İran medyasında koronavirüs ve Türkiye

Koronavirüs nedeniyle tüm komşu ülkelerin sınır kapılarını kapattığı İran’da medyanın gündem maddelerinden biri de Türkiye’deki virüs vakaları. İran basını, Türkiye'deki salgını eleştiri konusu yaptı

Fotoğraf: AFP

İran’da ilk olarak 19 Şubat tarihinde dini merkez Kum kentinde tespit edilen ve hızla ülkenin tamamına yayılan koronavirüsün bilançosu gün geçtikçe artıyor.

Koronavirüs nedeniyle son 24 saatte ülke genelinde 149 kişi hayatını kaybederken vaka sayısı 18 bini ulaşmış durumda.

Koronavirüs nedeniyle tüm komşu ülkelerin sınır kapılarını kapattığı İran’da medyanın gündem maddelerinden biri de Türkiye’deki korona vakaları.

Türkiye’nin İran ile olan sınırlarını kapatarak uçuşları iptal etmesi, Türkiye’de korona vakalarının henüz ciddi anlamda artmaması gibi durumlar İran medyasında eleştiri konusu oldu.

Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Tasnim Haber Ajansı'nda yayınlanan "Türkiye'nin koronavirüs vakalarını saklamasının gizemi nedir?" başlıklı haberde şu ifadelere yer verildi:

İran'ın hemen hemen her şehrinde koronavirüs vakası görüldü. Birçok Avrupa ülkesi ve Amerika olağanüstü hal ilan ederken Türkiye  önemli bir vakanın yaşanmadığını söylemekte ısrar ediyor.

Birçok sosyal medya kullanıcısı Türkiye'nin bu denli turist kapasitesine sahip olduğu halde korona vakasınına rastlanmaması nasıl mümkün olur diye soruyor. 

Bazı görüşlere göre Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik kriz ve Suriye'de düzenlediği askeri operasyonlar nedeniyle koronavirüs vakalarını gizliyor.


“Kendi gerçeklerini örtbas etmek amacıyla İran ile olan sınırlar kapatıldı”

İran İslami Tebliğ Kurumu'na ait yarı resmi haber ajansı MEHR’de yer alan “Komşuların koronavirüs durumu; gizlenen gerçekler” başlıklı haberde Türkiye’nin koronavirüs sebebiyle İran’la olan sınırını kapatması eleştirildi.

MEHR Haber Ajansı’nın 24 Şubat tarihli söz konusu haberinde şu ifadelere yer verildi:

Koronavirüs İran’da tespit edilir edilmez bazı komşular, kendi ülkelerinde bu virüs hiç yokmuş gibi davranmaya başladı. İran’da birkaç kişinin koronavirüse yakalandığı haberi üzerine, kritik durumlardan nemalanan bazı ülkeler bu defa kendi ülkelerindeki gerçekleri örtbas etmek amacıyla İran ile sınırlarını kapatmak istedi.


MEHR Haber Ajansı, Vuhan kentinde koronavirüs yayıldıktan sonra Türk Hava Yolları’nın (THY) Çin’den Türkiye’ye sefer düzenlenmeye devam ettiği iddiasında bulundu.

THY, 31 Ocak tarihinde Çin’e düzenlenen seferleri durdurma kararı aldı.

Buna karşın İranlı havayolu şirketi Mahan Air 4-25 Şubat tarihleri arasında Çin-İran arasında 55 sefer düzenledi. 

“Sınırları kapatmak siyasi intikam”

MEHR Haber Ajansı’nın bir başka haberinde ise Türkiye'nin İran sınırını kapatması siyasi intikam olarak yorumlandı.

Söz konusu haberde yer alan ifadeler ise şu şekilde:

Türkiye’nin İran sınırını kapatması ve İran-Türkiye uçuşlarını iptal etmesi, aslında Türkiye’nin Suriye konusundaki ihtirası ve terörle mücadele bahanesiyle bu ülkenin bir kısmını işgal etmesinden dolayı İran ve Rusya ile gerginlik yaşadığı günlere denk geldi.

Bu nedenle Türk yetkililer İran’da korona virüsün yayılması olayını abartarak Tahran’dan Suriye hususunda adeta intikam almak istiyor. İran, pazar günü (23 Şubat) Avrupa’dan gelen üst düzey yetkilileri ağırlarken Türkiye, Tahran’a gidecek bir heyetin ziyaretini korona virüs bahanesiyle iptal etti.

Bu arada söz konusu ülkelerde 'İran sınırını kapatın' konusunun gündeme getirilmesi sorgulanmalı. İran’ın komşuları, korona virüse yakalanma konusunda acaba güvende mi?


“İdlib’teki Türk askerlerinde korona teşhisi”

Mehr Haber Ajansı’nın bir diğer haberinde İdlib’te görev yapan 3 Türk askerinde koronavirüs teşhis edildiği iddia edildi.

Söz konusu haberde, “Türk medyasına göre, korona virüs Türkiye’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu gibi terörist gruplar üzerinden Türk askerlerine bulaştı” ifadelerine yer verildi.

MEHR Haber Ajansı, bu iddianın kaynağı olarak Türk haber ajanslarını gösterdi. Buna karşın Türk haber ajanslarında böyle bir iddia yer almıyor.

MEHR Haber Ajansı bu iddiasını, Suriye’de korona virüse enfekte olmuş İranlı milislere dair haberlerin yaygınlaştığı bir dönemde gündeme getirdi.
 


“Korona sonunda Türkiye’de”

İran Devrim Muhafızları Ordusu’na yakınlığıyla bilinen "Mashreghnews" haber sitesi, Türkiye’deki ilk korona vakasını “Korona sonunda Türkiye’de” başlığı ile duyurdu.

Haberde “Türk hükümeti korona virüse karşı yenilgisini duyurdu” ifadelerine yer verildi.

“Çin’den sonra en tehlikeli iki ülke: Türkiye ve Suudi Arabistan”

Sazendegi gazetesi ise “Türkiye’nin koronavirüse karşı sessizliği!” başlıklı haberde, sosyal medya hesaplarında paylaşılan yorumlardan alıntılar yaparak Türkiye’deki durumun ciddi olduğunu ve gerçek rakamların gizlendiğini iddia etti. 

Sazendegi gazetesinin alıntı yaptığı sosyal medyada yer alan bir yorum şu şekilde:

Dünya Sağlık Örgütü Çin’den sonra koronavirüs enfeksiyonunun en fazla olduğu iki ülkeyi Suudi Arabistan ve Türkiye olarak açıkladı. Devletlerin gerçek rakamları gizleyişinden ötürü Suudi Arabistan ve Türkiye’deki tehlike Çin’den daha fazlaymış.


Dünya Sağlık Örgütü’nün bu tür bir açıklaması bulunmuyor. Sazendegi gazetesi, sosyal medya hesaplarındaki uluslararası kuruma nispet edilen bir yorumu teyit etmeden resmi bir beyan olarak paylaştı.

Sazendegi gazetesinin sosyal medyadaki yorumlardan alıntıladığı diğer iddialar ise şu şekilde:

“Türkiye’de binden fazla kişi öldü”, “Türkiye’de 2 liralık maske fiyatları 250 liraya ulaştı”, “Türkiye’de on binlerce Çinli turist bulunuyordu.”

 

Independent Türkçe

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU