Koronavirüs nedeniyle performansı düşürmeden evden çalışmanın püf noktaları

Koronavirüs nedeniyle birçok kişi ilk defa evden çalışmaya başlayacak. Kurumsal Eğitmen Canan Duman, performansı düşürmeden evden çalışmanın püf noktalarını anlattı

Koronavirüs nedeniyle birçok insan evden çalışıyor / Fotoğraf: Twitter

Koronavirüs çerçevesinde alınan tedbirler neticesinde tüm dünyada yaygınlaşan evden çalışma modeline Türkiye’de de geçilmeye başlandı.

Ancak herkes evden çalışma için uygun olmayabiliyor. Çünkü evden çalışma aynı zamanda kişisel disipline sahip olmayı da getiriyor. Buna sahip olmayanların ya da evde uygun ortam bulamayanların performansının düşmesi kaçınılmaz hale geliyor.

 

cano.jpg
Canan Duman / Fotoğraf: Kişisel sosyal medya hesabı

 

Peki evden çalışmanın püf noktaları nelerdir? Evde çalışma herkese uygun bir model mi?

Evden çalışmada başarılı olmak için nasıl bir yol izlenmeli? Kurumsal şirketlere eğitmen olarak danışmanlık hizmeti veren yazar Canan Duman, bu konudaki önerilerini şöyle sıraladı: 

- Evden çalışmaya gerçek bir iş gibi bakılmalıdır.

- Evde çalışmak için özel bir yer ayırmalı, rahat ve fonksiyonel ofis ortamı ve mobilyaları tercih edilmelidir.

- Evin paylaşıldığı diğer kişilere çalışma alanını kullanmamaları yönünde uyarıda bulunmalıdır.

- Dikkatin dağılması durumuna karşılık kapı kapalı tutulmalıdır.

- Ofise gider gibi bakımlı olunmalı, giyime özen gösterilmelidir. Özellikle ofise gider gibi giyinmek, ev ortamını gerçek bir ofis gibi hissetmeyi sağlamaktadır.

- İşe erken başlanmalıdır. Çalışma saatleri hakkında net olunmalıdır.

- İş günü planlanmalı, yapılacak işler listesi kontrol edilmeli, işlerin tamamlandığından emin olunmalıdır.

- Çalışma saatlerinde kesintiyapmamak konusundaki hassasiyet aileye, arkadaşlara iletilmeli, istedikleri zaman plan yapamayacakları iletilmelidir.

- Televizyon karşısında çalışılmamalıdır.

- Telefonu elinden bırakamayanlar, sosyal medya bildirimlerini kapatmalı ya da uçak moduna almalı ve telefon kullanımını en aza indirmeyi alışkanlık hâline getirmelidir.

- Önemli belgeleri Dropbox veya Google Drive gibi bir bulut depolama hizmetine yükleyerek, her yerden giriş yapma ve dosyalara ulaşma imkânı sağlanmalıdır.

- Yöneticilerle ve ekip arkadaşlarıyla iletişimi artırarak beklentileri hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.

- Sabah çalışmaya başlamadan, akşam çalışmayı sonlandırmadan evvel işlerin üzerinden geçmek için telefon görüşmesi gerçekleştirmek değerlendirilmelidir. Çünkü kurumda uzaktan çalışmaya yönelik bir altyapı ya da alışkanlık olmaması hâlinde iletişim kazalarının yaşanması olasıdır.

- Kısa molalar verilmelidir.

Ekip çalışmalarında nelere dikkat edilmeli?

Canan Duman bu soruya da şöyle cevap verdi:

- Uzun süreli izolasyon moral ve üretkenliği etkileyeceğinden Slack, Zoom, Skype, Microsoft Teams, Google+ Hangouts, Trello, vb. üzerinden ekip arkadaşlarıyla yüz yüze görüşmeler sürdürülmelidir.

- Bu görüşmeler birlik ruhunu pekiştirecek, meslektaşlarla belli aralıklarla iletişim kurmaya çalışmak depresyona yol açabilecek izolasyon duygularından arınmayı sağlayacaktır.

- TV’de, sosyal medyada düzenli olarak virüs haberlerini okumak iş yapmaya engel oluşturacağı gibi paniği de tetikleyecek, psikolojiyi olumsuz etkileyecektir.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU