CHP’den koronavirüs raporu: Türkiye’de bin kişiye 2.8 yatak düşüyor

Raporda Türkiye’nin OECD üyesi ülkeler arasında bin kişiye düşen doktor sayısı bakımından 1.9 ile son sırada yer aldığı belirtildi

Fotoğraf: AA

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, Koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla bir rapor hazırladı. Raporda Türkiye’deki hasta yatakları ve doktor sayısının eksiklerine dikkat çekildi.

Cumhuriyet’in aktardığına göre Türkiye’nin Salgına Karşı Kırılgan Sağlık Sistemi” isimli raporda şu bilgiler yer aldı:

232 bin hasta yatağı var. Türkiye’de hastane sayısı 1534’tür. Olası bir sağlık krizinde daha da önemli olan hasta yatağı sayısıdır. Türkiye’de hastanelerde yaklaşık 231 bin 913 hasta yatağı bulunmaktadır.

Bin kişiye 2.8 yatak düşüyor: OECD üyesi ülkeler arasında bin kişiye düşen hasta yatağı sayısı bakımından Türkiye 2.8 ile sondan 9. sıradadır. Japonya’da bu sayı 13,1, Almanya’da 8, Fransa’da 6, İtalya’da 3.2’dir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Yoğun bakım yatağı sınırlı”

Yoğun bakım yatağı sınırlı: Türkiye’de son verilere göre erişkin yoğun bakım hasta yatağı sayısı 24 bin 71 olarak hesaplanmaktadır. 

“Doktor sayısı yetersiz”

Doktor sayısı yetersiz: OECD üyesi ülkeler arasında bin kişiye düşen doktor sayısı bakımından Türkiye 1.9 ile son sıradadır. Avusturya’da bu sayı 5.2, Almanya’da 4.3, İtalya’da 4, Fransa’da 3.4’tür.

Taşçıer, koronavirüs salgını durumunda hem hasta yatakları hem de doktor sayısı bakımından Türkiye’nin diğer ülkelerden daha kötü durumda olduğuna dikkat çekerek, “Bu virüsün ülkemizde yayılımını minimuma indirebilmek ve sağlık hizmetlerinin ani bir taleple çökmemesi için tüm önlemler hızla alınmalıdır” dedi.

 

Cumhuriyet

DAHA FAZLA HABER OKU