Altaylı’dan Erdoğan’ın açıkladığı ekonomi paketine eleştiri: Anlamak mümkün değil

Habertürk yazarı: İşletmelere işsizlik fonundan 4-5 ay maaş desteği sağlanıp, işletmelerin yetimmiş gibi elemanlarını işten çıkarmaları engellenemez miydi?

Fotoğraf: AA

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığını yaptığı toplantının ardından açıklanan ekonomi paketine eleştiriler getirdi. Altaylı, emeklilerle ilgili düzenlemelerin olumlu olduğunu söyledi ancak “emeğini satmaya çalışanların unutulmasını anlayamadığını” söyledi.

Altaylı, koronavirüsün yarattığı ve yaratacağı ekonomik problemlerin önlenmesi amacıyla açıklanan paketin bazı olumlu yanları olduğunu söyledi:

Emeklilerin düşünülmüş olması gibi.
Pek çok sektörün temsilcileri de “memnunmuş gibi” yaptılar.
En azından “resmi görüşleri” öyle.
Arkadan konuşmak ise elbette serbest.
Dediğim gibi pakette olumlu yönler olmakla beraber gelişmiş ülkelerde açıklanan paketlerden hayli uzak bir içerik çıktı bizimkinin içinden.
Elbette aynısını beklemiyorduk, herkes gücüne göre ama yine de daha incelikli düşünülmüş olabilirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Altaylı, bunlara örnek olarak şunları yazdı:

Konaklama vergisi ertelendi. İyi de konaklayan yok ki, vergisinin ertelenmesinin bir işlevi olsun. Turizmcilerin kredi taksitleri, elektrik paraları, su paraları kapıya dayandı. Yarın pek çok turistik tesis bu paraları ödeyemediği için ya bankalarla karşı karşıya gelecek ya elektrik şirketleri ile ya da belediyelerle. Bunlara bir erteleme, tesislere düşük faizli bir geçici koruma sağlanamaz mıydı?
Hizmet sektörü emeğin en yoğun olduğu sektör ve en büyük sorun burada. Burada işletmelere işsizlik fonundan 4-5 ay maaş desteği sağlanıp, işletmelerin yetimmiş gibi elemanlarını işten çıkarmaları engellenemez miydi?
Zaten dünya rekoruna doğru koşan gerçek işsizlik oranlarını daha da arttırmak kimin işine gelir!
Kamu bankaları veya Merkez Bankası “helikopter” gibi davranıp finans piyasalarını rahatlatamaz mıydı!

Habertürk yazarı “Emekliye yapılan tamam da hâlâ emeğini satmaya çalışan niye unutuluyor. Onu anlamak mümkün değil!” yorumunu yaptı.

 

Habertürk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU