Koronavirüs salgını UEFA'ya pahalıya patladı: Ertelenen EURO 2020'nin maliyeti 1 milyar 900 bin euro oldu

Avrupa Futbol Şampiyonası'nı 2021 yılına erteleyen UEFA'nın ortalama kaybı 1 milyar 900 milyon euro oldu

Fotoğraf: Reuters

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkarak dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, Avrupa'nın milli takımlar düzeyindeki en prestijli turnuvası 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın (EURO 2020) ertelenmesine neden oldu. 

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), 55 üye ülke federasyonuyla telekonferans yöntemiyle gerçekleştirdiği toplantıda EURO 2020'yi 11 Haziran-11 Temmuz 2021'e ertelemişti. 

12 farklı ülkede yapılması planlanan ve uzun süredir hazırlıkları yapılan EURO 2020'nin ertelenmesinin UEFA'ya maliyeti de ortaya çıktı. 

Erteleme nedeniyle sponsorluk, bilet satışı ve yayın haklarından doğacak gelirleri kaybedecek olan UEFA'nın 1 milyar 900 milyon euro ekonomik kaybı olacağı belirtildi. 

 

Roma Olimpiyat Stadı - Reuters.jpg
EURO 2020'nin açılış maçının Roma Olimpiyat Stadı'nda oynanması planlanmıştı / Fotoğraf: Reuters

 

Bilet satışından 600 milyon euro

12 Haziran’da İtalya’nın Roma Olimpiyat Stadı’nda Türkiye'yi ağırlayacağı maçla başlayacak turnuva, Bakü, St. Petersburg, Kopenhag, Amsterdam, Bükreş, Londra, Glasgow, Bilbao, Dublin, Münih ve Budapeşte gibi şehirlerde grup aşamasında 36, finallerle birlikte 51 maçla sona erecekti. 

Organizasyon kapsamındaki en ucuz biletler Bakü’de oynanacak karşılaşmalarda satılması planlanırken, diğer şehirlerdeki fiyatlar daha yüksek hesaplandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İtalya ile Türkiye arasında oynanacaj mücadelenin bilet fiyatları 75 ile 225 euro aralığında hesaplanırken, Kopenhag’ta ise ortalama 300 euroyu buldu. 

Söz konusu turnuvada 3 milyon bilet satmayı planlayan UEFA'nın, sadece biletten yaşayacağı ortalama kaybın 600 milyon euro olduğu bildirildi. 

Bunun yanı sıra sponsor gelirleri ve yayın gelirlerinden 1 milyar 300 milyon euro beklentisi olan UEFA, bu geliri de kaybetmiş oldu.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU