhurbaşkanına hakaret suçuyla açılan soruşturmada "Kovuşturmaya gerek yok" dedi

Bozkurt Nuhoğlu

Deniz Gezmiş'in arkadaşlarından ve 68 kuşağının tanınan simalarından avukat Bozkurt Nuhoğlu, İstanbul Barosu başkan adaylarından Hasan Kılıç’ın, geçen yıl İstanbul Adliyesi’nde yaptığı basın açıklamasına katılan isimlerden biriydi.

Basın açıklamasının ardından konuşan Nuhoğlu soruşturma evrakına göre şunları söyledi: 

“Ünlü ozan diyor ki; hürriyetin ilk şarkısı anlamaktır, anladığını anlamayan alçaktır. Hürriyetin ilk şarkısını en iyi okuyan hukukçulardır. Ben 79 yaşındayım. Bugünkü hareket, sadece Barodaki yönetim değişikliği ile ilgili değildir. Bu hareket, diktatörlüğünü ilan eden adama başkaldırı hareketidir. Açıkça söylüyorum, kendi adıma bugünden sonra çıkardığın hiçbir kararnameye uymayacağım ve sana itaat etmeyeceğim. Yaşasın tam bağımsız ve gerçekten demokratik Türkiye!”

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bu ifadeler üzerine Nuhoğlu hakkında Cumhurbaşkanına hakaret iddiasıyla soruşturma açtı.
 


"Nezaket dışı fakat onur kırıcı değil"

Soruşturma sonunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Nuhoğlu hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. 

Kararda Anayasa ile Avrupa İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne atıf yapıldı. "Herkesin görüşlerini açıklama ve anlatıma özgürlüğüne sahip olduğu" vurgulandı. 

Başsavcılığın takipsizlik kararında ifade özgürlüğünün sınırları da tarif edildi. 

Bu hakkın (görüşlerini açıklama ve anlatım özgürlüğü) kanaat ve fikir almak ve verme özgürlüğünü de içerdiği, demokratik bir toplumun zorunlu temellerinden ve toplumun ilerlemesi ve bireyin özgüveni için gerekli temel şartlardan birini teşkil eden ifade hürriyetinin sadece kabul gören veya zararsız veya kayıtsızlık içeren bilgiler veya fikirler için değil, aynı zamanda kırıcı, şok edici veya rahatsız edici olanlar için de geçerli olduğu...

Başsavcılığa göre şüpheli Bozkurt Nuhoğlu'na yöneltilen sözleri nezaket dışı, kaba ve rahatsız edici. Ancak cumhurbaşkanının onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadı içermiyor: 

...atılı hakaret suçunun oluşması için sarf edilen sözlerin açıkça, onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını içermesinin veya sövmek fiilini oluşturmasının gerektiği, şüphelinin nezaket dışı, kaba ve rahatsız edici yorumunun, Cumhurbaşkanının onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını içermediği ve sövme fiilini oluşturmadığı, atılı suçun unsurları itibariyle oluşmadığı, tüm soruşturma evrakı kapsamından anlaşılmıştır..

Bozkurt Nuhoğlu’nun avukatı Mustafa Kökçeli takipsizlik kararı için “Gerekçesiyle beraber harika bir karar. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Anayasanın ilkeleri ve evrensel hukuk ilkelerini gerekçe göstererek bu kararı veren savcıyı kutluyorum” dedi.

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden Kerem Altıparmak tarafından, Aralık 2018'de açıklanan rapora göre, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra açılan "cumhurbaşkanına hakaret" davalarında büyük bir artış yaşandı.

2010-2017 yılları arasında cumhurbaşkanına hakaret suçundan toplam 12 bin 893 dava açıldı. Bu davalardan 12 bin 305'i Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçildiği 2014 yılından sonra açıldı. 
 

 

DAHA FAZLA HABER OKU