"KPSS mülakatları araştırılsın" önergesi Meclis'te reddedildi

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun reddedilen soru önergesinde mülakatlarda usulsüzlük iddiaları yer alıyor

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun, KPSS mülakatlarında yapıldığı iddia edilen usulsüzlüklerin araştırılması amacıyla verdiği araştırma önergesi Meclis Genel Kurulu'nda reddedildi. 

Önergede, öğretmen mülakatlarına dikkat çekildi, muhalif, Kürt, Alevi, KESK üyesi ailelere mensup ve KHK ile ihraç edilmiş akrabası olan öğretmen adaylarına, mülakatlarda düşük puan verildiği iddiası gündeme getirildi. 

Önergenin Ak Parti ve MHP oylarıyla reddedildiğini söyleyen Gergerlioğlu, öğretmenlerin mülakatta, alanları ile hiç ilgisi olmayan sorularla karşılaştıklarını söyledi ve şu örnekleri verdi. 

“Oruç tutuyor musun? Reis deyince aklına kim geliyor? Gezi olayları hakkında ne düşünüyorsunuz? Gezi olaylarına katıldınız mı? Doğuya gitsen barışı nasıl sağlarsın? Ezanın Kürtçe okunması hakkında ne düşünüyorsunuz? Dünya beşten büyüktür diyen kimdir? Üye olduğunuz sivil toplum örgütü var mı? Hangi gazete ve köşe yazılarını takip ediyorsunuz? Hangi dershaneye gittin? 15 Temmuz sürecini değerlendirin? Fırat Kalkanı operasyonunu nasıl değerlendiriyorsun? Tarık Akan hakkında ne düşünüyorsun?”

HDP'li vekil araştırma önergesinde, KPSS sonrasında yapılan mülakatları geçemeyen adayların “suçun şahsiliğinden uzak olan arşiv taraması ve güvenlik soruşturması raporları” nedeniyle mağdur olduklarını belirtti. Gergerlioğlu, “Devletin görevi vatandaşlarını fişlemek, ayrıma tabi tutmak, ötekileştirmek değil herkesin nimet ve külfetlerden adalet içinde eşit yararlanmasını sağlamaktır” dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CHP de KPSS ve mülakatlar hakkında soru önergesi vermişti

Geçtiğimiz günlerde, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da KPSS ve mülakat hakkında Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu'nun cevaplaması istemi ile soru önergesi verdi.

CHP geçtiğimiz aylarda da aynı konuyu TBMM gündemine taşıdı. Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer tarafından Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a, Milli eğitim Bakanlığı’nın sözleşmeli öğretmenlik için mülakatlarına giren öğretmen adaylarının KPSS'den yüksek puan alsa bile mülakattan geçemediğini ve bu konudaki “usulsüzlükleri” sordu. 

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise bu soruya, “Yönetmelik hükümlerine uygun” şeklinde yanıt verdi. 

DAHA FAZLA HABER OKU