ABD Senatosu, Rusya ile Trump arasında gizli anlaşmaya ilişkin doğrudan kanıt bulamadı

Yaklaşık iki yıldır devam eden Senato soruşturması sona eriyor, ancak en az iki önemli soruşturma daha devam edecek

Fotoğraf: AA

ABD Senato İstihbarat Komitesi, Rusya’nın 2016 seçimlerine müdahalesine ilişkin iki yıldır devam eden soruşturmanın sonuna yaklaşıyor. Komitedeki her iki grup da (Demokratlar ve Cumhuriyetçiler) Trump’ın kampanyası ve Rusya bağlantısına dair doğrudan bir kanıt bulamadıklarını belirtiyor.

Diğer yandan, soruşturmayı yürüten Cumhuriyetçi ve Demokratlar arasındaki ayrım, doğrudan kanıtlardan ziyade son iki yılda yapılan 200'den fazla görüşmeden toplanan delil kalıplarının ne kadarının derlenerek raporda yer alacağı noktasında ortaya çıktı.

Komite Başkanı Cumhuriyetçi Senatör Richard Burr geçen hafta CBS News’e şöyle konuştu: “Sahip olduğumuz gerçeklere dayanan bir rapor yazacaksak, Trump kampanyası ile Rusya arasında gizli anlaşma olduğuna dair sunacak hiçbir şeyimiz yok.”

Burr, soruşturmada açığa çıkması gereken daha fazla bilgi bulunduğunu da belirtti.

Demokrat Partili Kongre üyesi Mark Warner, bu tanımlamayı doğru bulmadı yine de Salı günkü açıklamasında bu deliller üzerinden bir sonuca varmayı reddetti.

Warner şöyle dedi:

 

“Herhangi bir sonuca varmayacağım. Amerikan tarihinde hiçbir zaman…  bir Başkanlık kampanyasında, kampanyayı yürütenlerin Trump kampanyasında olduğu kadar, Rusya’yla bağı olmadı.”

 

İsimsiz şekilde fikirlerini paylaşan Demokratlar, NBC News'e, Komite Başkanı Burr'ın bulguları açıklama biçimini de tartıştıklarını belirterek; “Hiçbir zaman ‘Hey Vladimir, gizlice anlaşıyoruz’ yazan kanla imzalanmış bir sözleşme bulamayacağız” dedi.

Senato komitesi soruşturması, Rusya’nın ABD’deki 2016 seçim kampanyasını etkileme çabalarını incelemek amacıyla iki senedir yürütülen birçok soruşturmadan sadece biri. Senato'ya ek olarak, Demokratlar yakın zaman önce Temsilciler Meclisi’nde de soruşturma açtı ve özel konsey soruşturması devam ediyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU