Kanseri yenen BAE’li kadın, cezaevinde tekrar kansere yakalandı

Birleşik Arap Emirlikleri’nde 4 yıl önce evinde alınarak hapse atılan Alya Abdulnur hala tutuklu. Kanser hastası olan Abdulnur’un hastalığı cezaevi şartları nedeniyle tüm vücuduna yayılmış durumda

Alya'nın ailesi, kızlarıyla görüşemediklerini söyledi

29 Temmuz 2015’de evine yapılan baskında gözaltına alınan Alya Abdulnur, 4 yıldır tutuklu. Ailesi, kızlarının Suriyeli ailelere yardım etmek için para topladığı gerekçesiyle tutuklandığını söylüyor. BAE’li yetkililer ise Abdulnur’u Suriye’deki silahlı örgütlere para aktarmakla suçluyor. 

Alya 2015’te tutuklandığında ailesi kendisinden 4 ay boyunca haber alamadı. Dört ay sonunda çıkarıldığı mahkemede "terör örgütlerine nakdi yardım yaptığı" gerekçesiyle hakkında 10 yıl hapis kararı verildi. Abdulnur’un ailesi, kızlarının fiziksel ve psikolojik işkenceye maruz kaldığını iddia ediyor.

Kanser tedavisi gören Abdulnur’un cezevindeki olumsuz şartlar nedeniyle ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı aktarılıyor.

 

 

Yendiği kanser geri geldi

Merkezi İngiltere’de bulunan Arap İnsan Hakları Derneği tarafından yapılan açıklamada Alya Abdulnur’un penceresi olmayan küçük bir hücrede tutulduğu, çok az yemek ve su verildiği belirtildi.

Ailesiyle nadir görüştürülen BAE’li kadının 10 kilo kaybettiği, tümörün vücuduna yayıldığı, karaciğer sirozu hastalığına yakalandığı ve kemiklerinde kırıklar olduğu aktarıldı. 

Abdulnur’un ailesi, kızlarının 2008’de kanseri yendiğini söyledi. Yıllar sonra kanserin tekrar vücuduna yayılması ve baskıların artması sonucu BAE’li yetkililerin Alya’yı hastaneye götürdüğünü, ancak kendisine sakinleştirici türü ilaçlar dışında herhangi bir tedavi uygulanmadığını aktardı.

Öte yandan Alya’nın hastalığından dolayı görme zorluğu çektiği belirtildi.

Uluslararası Adalet ve İnsan Hakları Merkezi, tutuklu kadının 10 Ocak’ta Ain şehrindeki Tavam Hastanesi’ne kaldırıldığını, ancak ailesine haber verilmediğini ifade etti. Merkezin iddiasına göre Alya’ya hastanede gerekli tedavi uygulanmadı. Yürümekte ve ayakta durmakta güçlük çeken kadına sadece sakinleştirici ve ağrı kesici ilaçlar verildiği, yine bu süreçte ailesiyle görüştürülmediği belirtildi.

İngiliz İnsan Hakları kurumu “Reprieve”nin raporuna göre BAE’deki mahkumların yüzde 75’i işkenceye maruz kalıyor. Haziran 2013’de İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü’ne ait raporlarda 22 mahkumun ağır işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı açıklanmıştı.

DAHA FAZLA HABER OKU