Cezayir'de yeni bir siyaset sahnesi oluşuyor

Parti içinde bu gerginlikler yaşanırken RND’nin mevcut yönetimi, Cezayir’deki karar alıcıları yöneten en önde gelen kurumlardan biri olarak, yaklaşan olağan kurultayda partinin adını değiştirme ihtimalini ortaya atmakta hızlı davrandı

Cezayir’de haftalık olarak düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerden bir kare / Fotoğraf: AFP 

Cezayir’de Abdulmecid Tebbun’un 12 Aralık'ta cumhurbaşkanlığı koltuğunu kazanmasından bu yana ülkenin iktidar ile bağlantılı en büyük iki partisinde eşi benzeri görülmemiş kırılmalar yaşanırken önümüzdeki haftalarda Cumhurbaşkanı Tebbun ve programının kurgularına ayak uydurabilmek adına yeni bir siyasi ortamın ortaya çıkması bekleniyor.

İhraçlar ve istifalar

Ulusal Kurtuluş Cephesi Partisi (FLN ) merkez binası önünde, kendisini ‘Ulusal Kurtuluş Cephesi Hareketi’ olarak adlandıran bir grup, partinin içinde bulunduğu ‘felaket durumunu’ kınamak için protesto gösterisi düzenlerken parti yönetimini FLN ilkelerini manipüle etmekle suçladı. Grup, ‘parti yönetiminin derhal istifa etmesi ve parti tüzüğünde öngörüldüğü şekilde merkez binasının partililere iade edilmesi için binadaki ofislerini boşaltmalarını’ istedi. Grup ayrıca ‘yaşlıların kenara çekilip, partiyi gençlere teslim etmeleri gerektiğini’ vurguladı.

Diğer yandan FLN’nin 12’inci Genel Kurulu’ndan birkaç ay önce merkez kuruldan sürpriz bir şekilde istifa ederek ayrılan parti eski genel sekreteri Ammar Saadani, beklenmedik bir çıkış yaparak partinin tüm faaliyetlerden muaf tutulmasını istemesi, ülkenin en güçlü partisindeki ‘kırılmaları’ derinleştirdi.

‘Bıyıklarıyla doğan parti’ parçalanıyor

Öte yandan FLN’nin rakibi ve ‘kan ve yıkım’ yılları olan 1990’lardan bu yana iktidar ortağı olan ‘bıyıklarıyla doğan parti’ olarak bilinen ülkenin ikinci en büyük partisi Demokratik Ulusal Birlik (RND), Eski Genel Başkanı Ahmed Uyahya’nın tutuklanmasından bu yana varlığını tehdit eden ihraçlar ve istifalarla boğuşuyor. RND disiplin kurulu daha önce aralarında partinin tutumundan uzaklaştığı belirtilen parti sözcüsü Sıddık Şihab’ın da olduğu önde gelen bazı isimleri partiden ihraç etmişti.

Bununla birlikte Amira Slim partisinden istifa ettiğini duyurdu. Slim, istifa metninde, doğaçlama kararlarla demokratik olmayan yöntemlerin kullanılması da dahil olmak üzere partide izlenen politikayı reddeden kişisel tutumuna ilişkin birikmiş bir takım nedenlerden dolayı kararının geri döndürülemez olduğunu söyledi. Ülkedeki halk hareketinin başlamasının ardından partide gidişatı düzeltmek amacıyla kaldığını vurgulayan Slim, mevcut parti yönetimini partiyi yozlaştırmak ve reform yapma niyetinde olmamakla suçladı. Bunun partinin bekasına karşı bir tehdit olduğunu söyleyen Slim, istifasının siyaset hayatından vazgeçtiği anlamına gelmediğinin altını çizdi. Slim, Cezayir'i savunma ilkelerine sadık kalacağını ve Cezayir halkının haklarını korumaya devam edeceğini belirtti.

Öte yandan Skikda Belediyesi Halk Meclisi’nin RND’li 11 üyesi de toplu olarak istifa ettiklerini duyurdular. İstifalarının nedenini ise partinin halkın isteklerine karşı yükümlülüklerini yerine getirememesinden ve meydana gelen derin ve hızlı gelişmelere ayak uydurmayı reddetmesi olarak açıkladılar. İstifa eden 11 üye, ülkenin içinde bulunduğu hassas durumda çözüm bulmaya katkıda bulunmak için herhangi bir fikir, tartışma, öneri ve açıklamadan yoksun kalması ve soyutlanmasını, partinin ‘tamamen kapanması’ olarak nitelediler.

Suçlamalardan kaçınmak için isim değişikliğine gitme

Parti içinde bu gerginlikler yaşanırken RND’nin mevcut yönetimi, Cezayir’deki karar alıcıları yöneten en önde gelen kurumlardan biri olarak, yaklaşan olağan kurultayda partinin adını değiştirme ihtimalini ortaya atmakta hızlı davrandı. RND Genel Sekreteri İzzeddin Mihubi, partililer arasında önümüzdeki aşamada yeni bir imaj oluşturmak, yeni bir fikir sunmak ve eski izlenimden kurtulmak için partinin adını değiştirme eğilimi olduğunu söyledi.

Ufukta yeni bir siyasi sahne

Konuya ilişkin İndependent Arabia’ya değerlendirmelerde bulunan gazeteci Muhammed Dallumi, iktidar partileri olarak kabul edilen FLN ve RND içinde yaşanan kırılmaların, Cezayir siyaset arenasında yeni bir perde açılması için gayet doğal bir süreç olduğunu söyledi. Dalumi, iki partiyi gerçek boyutlarında iktidara getiren son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde halkın kestiği cezanın da unutulmaması gerektiğini vurguladı.

Dalumi parti yönetimlerinin her zaman iktidarın yanında durduğu ve sonuçlarını hesaplamadan tüm kararlarını desteklediği göz önüne alındığında, iki partide de örgütsel açıdan hoşnutsuzluk ve öfke olduğunu söyledi ve sonuç olarak şimdi, her zaman önde olanların geri plana alınması ve onlarca yıldır devam eden otoriter uygulamalara diz çöktürülmesi gerektiğini söyledi.

İki partide yaşanan liderlik mücadelesinin, önde gelen isimlerinin hapse girmesinin ardından ortaya çıktığına dikkati çeken Dalumi, ülkenin yıl sonundan önce parlamento ve yerel seçimlere gideceğini vurgulayarak, bağımsız bir seçim komisyonu kurulması ve yeni nesil gençlerin ortaya çıkmasıyla iki tarafın da oynadığı ali cengiz oyununun sona erdiğini söyledi. İki partide de kendilerine çeki düzen verme çabasının başlayacağını düşünen Dalumi, “Ancak değişim trenini çoktan kaçırdıklarına inanıyorum. Bu yüzden yaklaşan seçimlerde halk onlara ağır bir ceza kesecek” diye konuştu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Seda Demiröz

independentarabia.com/node/102166

DAHA FAZLA HABER OKU