Online konseri 900 bin kişiye ulaşan piyanist Onay: Bu kadar ilgiyi tahmin etmiyordum

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 nedeniyle Polonya’daki konseri iptal edilen piyanist Gülsin Onay, sanatını sosyal medyaya taşıdı. Online konseri 24 saatte 900 bin kişi tarafından izlenen Onay, pazar resitallerini 1,5 ay boyunca sürdürmeyi planlıyor

130’u aşkın ülkede görülen yeni tip koronavirüs (Covid-19), bireylerin sağlığını olduğu kadar sosyal ve kültürel yaşamını da etkiledi.

Alınan tedbirler çerçevesinde pek çok kişi kalabalık alanlardan kaçınırken, kültür-sanat etkinlikleri iptal edildi.

Ancak dünyaca ünlü devlet sanatçısı ve piyanist Gülsin Onay’ın sanatını koronavirüs de susturamadı.

Onay, salgın korkusuyla eve kapanan bireylere sosyal medya platformları üzerinden yarım saatlik konserler verdi.

Pazar günü 19.00’da Twitter’da başlayan online konseri canlı olarak 2 bin kişi takip ederken, videonun yayılmasıyla izleyici sayısı 24 saat içinde 900 bine ulaştı.

Piyanist Onay, Twitter'ın ardından saat 20.00’de Facebook, 21.00’de ise Instagram üzerinden online resitallerini sürdürdü. 

"Büyük bir konser salonunda konsere çıkıyormuşum gibi..."

Independent Türkçe’nin ulaştığı piyanist Gülsin Onay, online konserinin beğenileceğini tahmin ettiğini ancak böylesi bir ilgiyi kendisini de beklemediğini söyledi.

Resital kaydının kısa sürede yoğun ilgi görüp, dünyanın farklı noktalarındaki kişilere ulaşmasının kendisini çok mutlu ettiğini söyleyen Onay, online resital fikrinin ortaya çıkışını ise şu sözlerle anlattı:

Ben her zaman pazar sabahları uyandığımda herkese 'Günaydın, paşa pazarımız güzel geçsin' diyordum ama bu sefer iptal olmuş konserlerim vardı, koronavirüs salgını nedeniyle herkeste genel bir moral bozukluğu vardı. Bir okuma yapayım dedim. İlgi büyüdü ve ben de saat koyup, büyük bir konser salonunda konsere çıkıyormuşum gibi son derece konsantre şekilde, konser kıyafetimi giyip, tam bir konser havasında resital verdim. Sabah 'Hangi esere yer vereyim' diye takipçilerime sormuştum, Chopin, Mozart, Beethoven gibi pek çok istek geldi. İlgi olacağını hissettim ama bu kadarını tahmin etmedim.

"Senegal'den bile katılan oldu"

"Sanat aşkınıza salgın bile karşı koyamadı" sözlerimize gülerek yanıt veren Gülsin Onay, "Çok teşekkür ederim. Müzikten aldığım gücü paylaşmak istiyorum. İnsan elindeki ekmeği paylaşır ya, ben de bu gücü paylaşmak istedim. Çok üzücü bir dönemde biraz olsun insanların hayatına moral katmak istedim. Yaralı ruh halimize ilaç olmaya çalıştım. Müzik dili evrensel, çok sayıda yabancı da katıldı. Senegal’den bile katılan oldu. Dilerim müziğin şifası hepimize ulaşır" ifadelerini kullandı. 

 

Piyanist Gülsin Onay Twitter gulsin onay.jpg
Gülsin Onay / Fotoğraf: Twitter / @gulsin onay

"Bir sonraki online resitalimi pazar akşamı vereceğim"

Polonya'da konser vereceği salon kapasitesinin 2 bin kişilik olduğunu, online konserinin ise yüz binler tarafından dinlendiğini belirten piyanist Onay, sosyal medya platformları üzerinden gerçekleşecek bir sonraki resitali için tarih de verdi:

Bir sonraki online resitalimi pazar akşamı saat 19.00'da Twitter'da, 20.00'de Facebook'ta, 21.00'de de Instagram'da vereceğim.

"1,5 ay sürebilir"

Online resitallerini ne kadar sürdüreceğini de sorduğumuz Onay, 1,5 süreyle tüm konserlerinin iptal olduğunu, bu süre zarfında konserlerini sosyal medyadan sürdürebileceğini belirtti.

Onay'ın temalı program isteği

Bir YouTube kanalı da açmayı düşündüğünü belirten Gülsin Onay, "Konser kayıtlarımı burada paylaşmak, bir de sohbetli müzik programları yapmak istiyorum. Sonat, klasik dönem, romantik dönem gibi temalı programlar yapmayı diliyorum" ifadelerini kullandı.

 

Piyanist Gülsin Onay Twitter gulsinonay.jpg
Gülsin Onay / Fotoğraf: Twitter / @gulsinonay

 

Koronavirüs günlerinde ne dinlemeli?

Gülsin Onay'a koronavirüs salgını nedeniyle evde geçirilen günlerde ruh haline iyi gelebilecek müzik tavsiyelerini de sorduk. 

Onay, bu soruya şu yanıtı verdi:

Neşe için Mozart, romantizm için Chopin dinleyebilirsiniz. Ayrıca Bethooven, Çaykovski, Bach ve diğer isimler... Tercihinize bağlı. Türk sanatçılardan da Adnan Saygun ile Ulvi Cemal Erkin'in dinlenmesini öneririm.

Piyanist Onay'dan genç piyanistlere tavsiye: Yeni eser çıkarın

Son olarak genç piyanistlere tavsiyelerini sorduğumuz Gülsin Onay, "Onlara yeni eser çıkarmalarını tavsiye ederim. En önemlisi yeni eser çıkarmaları" dedi.

Onay'ın 2020 konser takvimi

Gülsin Onay'ın bu yıl gerçekleşecek konserlerinin takviminde İstanbul'dan Adıyaman'a, Eskişehir'den Ankara'ya pek çok kentin yanı sıra Potekiz ve Almanya gibi ülkeler de bulunuyor.

Ne olmuştu?

Piyanist Gülsin Onay, Polonya'da vereceği konserin koronavirüs salgını nedeniyle iptal edilmesi üzerine sanatını sosyal medyaya taşımış, ilgi gören online resital 24 saat içinde yüz binlerce kişiye ulaşmıştı.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU