Koronavirüs uzmanları virüsün yayılmasını yavaşlatmak için rastgele kan testi yapılması çağrısında bulundu

Uzmanlar rastgele kan testinin küresel Kovid-19 salgını hakkında daha çok bilgi edinmelerine yardımcı olabileceğini söylüyor

(AP)

Bilim insanları Kovid-19’un yayılmasını takip etmek ve tedavi üretme mücadelesine yardım etmek için rastgele kan testi yapılmasını önerdi.

Koronavirüs testlerinin çoğu, hastanın burnundan, solunum yollarında kullanılan numune alma çubuklarıyla elde edilen örneklerle yürütülüyor.

Test imkanlarının durumuna bağlı olarak sonuçların gelmesi günler alabiliyor.

ABC News'ta yer alan habere göre Avustralya’da serolojik testlere (tanısal bir kan testi) başlanması yönünde çağrılar artıyor.

Test, sağlık çalışanlarının insanların virüse maruz kalıp kalmadığını ve virüse karşı antikor üretip üretmediğini bilmesine yardımcı olabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avustralya Ulusal Üniversitesi’nde araştırmacılık da yapan epidemiyolog Dr. Meru Sheel, “Mevcut PCR (Polimeraz Zincir Reaksiyonu) testleri yalnızca hastanın testin yapıldığı anda virüsü taşıyıp taşımadığını gösterebiliyor. Bir kişinin enfeksiyonu geçirmiş olabileceğini, iyileştiğini ve bağışıklık geliştirmiş mi, geliştirmemiş mi, bunları göremiyorsunuz” dedi. 

Dr. Sheel serolojik testin, nüfus genelinde hastalığın kaç kişiye bulaştığı, kaçının iyileştiği, virüse bağışıklığı olmayan toplulukların bulunup bulunmadığını anlamaya yardımcı olabileceğini söyledi.

Dr. Sheel, “Bu hem ulusal, hem de uluslararası düzeyde gündeme getirilen önemli bir araç” dedi.

Bu aynı zamanda virüsün doğrulanmış segmentleri arasındaki eksik bağlantıları da ortaya çıkarabilir.

Testler Singapur, ABD ve Çin gibi diğer ülkelerde tedavüle girdi fakat Avustralya’da henüz erişimi yok.

Sidney Üniversitesi’nden Profesör Peter McIntyre bu durumu Avustralya’nın hastalık araştırması koordine edebilecek bir ulusal sağlık biriminin olmamasına bağladı.

McIntyre, “Elinizde eyaletler, bölgeler ve bir federal hükümet olunca böyle uygulamaları başlatmak son derece zor oluyor. Eğer elimizde ulusal düzeyde koordineli bir birim olsaydı, serolojik tarama, ulusal düzeyde koordineli yürütülebilecek pek çok faaliyetten biri olurdu” dedi. 

Yeni Güney Galler Üniversitesi’nden (NSW) immünolog, Emeritus Profesör John Dwyer, kitlesel testlerin aile hekimlikleri veya okullarda yapılabileceğini söyledi.

Dwyer, “Testleri araştırmacılar yürütebilir, ardından spesifik segmentler tasarlayabilirler. Örneğin birbirinden çok farklı 5 aile hekimliği seçip buralara solunumla ilgili semptomlarıyla gelenleri test edebilirsiniz.”

HIV ve AIDS’in yayılmasına karşı mücadelede önemli rol oynamış Emeritus Profesör Dwyer, araştırmanın maliyetinin yüklü, fakat sonuçlarının kritik olacağını söyledi.

Dwyer, “Topluluklar içinde ne kadar insanın virüsü taşıdığını fark edemediğimiz için vaka sayısının düşündüğümüzden çok daha hızlı katlandığını gösteren sayılar elde ettiğimizde dehşete düşebiliriz” diye konuştu. 

 

ABC News

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

DAHA FAZLA HABER OKU