Karar yazarı: Hükümetin namaza ara verme kararını ihlal edenlerin suç işleyeceği kafalarına vura vura anlatılmalı

Beki: Kararın sahibi kendi başına Diyanet ve dini bir yorum farklılığından ibaret, isteyen uyar isteyen uymaz, itikadınıza ve keyfinize kalmış zannediyor direnenler

Fotoğraf: AA

Karar gazetesi yazarı Akif Beki, toplu ibadete ara verilmesine karşı çıkanlara tepki gösterd ve “Bu karara uymanın hayati ve mecburi olduğu, kişisel tercihe kalmadığı, ihlal edenlerin suç işleyeceği kafalara vura vura anlatılmalı” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beki, bugünkü köşe yazısında koronavirüs salgını dolayısıyla Diyanet’in açıkladığı karara karşı çıkanları şu ifadelerle eleştirdi:

Urfa’dan bir grup vatandaş, dün Diyanet’e başkaldırıyordu. ‘Kendi kararları, bizi bağlamaz, biz cumamızı da vakit namazlarımızı da cemaatle kılmaktan vazgeçmiyoruz’ diye...

Ali Rıza Demircan Hoca da hiç yeri ve sırası değilken konuşturulduğu Habertürk ekranından eleştiriyordu  kararı. Katılmıyormuş. Müslümanların toplu ibadet edip etmemekte serbest bırakılması gerektiğini söylüyor.

Yine dün, İstanbul Yeşil Camii Kuran Kursları Vakfı Başkanı Ustaosmanoğlu’nun cenaze namazına, Diyanet’in genelgesine rağmen geniş katılım oldu. Milletvekilleri ve belediye başkanları dahil.

Bence işin ciddiyeti kavranamamış. Ama sadece tehlikenin ciddiyeti değil. Koronavirüsün yayılma tehlikesi ortadan kalkıncaya kadar cumalara ve cemaatle namazlara ara verme kararının ciddiyeti de.

Kararın sahibi kendi başına Diyanet ve dini bir yorum farklılığından ibaret, isteyen uyar isteyen uymaz, itikadınıza ve keyfinize kalmış zannediyor direnenler.

Kararı, bağlı olduğu Cumhurbaşkanlığı yerine Diyanet İşleri Başkanı’na açıklatmaktan kaynaklanan bir yanlış anlaşılma bu.

‘Hayır, abdest müminin silahıdır, her türlü virüs ve melanetten bizi korur bu manevi zırh’ inancıyla cemaate karışmakta ısrar edenler gecikmeden uyarılmalı.

Diyanet’le aralarındaki görüş ayrılığına indirgenemeyeceği, devletin kamu sağlığını korumak için aldığı zorunlu bir tedbirle  inatlaştıkları, cuma ve camiyi savunmak adına virüs salgınıyla zıtlaştıkları ve sergiledikleri cemaat direnişiyle kanuna karşı geldikleri hatırlatılmalı.

Almanya’da kilise, cami ve sinagoglarda toplu ibadet nasıl hükümet kararıyla ikinci bir emre kadar iptal edildi ve Diyanet camileri de uyduysa...Bizde cemaat namazlarına geçici ara verme kararının da hükümet tarafından alındığı, uymanın hayati ve mecburi olduğu, kişisel tercihe kalmadığı, ihlal edenlerin suç işleyeceği kafalara vura vura anlatılmalı.

Başka türlü anlayacak gibi değiller.

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU