DSÖ, ibuprofen yerine paracetamol kullanılmasını önerdi

İbuprofenle aynı gruptan ilaçların bazı durumlarda hastalığın seyrini kötüleştirebildiğinden şüpheleniliyor

Fotoğraf: AFP

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüs (Kovid-19) şüphesi bulunan kişilerin ibuprofen yerine paracetamol kullanmasını önerdi.

İbuprofenle aynı gruptan ilaçların bazı durumlarda hastalığın gidişatını daha kötü hale getirebileceğinden şüphe ediliyor.

DSÖ’nün açıklamasında, koronavirüse yakalanan hastaların doktor tavsiyesi olmadan ibuprofen kullanmamasını önerdi.

Örgütün sözcüsü Christian Lindmeier, konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini ifade ederken, doktora danışmadan ilaç alan kişilerin ibuprofen yerine paracetamolü tercih edebileceğini belirtti.

Lindmeier, doktorun ibuprofen tavsiye etmesi durumunda ise “Elbette bu onlara kalmış bir şey” ifadelerini kullandı.

Paracetamol kullanımında önerilen doza uyulması gerektiğinin altını çizen sözcü, doz aşımının karaciğer için tehlikeli olduğu uyarısı yaptı.

Haftalık tıp dergisi The Lancet'de yer alan bir çalışma, ibuprofen gibi non-steroidal anti-inflamatuar ilaçların aynı zamanda yüksek tansiyon veya diyabeti olan COVID-19 hastaları için ek bir risk oluşturabileceği hipotezine yer vermişti. Çalışma enfeksiyonu kötüleştiren bir enzimin artış gösterdiği hipotezine yer veriyordu. Bunun ardından hafta sonunda Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran kamuoyunu konuyla ilgili uyarmıştı.

Dünya genelinde 180 binden fazla vakanın olduğu koronavirüs salgınında şimdiye dek 7 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

 

Independent Türkçe,Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU