Aytaç Yalman: Silahlar ve notalar arası bir yaşam... Kimine göre "Silah arkadaşlarına sırt çeviren kişi", kendine göre "Darbeyi önleyen adam"

Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın klasik müzik alanında tam 8 eseri vardı. Kendisine yöneltilen "Asker kimliğinizle mi eserlerinizle mi anılmak istersiniz?" sorusunu, "Eserlerime anılmak isterim" diye yanıtlayacak kadar klasik müzik tutkunuydu

Fotoğraf: AA

Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman, 80 yıllık ömrüne son noktayı dün koydu.

Tedavi gördüğü GATA'da hayata veda eden emekli generalin ismi en çok Balyoz Davası'nda ve hapishanelere düzenlenen Hayata Dönüş Operasyonu'nda geçmişti. 

Yalman, asker kimliğinin yanı sıra, bir klasik müzik aşığıydı. Bu aşk o kadar derindi ki tam sekiz eseri var. Şehitler Oratoryosu, Mehmetçik Oratoryosu, Sakarya’da Diriliş destanı, Kahraman Türk Kadınları Oratoryosu, Bir Yatılı Okul Öyküsü müzikali, İlk Türk Piyanosu belgeseli, İnancın Zaferi ve Gülfem Hatun bale librettosu...

Yalman, müziğe olan bağlılığını, Hürriyet'ten deneyimli gazeteci Şehriban Oğhan'a, 2012 yılında verdiği röportajda şöyle anlatıyor:

Müzik bir sığınaktı benim için. Yalnız bir insandım. Çocukluğumdan itibaren yalnız yaşadım. Yalnızlığın erdem olduğunu keşfettim. Müziğin, gelişimimde önemli rolü olmuştur. Nitekim bu kadar dolu olmasaydım emekli olduktan sonra iki kitap, sekiz sahne eseri yazamazdım.

Yalman'ın müziğe olan bağlılığı, sivil yaşamında en öne çıkan özelliğiydi. Tabii bir de yarım asıra yakın süren askeri kimliği vardı. 

Kara Kuvvetleri Komutanı olduğu dönemde yapıldığı iddia edilen seminerler ve FETÖ'cü hakim ve savcıların yargıda güçlü olduğu dönemde açılan Balyoz Darbe Planı davasında da adı geçmişti. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı merhum Özden Örnek'in günlüklerinde, Yalman'la ilgili şöyle bir not yer alıyor:

Aytaç Paşalar’a ziyarete gittik. Bana ‘Seninle özel konuşmamız lazım. Ben Şener ile İbrahim’in davranışlarını tasvip etmiyorum. Artık kendimize bir çekidüzen verip ülkeyi bir maceraya götürmek yerine devamlı ve kararlı bir tutum sergilemeliyiz’ dedi.

Dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'le birlikte isminden 'darbeyi önleyen generaller' olarak bahsedilen Yalman, aynı fikirde değildi. 

"Hilmi Paşa'nın kaç tane tankı tüfeği vardı?"

Şimdilerde FOX TV'de izlenme rekorları kıran Çalar Saat programını yapan İsmail Küçükkaya, Akşam Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni'yken kaleme aldığı yazısında, Yalman'ın kendisine şunları söylediğini aktarıyor:

'Biraz önce seni NTV'de izledim. Hilmi Özkök için darbeyi önleyen kişi ifadesini kullandın. Aytaç Yalman'ın rolü ne, diye soruldu. Hiçbir şey söylemedin, geçiştirdin. Diyebilirdin ki; iddianameye göre darbeyi önleyen kişi, Aytaç Yalman'dır. Bunu söylemen yeterliydi. Tek bir cümle...

Türk Ordusu tek kişi değildir. Tek Genelkurmay Başkanı da değildir. Ucuz kahramanlık kimseye yakışmaz. Türk Ordusu demek Kara Kuvvetleri Komutanlığı demektir. Hilmi Paşa'nın kaç tane tankı tüfeği vardı?

İddianame, 'Darbeyi Aytaç Yalman önlemiştir' diyor. 

aytaç yalman özkök.jpg
Aytaç Yalman (sağda), Hilmi Özkök (solda)


Küçükkaya'nın kendisine firari FETÖ'cü savcı Zekeriya Öz'ün "Hilmi Özkök demokrasi kahramanıdır" sözlerini hatırlatması üzerine ise Yalman'ın yanıtı şöyle oluyor:

O demokrasi kahramanıysa, biz demokrasi düşmanı mıyız? Ömrümüz boyunca devleti, vatanı korumak için canla başla uğraştık. Hem Cumhuriyeti korumaya çalıştık hem de demokrasiyi... Bizim için ikisi de önemliydi.

Balyoz Darbe Planı iddiasına ilişkin tavrı net olan ve darbeyi önlediğini açık açık söylemekten çekinmeyen Yalman, kimi silah arkadaşlarını küstürmüştü. 

Balyoz Darbe Planı davasında yargılanıp beraat eden eski Jandarma Kurmay Albay Mustafa Önsel, Yalman'ın ölümüyle ilgili Twitter hesabından "Her canlı ölümü tadacaktır. Eylemleri hariç, hiçbir ölünün hakkında konuşmamaya çalışırım. Ancak, Balyoz'la ilgili bizler çile çekerken kılını kıpırdatmayanlarla ilgili ne düşünebilirim? Yalman ile ilgili hiçbir olumlu düşüncem yoktur! Amelince rahmet bulsun!" diye yazdı. 

'Amirallere suikast' iddialarıyla ilgili soruşturma sürecinde intihar eden Yarbay Ali Tatar'ın kardeşi Ahmet Tatar da kendi Twitter hesabından "Aytaç Yalman?! "Cam kırıkları gibidir bazen kelimeler, ağzına dolar insanın, sussan acıtır, konuşsan kanatır" dedi.

"Yazdığım eserlerle anılmak isterim"

Sanatsever bir kişiliği olan Yalman, kendisine göre darbeyi önleyendi ama kimilerine göre silah arkadaşları çile çekerken onlara sırtını dönen bir zamanların kudretli paşasıydı. En büyük isteğini ise, yine Hürriyet'ten Şehriban Oğhan'ın "Eserlerle mi anılmak istersiniz, asker kimliğinizle mi?" sorusuna verdiği yanıttan anlıyoruz: 

Ayrım yapmak istemem ama yazdığım bu eserlerle anılmak isterim. Bu daha baskın.

30 kişinin öldüğü operasyonla ilgili "Huzur ve disiplin sağlandı" demişti

Yalman, Jandarma Genel Komutanı olduğu dönemde hapishanelere düzenlenen Hayata Dönüş Operasyonu'nu ise şöyle anlamıştı:

Benim görevim, operasyonun sınırlarını, maksadını, mekan ve zamanını koordine etmekti. Operasyon jandarma bölge komutanlıklarınca yapıldı, ben emri verdim. 

28'i tutuklu 2'si asker 30 kişinin hayatını kaybettiği operasyonla ilgili "Operasyonun amacı ölümleri durdurmaktı. Cezaevlerinde iç disiplin ve huzur sağlandı." demişti.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU