Bazı işyerleri, çalışanlarını ücretsiz izne çıkarırken Ali Tezel'e göre böyle bir hakları yok

Koronavirüs nedeniyle bazı işyerlerinin çalışanlarını ücretsiz izne çıkardığını belirten sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel, işverenlerin yasal olarak çalışanlarını istemi dışında ücretsiz izne çıkarma hakkının olmadığını iddia etti

Ali Tezel'e göre çalışanların istem dışı ücretsiz izne çıkarılması yasal değil / Fotoğraf: İHA

Koronavirüs tedbirleri nedeniyle işlerini azaltan bazı işyerleri, çalışanlarını ücretli veya ücretsiz izne çıkarıyor.

Sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel, çalışanın ücretli izni bulunması halinde işverenlerin istedikleri zaman çalışanlarını izne çıkarma hakkı bulunduğunu belirterek buna karşın ücretsiz izin talebinin ise ancak çalışanın onayıyla olabileceğini belirtti.

Tezel, yasa gereği işverenin tek taraflı olarak çalışanı ücretsiz izne çıkaramayacağını kaydeden Tezel, bu durumda çalışanın haklı sebeple işten ayrılma ve kıdem tazminatı hakkının doğacağını kaydederek, bu şartlar altında ayrılan bir çalışanın işsizlik maaşından da faydalanabileceğini belirtti.

ali tezel.jpg
Ali Tezel / Fotoğraf: alitezel.com

 

İşkur’dan kontrol edin

Tezel, ancak bu yolla işten ayrılmış olan bir işçinin mutlaka çıkışından sonra bir ay içerisinde İşkur’a giderek çıkış nedeninin işveren tarafından doğru bildirilip bildirilmediğini de kontrol etmesi gerektiğini belirtti.

Tezel, çünkü kimi işverenlerin çıkış nedenini yanlış bir şekilde İşkur’a istifa olarak bildirdiğini belirterek, böyle bir tespitte bulunması halinde çalışanın mahkemeye gitmesi gerektiğini kaydetti.

Koronavirüs, işten çıkarmaya engel değil

Tezel ayrıca koronavirüs salgınından kaynaklanan olağanüstü dönemde işyerlerinin işten çıkarma yapıp yapamayacağı sorusuna da "İşverenlerin her koşulda işten çıkarma, çalışanların da her koşulda işi bırakma" hakkı olduğunu söyleyerek cevap verdi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU