Hindistan karantinaya alınması gerekenlerin ellerini damgalıyor

Maharaştra eyaleti, önlemi Kovid-19'un yayılmasını kontrol altına alma girişimleri kapsamında uyguluyor

Bu uygulama seçimlerde de yapılıyor (Brihanmumbai Municipal Corporation)

Hindistan koronavirüsün yayılmasını kontrol altına alma çabalarını artırırken yetkililer de kendini karantinaya alması söylenen kişilerin ellerini damgalıyor.

Hastalık için yaptırdığı test pozitif çıkan kişiler silinmez mürekkeple işaretlenecek. Hindistan'da bu işlem normal şartlar altında seçimde oy kullanmış kişileri belirlemek için kullanılıyordu.

Önlem pazartesi itibarıyla Hindistan'da en fazla vakanın kaydedildiği, ülkenin batısındaki Maharaştra eyaletinde uygulamaya konacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eyalet yönetimi resmi açıklamasında kararı, yerel halk arasındaki farkındalığı artırmayı ve muhtemel hastaların karantinadan kaçmasını engellemeyi amaçlayan ihtiyati bir önlem olarak nitelendirdi.

Eyalet Başbakanı Uddhav Thackeray gazetecilere,“Birinin Kovid-19'a yakalanması suç değil. Bu kişilere uygun tıbbi tedavi ve psikolojik destek sağlanmalı" dedi.

Her şeye rağmen insanları salgın sırasında duyarlı davranmayı benimsemeye çağırdı.

Thackeray şöyle ekledi:

Kendini karantina altına alması gereken ama hastanede veya otelde kalmak istemeyip evine gitmek isteyen herkeste sorumluluk bilinci olmalı. Etrafta serbestçe dolaşmamalılar. Karantinanın gereklerini harfiyen yerine getirmeliler.

Uygulanan kurallar gereği koronavirüsün etkilediği bölgelerden Maharaştra'ya gelenler, belirtileri gösterip göstermediğine bakılmaksızın ev karantinasına alınırken bu kişilerden test edilmek üzere numune de isteniyor. 

Bu kişiler bölgedeki hastanelere veya havaalanlarına geldiğinde, sol avuçiçleri artık 14 gün boyunca izi kalan mürekkeple karantina tarihlerini belirtecek şekilde damgalanacak.

Maharaştra Sağlık Bakanı Rajesh Tope de şöyle ekledi:

Kendilerini karantinaya almasını önerdiğimiz kişiler tıpkı seçim dönemlerinde olduğu gibi damgalanacak. Ellerindeki bu damgada ne zamana kadar içerde kalmaları gerektiğine dair tarihler belirtilecek. Eğer dışarı çıkarlarsa başkaları, onların evde karantinaya alınmış hastalar olduğunu tespit edebilecek. Bunun yapılmasının sebebi hastaların ev karantinasının gereklerini harfiyen yerine getirmesini sağlamak.

Polisin, Maharaştra'nın Ahmednagar bölgesinde koronavirüs taşıdığından şüphelenilen üç erkeğin tesisten kaçmaya çalıştığını bildirmesinin ardından Thackeray karantinaya alınmış hastalara hastanelerden ayrılmama çağrısında da bulundu.

Thackeray, “Onlara nazik davranılması için talimat verdik" dedi.

Bu insanlar toplumsal olarak boykot edilmemeli.

Tope şöyle ekledi:

Eğitimin yanı sıra bu insanların hastanede kalırken rahat hissedebilmeleri için çay, kahvaltı, yemek, TV ve gazete de dahil olmak üzere eğlence malzemesi gibi olanaklar da sağlayacağız.

Farklı bir karardaysa devlet karantinadan kaçmanın veya karantina kurallarını bozmanın cezai bir suç olduğunu ilan etmiş ve böyle kişilerin zorla hükümetin karantina merkezlerine yerleştirileceğini eklemişti.

Maharaştra'da yaklaşan tüm yerel teşkilat seçimleri ve belediye seçimleri üç aylığına ertelenirken okullar kapatıldı ve tüm üniversite sınavları ertelendi.

Hindistan'da bugüne kadar 126 enfeksiyon ve üç ölüm vakası kaydedildi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU